Kasza jaglana
Kasza
jaglana. Królowa Kasz. Jeden z najzdrowszych produktów w naszej
diecie. Mało alergizująca, sycąca, zawiera
mnóstwo składników odżywczych, które są dla naszego zdrowia
niezbędne . Lekkostrawna. Pyszna!
Beata
Pawlikowska w swojej iście światowej książce
ŚNIADANIA ŚWIATA tłumaczy nam jak powinno wyglądać dobre i wartościowe śniadanie!
Bo śniadanie jest najważniejsze!
Ta
książka to cenny PORADNIK
Nauczymy
się z niej wiele. Między innymi, że zjeść dużo nie znaczy wcale
dobrze się odżywić. Można zjeść talerz rzeczy i nic z tego nie
mieć, a można zjeść garść konkretów i chcieć przenosić góry
i podbijać świat. Książka jest gruba, bardzo gruba, gdyż ma 512
stron, ale połkniesz ją w 2 wieczory. Znajdziesz tutaj tradycyjne
śniadania z ponad pięćdziesięciu krajów świata! Od Argentyny i
Australii przez Anglię, Brazylię, Egipt, Indie, Japonię, Kolumbię,
Mauritius, Mongolię i Meksyk aż po Paragwaj, Peru, Sri Lankę,
Tanzanię, Turcję, Tybet i Zanzibar. Zrozumiesz dlaczego ludzie w
Anglii i USA wyglądają tak a nie inaczej, a ci z Wietnamu czy Peru
zupełnie są do ich niepodobni.
DODATKOWO
w książce znajdziemy ponad 80 autorskich przepisów na śniadania z
kaszy jaglanej, kaszy gryczanej, kaszy quinoa, brązowego i
czerwonego ryżu, placki śniadaniowe, zdrowe ciastka śniadaniowe,
domowe muesli i owsianki.Kilka prostych składników i gotowe! Kiedy
poznasz mechanizm robienia śniadań, będziesz sam tworzył swoje
własne.
Dziś
na śniadanie kasza jaglana z dodatkami.
Składniki
- 4 łyżki kaszy jaglanej
- kubek gorącej wody
- szczypta soli
- prażone pestki dyni
- suszona morwa biała
- siemię lniane
- płatki migdałów
- żurawina suszona
- pół tartego jabłka
- domowy sok malinowy
Do
małego garnka wlej kubek gorącej wody, dodaj szczyptę
soli,zagotuj. Dodaj opłukaną we wrzątku kaszę jaglaną i
zamieszaj.
Gotuj
na średnim ogniu pod przykryciem, aż wypije wodę. Odkryj garnek.
Kasza gotowa.Już tak ugotowana kasza jaglana jest pyszna sama w
sobie i można ją takową jeść. Jeśli chcesz możesz wzbogacić
ją o ulubione owoce czy pestki.Pół tartego jabłka dodałam po to,
aby nabrała przyjemnej wilgoci. Dodałam żurawinę suszoną, pestki
dyni, siemię lniane, płatki migdałów,morwę białą suszoną, a całość polałam sokiem
z malin!
Po
takim śniadaniu odzyskasz siły, naładujesz baterie i zaczniesz sam
tworzyć wartościowe i pyszne śniadania!
Smacznego!
uwielbiam kaszę, pyszna propozycja :)
OdpowiedzUsuńdo Pawlikowskiej się zraziłam... o ile seria "w dżungli podświadomości" i reszta były dobre. Tak później się wygłupiła... Jak czytałam jej "mądrości" o jedzeniu (jestem dietetykiem), to mi się scyzoryk w kieszeni otwierał....
Kasza jaglana, produkt który powinien być ZAWSZE W KUCHNI :-) Już po kilku dniach można namacalnie zauważyć jaka moc kryje się w tych małych ziarenkach! Książka jest mądra tym razem ;-) Awokado idealnie zastępuje resztę smarowideł o ile jest to DOBRE awokado, sałatę w workach myjemy szczególnie jeśli napisane jest GOTOWA DO SPOŻYCIA< UMYTA! Tego nawet ja nie wiedziałam :-P
UsuńUwielbiam kaszę jaglaną. :)
OdpowiedzUsuń