Sernik na spodzie...brownie!

sernik, brownie, sernik brownie,latwy sernik,jak zrobić sernik z sera z wiadeka,


Wspaniały, delikatny sernik na czekoladowym spodzie brownie ,oblany pyszną czekoladową polewą. Lekki, kremowy, wilgotny. Bardzo ciekawiło mnie połączenie sernika i ciasta brownie!


Co to jest brownie?
Krótko mówiąc - zakalec .
Ale poważniej- ma tę zaletę, że trudno je zepsuć, bo z natury jest nieudane. Jak głosi legenda, jego autorka Mildred "Brownie" Schrumpf zapomniała dodać do klasycznego ciasta czekoladowego proszku do pieczenia. Niezrażona porażką pokroiła niewyrośnięte ciasto na kwadraty i tak powstało amerykańskie brownie .

sernik, brownie, sernik brownie,latwy sernik,jak zrobić sernik z sera z wiadeka,


Sernik znalazłam w książce Joanny Niedobeckiej "Domowe wypieki".

ok. 16 porcji, tortownica 26 cm.

Składniki na brownie
  • 180 g masła
  • 300 g cukru
  • 100 g kakao
  • szczypta soli
  • 3 jaja
  • 80 g mąki pszennej

Masa serowa
  • 750 g twarogu z wiaderka lub twarogu półtłustego dwukrotnie zmielonego
  • 3 jaja
  • 100 g cukru
  • 2 łyżki oleju
  • 300 ml mleka
  • torebka budyniu waniliowego bez cukru

Polewa czekoladowa
  • 40 g masła
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 30 ml płynnej śmietany 30-36 %
sernik, brownie, sernik brownie,latwy sernik,jak zrobić sernik z sera z wiadeka,

sernik, brownie, sernik brownie,latwy sernik,jak zrobić sernik z sera z wiadeka,


Przygotuj brownie.
Rozpuścić masło w rondelku, po czym zdjąć garnek z palnika i dodać cukier, kakao i sól.
Wymieszać drewnianą łyżką lub trzepaczką. Odstawić na 10 minut.
Po tym czasie wmieszać jajka. Na końcu dodać mąkę i całość wymieszać na gladką masę, do połączenia się składników.
Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto i piec 30 minut w temperaturze 160 stopniach (grzałka góra i dół) .Po czym wyjąć ciasto z piekarnika.
Przygotować masę serową.
Ser,cukier i jaja, olej, mleko i budyń w proszku zmiksować mikserem na gładką masę. Miksować krótko, tylko do połączenia się składników.
Masę serową wylać na ciasto, które może być ciepłe.Piec w nagrzanym piekarniku ok. 50-60 minut w temperaturze 180 stopni.
Wyłączyć piekarnik i zostawić w nim sernik do wystudzenia przy lekko uchylonych drzwiczkach, następnie na noc włożyć do lodówki.
Przygotować polewę. Czekoladę drobno posiekać.Przełożyć do metalowej miski, dodać masło i śmietanę.Całość roztopić w kąpieli wodnej, ciągle mieszając, a ż powstanie jednolita masa. Ciepłą polewę wylać na wierzch sernika. Zostawić do zastygnięcia.Posypałam kokosem.
Gotowe!
Smacznego!

sernik, brownie, sernik brownie,latwy sernik,jak zrobić sernik z sera z wiadeka,

sernik, brownie, sernik brownie,latwy sernik,jak zrobić sernik z sera z wiadeka,



Komentarze

  1. Już się niem rozkoszowałam na Facebooku :).wygląda obłednie. Ja akurat lubię brownie także mi pasuje taki zakalec :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Serniki na ciasteczkowych spodach smakują wybornie. Sernik wspaniały, godny każdej okazji. Mam na niego wielką ochotę.

    OdpowiedzUsuń
  3. Nie, normalnie nie, co mam napisać... sernik w Twoim wydaniu to rozkosz dla podniebienia. A ja właśnie jestem w sernikowej fazie :) zrobię "na bank". Nie oprę się :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Idealny sernik, połączenie sera i brownie. Super propozycja na święta.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Pytaj o wszystko, komentuj , podziel się swoją radą . Cieszę się, że ze mną jesteś, rozgość się na dłużej!

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Di me:

Benvenuto nel mio Piccolo Regno! Non sei venuto qui per caso, vedrai! Mi chiamo Kasia e sarò felice di mostrarti la mia cucina, direi che anche le due cucine: polacca e italiana. Ti farò toccare, annusare, assaggiare, pesare e mescolare con me. Ti porterò in due mondi semplici: la cucina italiana - che ho avuto la fortuna di assaggiare per oltre sedici anni, e ti mostrerò quanto quest'avventura possa essere amorevole, semplice, gustosa, non complicata, ma anche imprevedibile e piena di sapori! Passeremo anche alla cucina polacca, dove le prelibatezze sono equilibrate, pensate e ripensate, tradizionali con un pizzico del mio punto di vista, idee e sperimentazioni con il gusto. Ci sposteremo da una cucina all'altra. Quindi indossiamo i grembiuli, cuciniamo qualcosa insieme. Chiedi di tutto, commenta, condividi i tuoi consigli. Sono contenta che tu sia con me, accomodati e buon appetito!