Pyszne i łatwe ciasto kubeczkowe
Ciasta
kubeczkowe mają to do tego, że nie potrzebujesz wagi kuchennej.
Wszystkie sypkie składniki odmierzasz jedną szklanką lub kubkiem.
Ważne, aby nie zmieniać kubeczków (na inne pojemności ) podczas
odmierzania składników .
Ciasto
jest bardzo łatwe, jaja muszą mieć temperaturę pokojową i
dobrze, gdyby były od szczęśliwych kur, które biegają gdzie chcą
i jedzą jak dawniej. Takie rzeczy można wyczytać na kartonie, w
którym kupujesz jaja.
Ciasto
powstało z podwójnej porcji. Jeśli chcecie mniejsze, dzielicie
składniki na pół i pieczecie np.w okrągłej tortownicy.
Moja
podwójna porcja powstała w prostokątnej standardowej blaszce. Jaka
by nie była, ciasto będzie po prostu wyższe lub niższe. Ja
nazywam to ciasto, ciastem awaryjnym. Robi się szybko, można je
przewieźć, może podróżować, może leżeć. Użyłam jabłek.
Możesz dać każdego owoca
np.brzoskwinie,truskawki,rabarbar,śliwki,maliny, nawet mrożone
owoce (bez rozmrażania).
Składniki
- 3 kubeczki (u mnie szklanka ma 250 ml) mąki pszennej typ 450 u mnie TOTA
- 8 jajek
- 1 kostka masła
- 2 szklanki brązowego cukru
- 2płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- kilka jabłek (obierz, pokrój na cząstki)
Do
polewy
- 1 gorzka czekolada
- pół kubeczka śmietany 36%
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżki kakao
Posypka:
u mnie ekspandowane ziarno prosa w miodzie z czarną porzeczką u mnie Soligrano
Rozpuść
masło, odłóż na bok. Mąki przesiej z proszkiem do pieczenia,
odłóż na bok.
Cukier
i jaja ubij na puch, zwiększą swoją objętość znacznie i masa
stanie się bardzo jasna i puszysta. Delikatnie wmieszaj mąkę z
proszkiem i ciągle mieszając wlej cienkim strumieniem rozpuszczone,
chłodnemasło. Zmiksuj delikatnie do połączenia się składników.
Wylej
masę na blachę pokrytą papierem do pieczenia. W masie ułóż
cząstki jabłek, dosyć gęsto.
Piecz w
nagrzanym piekarniku około 40 minut, góra i dół na 180 stopniach.
Po
czym wyłącz piekarnik, uchyl delikatnie drzwiczki ,ale nie wyciągaj
ciasta.
Po
10 minutach wciąg. Przygotuj polewę. Polej ciasto, posyp posypką
lub czymś co lubisz i ...gotowe.
Na
ciepło też dobre. A na trzeci dzień wyciągnięte z lodówki to
już mistrzostwo świata!
jak widzę masło w cieście, to wiem, ze będzie ono pyszne!
OdpowiedzUsuńPięknie wygląda z tą posypką!
OdpowiedzUsuńTo kiedy mogę wpaść na kawkę i ciacho? Wygląda pysznie ;)
OdpowiedzUsuńNa trzeci dzień, to już pewnie tylko "kurz po nim opadł". ;)
OdpowiedzUsuńSuper ciasto. :)
Jestem ciekawa ten posypki, jak spotkam gdzies to napewno ja wyprobuje :-) a ciasto kubeczkowe bardzo lubie za prostote wlasnie:-)
OdpowiedzUsuń