Sernik na spodzie...brownie!
Wspaniały,
delikatny sernik na czekoladowym spodzie brownie ,oblany pyszną
czekoladową polewą. Lekki, kremowy, wilgotny. Bardzo ciekawiło
mnie połączenie sernika i ciasta brownie!
Co
to jest brownie?
Krótko
mówiąc - zakalec .
Ale
poważniej- ma tę zaletę, że trudno je zepsuć, bo z natury jest
nieudane. Jak głosi legenda, jego autorka Mildred "Brownie"
Schrumpf zapomniała dodać do klasycznego ciasta czekoladowego
proszku do pieczenia. Niezrażona porażką pokroiła niewyrośnięte
ciasto na kwadraty i tak powstało amerykańskie brownie .
Sernik
znalazłam w książce Joanny Niedobeckiej "Domowe wypieki".
ok.
16 porcji, tortownica 26 cm.
Składniki
na brownie
- 180 g masła
- 300 g cukru
- 100 g kakao
- szczypta soli
- 3 jaja
- 80 g mąki pszennej
Masa
serowa
- 750 g twarogu z wiaderka lub twarogu półtłustego dwukrotnie zmielonego
- 3 jaja
- 100 g cukru
- 2 łyżki oleju
- 300 ml mleka
- torebka budyniu waniliowego bez cukru
Polewa
czekoladowa
- 40 g masła
- 100 g gorzkiej czekolady
- 30 ml płynnej śmietany 30-36 %
Przygotuj
brownie.
Rozpuścić
masło w rondelku, po czym zdjąć garnek z palnika i dodać cukier,
kakao i sól.
Wymieszać
drewnianą łyżką lub trzepaczką. Odstawić na 10 minut.
Po
tym czasie wmieszać jajka. Na końcu dodać mąkę i całość
wymieszać na gladką masę, do połączenia się składników.
Tortownicę
wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto i piec 30 minut w
temperaturze 160 stopniach (grzałka góra i dół) .Po czym wyjąć
ciasto z piekarnika.
Przygotować
masę serową.
Ser,cukier
i jaja, olej, mleko i budyń w proszku zmiksować mikserem na gładką
masę. Miksować krótko, tylko do połączenia się składników.
Masę
serową wylać na ciasto, które może być ciepłe.Piec w nagrzanym
piekarniku ok. 50-60 minut w temperaturze 180 stopni.
Wyłączyć
piekarnik i zostawić w nim sernik do wystudzenia przy lekko
uchylonych drzwiczkach, następnie na noc włożyć do lodówki.
Przygotować
polewę. Czekoladę drobno posiekać.Przełożyć do metalowej miski,
dodać masło i śmietanę.Całość roztopić w kąpieli wodnej,
ciągle mieszając, a ż powstanie jednolita masa. Ciepłą polewę
wylać na wierzch sernika. Zostawić do zastygnięcia.Posypałam kokosem.
Gotowe!
Smacznego!
Już się niem rozkoszowałam na Facebooku :).wygląda obłednie. Ja akurat lubię brownie także mi pasuje taki zakalec :)
OdpowiedzUsuńSerniki na ciasteczkowych spodach smakują wybornie. Sernik wspaniały, godny każdej okazji. Mam na niego wielką ochotę.
OdpowiedzUsuńNie, normalnie nie, co mam napisać... sernik w Twoim wydaniu to rozkosz dla podniebienia. A ja właśnie jestem w sernikowej fazie :) zrobię "na bank". Nie oprę się :)
OdpowiedzUsuńIdealny sernik, połączenie sera i brownie. Super propozycja na święta.
OdpowiedzUsuń