Zupa pomyślności.Zupa z soczewicy


zupa z soczewicy, lenticchie,cucina italiana, zuppa per capodanno,sylwester,


Zupa z soczewicy to wspomnienie moich włoskich podróży. Symbol szczęścia, dobrobytu ,ale co najważniejsze ,to zupa bogata w wartości odżywcze.


Kształt soczewicy przypomina monety , dlatego soczewica jest uznawana za nosicielkę pomyślności i powodzenia! Jedzona z szczególnym namaszczeniem w Sylwestra, w nocy. We Włoszech z soczewicą wchodzi się w Nowy Rok.
Jest bogata we właściwości odżywcze i ma jedną bardzo ważną cechę- to doskonała alternatywa dla mięsa, ryb, jaj czy sera, dzięki dużej zawartości białka. Można ją spożywać solo lub idealnie smakuje z ryżem, makaronem, ziemniakami. Działa antyoksydacyjnie dzięki izoflawonom, cennym sojusznikom w profilaktyce różnych form raka. Ziarenka soczewicy są lekkostrawne ,zawierają włókna, które pomagają regulować pracę jelit. Jedząc soczewicę unikniesz zaparć, są korzystne dla diabetyków, są genialne w przypadku niedokrwistości, zwłaszcza czerwona soczewica.
Soczewica nie zawiera glutenu, obniża cholesterol. Włosi w okolicach Rzym i w górę, spożywają ją rzadko, za to na Sycylii jest jedzona minimum raz w tygodniu!

zupa z soczewicy, lenticchie,cucina italiana, zuppa per capodanno,sylwester,

Składniki
  • biała kiełbasa lub parówki cielęce
  • soczewica czerwona lub jaką lubisz
  • marchewka
  • oliwa z oliwek
  • ziemniaki
  • natka pietruszki
  • czosnek
  • sól pieprz do smaku

Soczewicę w ilości Tobie potrzebnej wypłucz na sitku kilka razy. Zalej zimną wodą i gotuj pod przykryciem do czasu, aż całkowicie zmięknie. Międzyczasie dodaj marchewkę startą na dużych oczkach. Dosmacz solą, pieprzem ,przeciśnij czosnek przez praskę. Dodaj białą kiełbaskę pokrojoną na małe kawałki, pozbawioną skóry. Jeśli nie lubisz białej kiełbasy, dodaj parówki cielęce, ważne by było w nich mięso, a nie inne dziwne rzeczy.
Pokrojone w kosteczkę ziemniaki ugotuj osobno.
Gdy soczewica będzie gotowa, dodaj na końcu ziemniaki, dopraw wedle uznania i przed podaniem nie zapomnij o oliwie z oliwek oraz świeżej natce z pietruszki.

Smacznego!

zupa z soczewicy, lenticchie,cucina italiana, zuppa per capodanno,sylwester,

zupa z soczewicy, lenticchie,cucina italiana, zuppa per capodanno,sylwester,

Komentarze

  1. Super wygląda ale chyba są w niej pomidory

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W tej nie ma pomidorów, ale jak najbardziej można dodać, byleby były prawdziwe ;-)

      Usuń
    2. To od czego ta zupa ma taki pomidorowy kolor? :) Wygląda pysznie.

      Usuń
    3. Pojęcia nie mam ;-) Soczewicę przywiozłam lnianym woreczku "od chłopa" w listopadzie z okolic Cascia, była pomarańczowo - czerwona :-P

      Usuń
  2. Wspaniała kochana :-) uwielbiam zupy :-)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Pytaj o wszystko, komentuj , podziel się swoją radą . Cieszę się, że ze mną jesteś, rozgość się na dłużej!

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

Di me:

Benvenuto nel mio Piccolo Regno! Non sei venuto qui per caso, vedrai! Mi chiamo Kasia e sarò felice di mostrarti la mia cucina, direi che anche le due cucine: polacca e italiana. Ti farò toccare, annusare, assaggiare, pesare e mescolare con me. Ti porterò in due mondi semplici: la cucina italiana - che ho avuto la fortuna di assaggiare per oltre sedici anni, e ti mostrerò quanto quest'avventura possa essere amorevole, semplice, gustosa, non complicata, ma anche imprevedibile e piena di sapori! Passeremo anche alla cucina polacca, dove le prelibatezze sono equilibrate, pensate e ripensate, tradizionali con un pizzico del mio punto di vista, idee e sperimentazioni con il gusto. Ci sposteremo da una cucina all'altra. Quindi indossiamo i grembiuli, cuciniamo qualcosa insieme. Chiedi di tutto, commenta, condividi i tuoi consigli. Sono contenta che tu sia con me, accomodati e buon appetito!