Sałatka z fenkułem ,ogórkiem i pomidorem w towarzystwie jaja sadzonego. Śniadanie idealne.
Jest
sobotni ranek. Dzieci wołają o płatki z mlekiem. Niestety,
tłumaczę im, że przed wyjściem na basen raczej nie zjedzą
żadnych płatków z mlekiem, ale muszą koniecznie ZJEŚĆ porządne
śniadanie.
Jak zwykle, bez paniki, improwizacja z tego co jest w
lodówce. A są: jaja od koleżanki, która ma kurki szczęśliwe i
biegające gdzie chcą.
Ogórki
gruntowe, pomidor ciotki, a fenkuł przyjechał podobno z Włoch,
choć ja już tak do końca nie wierzę w to co jest czasem napisane.
W
każdym razie, takie śniadanko, to nie płatki z mlekiem, ani bułka
z masłem. Użyłam oleju z czarnuszki.
Olej z czarnuszki ma lekko
gorzki, intensywny korzenny zapach, a jego barwa przechodzi od
miodowej do ciemnobrązowej. W kuchni może być stosowany wyłącznie
na zimno (obróbka termiczna niszczy prozdrowotne substancje w nim
zawarte), jako dodatek do sałatek, zup, sosów, twarogów, kasz itp.
Potrawom tym nadaje korzenny smak.
Olej
z czarnuszki najlepiej przechowywać w zaciemnionej butelce w
temperaturze 5-10 stopni C przez 3 miesiące od otwarcia. Zalecane
spożycie oleju z czarnuszki u dorosłych to 1 łyżeczka 2 razy
dziennie przed posiłkiem, a w przypadku dzieci - 1/4 łyżeczki 2
razy dziennie. Olej z czarnuszki ma prozdrowotne właściwości.
Składniki
- jaja wiejskie
- ogórek
- pomidory malinowe
- fenkuł (koper włoski)
- cała masa świeżej bazylii
- rzodkiewka
- sól himalajska różowa
- olej kokosowy do podsmażenia jaj
- opcjonalnie czarnuszka do posypania
Rozgrzej
patelnię, dodaj niewielką ilość oleju koksowego i wbij jaja, u
mnie dwa jaja na głowę. Międzyczasie przygotuj pomidory, rzodkiewki, ogórki,
fenkuła.
Pokrój,
wyłóż na talerze. Dosmacz solą, olejem z czarnuszki .
Jajo
"złóż na pół", wyłóż na talerz. Przed podaniem posyp
świeżą bazylią, opcjonalnie posyp czarnuszką. Podawaj w towarzystwie ciemnego pieczywa!
Bardzo
szybko, bardzo pysznie!Teraz można wyjść na basen!
Dla mnie pychota!
OdpowiedzUsuń