Kruche ciasto z czereśniami , mango i budyniową pianką
Oto
jedno z ciast, które zawsze wychodzi, wszystkim smakuje i można z
nim poeksperymentować na wszystkie strony poczynając od owoców, a
kończąc na smaku budyniu.
U
mnie dzisiaj budyń wiśniowy i dwa rodzaje owoców.
Składniki
- niepełne 3 szklanki mąki tortowej przesianej
- 6 żółtek
- 2 łyżęczki proszku do peiczenia
- 4 łyżki cukru pudru
- 250 g zimnego masła
Z
podanych składników szybko wyrób gładką kulę ciasta.
Podziel
na dwie części. Jedną zawiń w folię i włóż do zamrażarki na
minimum godzinę. Drugą połową wylep formę do ciasta (około 25
cm x 35 cm) uprzednio wyłożoną papierem do pieczenia. Nakłuj
widelcem w kilku miejscach i piecz w piekarniku nagrzanym do 170
stopni C około 10 minut.
Podpieczony
spód wyciągnij z piekarnika, odstaw ,aż wystygnie.
Przygotuj
teraz piankę.
Składniki
- 6 białek
- 2 opakowania budyniu wiśniowego
- 120 ml oleju roślinnego
- owoce w nierównych proporcjach, u mnie czereśnie (oczywiście bez pestek) oraz świeże słodkie mango
- 150-200 g cukru
Białka
ubij na sztywno i stopniowo dodawaj cukier, proszek budyniowy oraz
olej. Wszystko dokładnie wymieszaj.
Piankę
wyłóż na podpieczony spód, wyrównaj ,a następnie ,posyp
owocami.
Zetrzyj
zamrożoną część ciasta na tarce o dużych oczkach. Piecz w 175
stopniach, w trybie góra i dół około 40 minut (sprawdzaj, bo
piekarnik piekarnikowi nierówny).
Wyciągnij,
przestudź...ale jak zwykle u mnie to bywa, pierwszy pasek znika
zawsze ciepły i jako ,że trudno go czasem wyciągnąć...bezpośrednio
posługuję się łyżką :-)
Smacznego!
dech w piersi zapiera sam widok... musze to miec ! :))) Pewnie owoce mozna zmieniac, np z brzoskwiniami , truskawkami.. Probowalas? Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńDzięki, jasne że tak...najlepsze to ciasto jest z borówkami, potem malina, i truskawka :-)
UsuńWłaśnie piekę mam nadzieje, ze wyjdzie z malinami 😁
OdpowiedzUsuńNa 100 %!
UsuńCzereśnie to dla mnie królewskie owoce. Twoje ciasto to potwierdza. MNiammmmmm
OdpowiedzUsuńU mnie to ciasto nazywa się skubaniec ;) Latem często piekę, bo można dorzucić świeżych owoców i staje się wtedy takie lekkie, jeszcze pyszniejsze :)
OdpowiedzUsuń