Ciastka maślane z lawendą


najlepszy blog kulinarny,przepis na ciasta maślane,ciastka lawendowe,katarzyna kędzior,slow west wege,latwe przepisy na ciastka,katarzyna franiszyn luciano,z kuchni do kuchni,wydawnictwo babaryba,


Śmiało rzec można, że są to ciastka relaksu. Ciastka do herbaty ,niewiarygodnie łatwe do zrobienia i znikające w sposób niebywale szybki. Podczas pieczenia w domu unosi się przepiękny zapach lawendy. 
Rzecz bardzo wskazana ,gdyż wszystkim nam potrzeba świętego spokoju i odrobiny relaksu.


Wszystkie ciastka zostały zjedzone w domowej strefie kibica podczas dzisiejszego meczu Polska:Japonia. Zjedliśmy je honorowo do końca.
Przepyszne, maślane i mocno lawendowe uspokoiły nasze nasze nerwy i ukoiły zbolałe serca.

najlepszy blog kulinarny,przepis na ciasta maślane,ciastka lawendowe,katarzyna kędzior,slow west wege,latwe przepisy na ciastka,katarzyna franiszyn luciano,z kuchni do kuchni,wydawnictwo babaryba,

najlepszy blog kulinarny,przepis na ciasta maślane,ciastka lawendowe,katarzyna kędzior,slow west wege,latwe przepisy na ciastka,katarzyna franiszyn luciano,z kuchni do kuchni,wydawnictwo babaryba,

Przepis pochodzi z genialnej książki, do której niejeden raz powrócę i myślę, że na taką książkę każdy z nas czekał. To nie jest zwykła książka kucharska. Tę tutaj książkę ,poza przepisami połkniesz w jeden wieczór i będziesz głodny nie tylko kuchennych rewolucji ,ale również głodny ciszy i miłości.

najlepszy blog kulinarny,przepis na ciasta maślane,ciastka lawendowe,katarzyna kędzior,slow west wege,latwe przepisy na ciastka,katarzyna franiszyn luciano,z kuchni do kuchni,wydawnictwo babaryba,

najlepszy blog kulinarny,przepis na ciasta maślane,ciastka lawendowe,katarzyna kędzior,slow west wege,latwe przepisy na ciastka,katarzyna franiszyn luciano,z kuchni do kuchni,wydawnictwo babaryba,

najlepszy blog kulinarny,przepis na ciasta maślane,ciastka lawendowe,katarzyna kędzior,slow west wege,latwe przepisy na ciastka,katarzyna franiszyn luciano,z kuchni do kuchni,wydawnictwo babaryba,

"Slow West Wege. Kochaj, gotuj i żyj na całego!" Wydawnictwa Babaryba  autorstwa Katarzyny Kędzior -nie jest typową książką kucharską – wegetariańskie przepisy spotykają się tu z osobistymi opowieściami dziewczyny, która postanowiła zamieszkać z dala od miejskiego zgiełku, by żyć blisko natury, a przede wszystkim by gotować i kochać z całego serca. To czasem wzruszające, czasem śmieszne, a czasem refleksyjne historie: o miłości, o pracy, o tęsknotach i o spełnieniu.Autorka mieszka niemal na końcu świata – w malowniczym Potoczku w Sudetach. Blisko polsko-czeskiej granicy, gdzie zaraz za zakrętem kończy się droga. Wśród gór, łąk i lasów prowadzi niezwykły dom gościnny: U Lokusza. Tu celebruje się prostotę, czas płynie wolniej, a satysfakcję z życia czerpie się niemal garściami. Nie je się tu mięsa, a wszystkie zwierzęta – konie, kozy, koty i psy – są kochane i szanowane. Bliski kontakt z przyrodą, przepiękna okolica oraz możliwość jazdy konnej (w stylu western) działają kojąco i oczyszczającą na każdego, kto tu choć raz zawitał.
Kasia prowadzi życie , za którym w głębi duszy tęskni każdy z nas. Jej marzenie się spełniło i spełnia każdego dnia. Może ta książka będzie dla Ciebie bodźcem do wyjścia i rozpoczęcia realizacji własnych marzeń?

najlepszy blog kulinarny,przepis na ciasta maślane,ciastka lawendowe,katarzyna kędzior,slow west wege,latwe przepisy na ciastka,katarzyna franiszyn luciano,z kuchni do kuchni,wydawnictwo babaryba,

najlepszy blog kulinarny,przepis na ciasta maślane,ciastka lawendowe,katarzyna kędzior,slow west wege,latwe przepisy na ciastka,katarzyna franiszyn luciano,z kuchni do kuchni,wydawnictwo babaryba,

najlepszy blog kulinarny,przepis na ciasta maślane,ciastka lawendowe,katarzyna kędzior,slow west wege,latwe przepisy na ciastka,katarzyna franiszyn luciano,z kuchni do kuchni,wydawnictwo babaryba,

Zacznijcie od tych ciastek. Bo pięknie pachną lawendą, wsią i spokojem. Bo wprowadzą Was w nastrój sielski, romantyczny i refleksyjny.

Składniki
  • 300 g mąki orkiszowej typ 720-750
  • 125 g zimnego masła
  • 90 g cukru pudru
  • 2 łyżki miodu
  • jajko
  • 1-2 łyżki suszonej lawendy
najlepszy blog kulinarny,przepis na ciasta maślane,ciastka lawendowe,katarzyna kędzior,slow west wege,latwe przepisy na ciastka,katarzyna franiszyn luciano,z kuchni do kuchni,wydawnictwo babaryba,

najlepszy blog kulinarny,przepis na ciasta maślane,ciastka lawendowe,katarzyna kędzior,slow west wege,latwe przepisy na ciastka,katarzyna franiszyn luciano,z kuchni do kuchni,wydawnictwo babaryba,


Z podanych skałdników wyrób elastyczną kulę ciasta.
Włóż na godzinę do lodówki. Rozgrzej piekarnik do 180-190 stopni.Schłodzone ciasto uformuj w wałek i krój nożem plasterki o grubości ok. 4 mm.



Możesz też zrobić tradycyjnie: wałkować ciasto na placek i wykrawać szklanką kółka, ale po co się męczyć, skoro plasterki też są fajne i bardzo szybko się je robi?
Kółka kładź na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piecz około 10-12 minut. Po dziesięciu minutach patrz uważnym okiem na ciastka ,bo lubią niespodziewanie zarumienić się zbyt szybko.
Z przepisu wyjdzie ponad 40 ciasteczek. Im mniejsza średnica tym więcej ciastek.
Prawda, że prosty przepis?
Ten i wiele innych prostych, pysznych przepisów znajdziecie w książce Kasi .
Smacznego!

najlepszy blog kulinarny,przepis na ciasta maślane,ciastka lawendowe,katarzyna kędzior,slow west wege,latwe przepisy na ciastka,katarzyna franiszyn luciano,z kuchni do kuchni,wydawnictwo babaryba,

najlepszy blog kulinarny,przepis na ciasta maślane,ciastka lawendowe,katarzyna kędzior,slow west wege,latwe przepisy na ciastka,katarzyna franiszyn luciano,z kuchni do kuchni,wydawnictwo babaryba,

najlepszy blog kulinarny,przepis na ciasta maślane,ciastka lawendowe,katarzyna kędzior,slow west wege,latwe przepisy na ciastka,katarzyna franiszyn luciano,z kuchni do kuchni,wydawnictwo babaryba,


Komentarze

  1. uwielbiam lawendę! Szczególnie kocham lawendowe makaroniki :) ale te ciastka prezentują się świetnie! będą idealne do filiżanki kawy :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie piekłam nigdy ciasteczek z lawendą, a widzę, że są bardzo polecane :)
    No i co? Muszę je upiec wreszcie, prawda?

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo mnie zainteresowałaś tą książką :) Poszukam jej w księgarni :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ojoj wyglądają pysznie, muszę sobie takie zrobić :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Z lawenda? Ciekawy pomysl :) ale maslane sa najlepsze i zawsze sie udaja! :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Fantastyczne ciasteczka!
    I dlatego wpraszam się do Ciebie na herbatę...

    OdpowiedzUsuń
  7. Rewelacyjny pomysł na ciasteczka. akurat lawenda kwitnie jak szalona :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Mam w planach lawendowe ciacha, a te Twoje na pewno wyszły pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Wspaniałe ciasteczka, muszą być bardzo aromatyczne. Chętnie spróbuję do porannej kawki 😁

    OdpowiedzUsuń
  10. do tej pory jadłam tylko lawendową czekoladę, była dosyć smaczna. Ciekawa jestem smaku tych ciasteczek!

    OdpowiedzUsuń
  11. kruche ciasteczka mogę jeść bez końca ;)

    OdpowiedzUsuń
  12. Nie jadłam takich ciasteczek, muszą być pyszne! <3 Piękne foty :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Bardzo zaciekawiła mnie ta książka. Lubię takie propozycję jak się życie przeplata na przykład z przepisami. Twój przepis bardzo interesujący tyle mam lawendy w ogrodzie.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Pytaj o wszystko, komentuj , podziel się swoją radą . Cieszę się, że ze mną jesteś, rozgość się na dłużej!

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Di me:

Benvenuto nel mio Piccolo Regno! Non sei venuto qui per caso, vedrai! Mi chiamo Kasia e sarò felice di mostrarti la mia cucina, direi che anche le due cucine: polacca e italiana. Ti farò toccare, annusare, assaggiare, pesare e mescolare con me. Ti porterò in due mondi semplici: la cucina italiana - che ho avuto la fortuna di assaggiare per oltre sedici anni, e ti mostrerò quanto quest'avventura possa essere amorevole, semplice, gustosa, non complicata, ma anche imprevedibile e piena di sapori! Passeremo anche alla cucina polacca, dove le prelibatezze sono equilibrate, pensate e ripensate, tradizionali con un pizzico del mio punto di vista, idee e sperimentazioni con il gusto. Ci sposteremo da una cucina all'altra. Quindi indossiamo i grembiuli, cuciniamo qualcosa insieme. Chiedi di tutto, commenta, condividi i tuoi consigli. Sono contenta che tu sia con me, accomodati e buon appetito!