Muffinki
Nazw
maja wiele, jednak zdecydowanie łączy je jedno:pyszne, puszyste
ciasto z kremem w wielu odsłonach smakowych lub z dodatkiem przeróżnych
sezonowych owoców.
Podczas
przygotowania muffinek należy pamiętać o tych samych zasadach, co
podczas przygotowywania biszkoptu. Składniki powinny mieć
temperaturę pokojową. Podczas dodawania składników o różnej
temperaturze ciasto może się zważyć, a tym samym zrobi się
zakalec. Starajcie się trzymać tej zasady podczas pieczenia niemal
każdego ciasta. Mieszając składniki o różnych temperaturach,
możemy doprowadzić do ich zepsucia się.
U
mnie dziś muffinki bardzo proste w wykonaniu. Autorem przepisu jest
Daniel
Coceancig , młody cukiernik z ogromna pasją, który napisał bardzo
smakowitą, pełną prostych, przystępnych przepisów książkę
,pt.:"Ciastecznik".
Znajdziecie
w niej wiele wspaniałych przepisów na słodkości, które zrobicie
bez problemu w zaciszu własnej kuchni z produktów, które w
zasadzie są wszędzie, w każdym sklepie za rogiem. Nie ma w tej
książce skomplikowanych receptur, wszystko jest dokładnie opisane
i wyjaśnione. Książka podzielona jest tematycznie na
rozdziały:pory roku ,a w przepisach wykorzystywane są produkty
sezonowe, przede wszystkim owoce.Jest także kilka cennych informacji
jak przygotować kruche ciasto, biszkopt, muffinki, ciasto parzone i
ciasto francuskie. Super pomysł bo takie przepisy i rady to podstawa
a dodatki możemy dobierać i modyfikować według własnego uznania.
Ale
przejdźmy do muffinów. Jak pisałam wcześniej ,przepis można
modyfikować dodając różne owoce.
Składniki
- 110 g masła
- 110 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 30 ml mleka
- 2 jaja
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 100 g cukru
Masło
utrzyj z cukrem na puch. W osobnym naczyniu roztrzep jajka i dodaj je
cienkim strumieniem do masła, ciągle miksując.
Do
jajek dodaj mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, całość
dokładnie wymieszaj, ale delikatnie.
Wlej
mleko oraz ekstrakt i ponownie zamieszaj całość. Ciasto powinno
mieć konsystencję gęstego budyniu i swobodnie opadać z łyżki.
Przełóż
ciasto do rękawa cukierniczego. Formę do wypieku muffinek wyłóż
papilotkami i szprycą napełnij je do wysokości 2/3 papilotki.
Do
moich muffinów dałam po truskawce i kawałki banana.
Piecz
przez 20 minut 175 stopni z termoobiegiem.
Po
upieczeniu odstaw do wystygnięcia.
Muffiny
są mięciutkie i pyszne. Znikły w jedną chwilkę.
Książka
warta polecenia!
Tytuł
- "Ciastecznik"
Autor - Daniel CoceancigWydawnictwo Laurum
Twarda oprawa, stron 196
Cena 44,90 zł (obecnie w promocji za ok.niewiele ponad 38 zł)
Autor - Daniel CoceancigWydawnictwo Laurum
Twarda oprawa, stron 196
Cena 44,90 zł (obecnie w promocji za ok.niewiele ponad 38 zł)
Kasiu u Ciebie zawsze bardzo smacznie :)
OdpowiedzUsuńPysznie u jak zwykle ciekawe zdjęcia :) Pozdrawiam i dzięki za inspiracje muffinkową :)
OdpowiedzUsuńKsiążka wygląda na ciekawą :)
OdpowiedzUsuńCudowne babeczki Kasiu!
OdpowiedzUsuńAle to absolutnie Twoja zasługa.
Wyglądają przepysznie! Muszę spróbować połączenia truskawek i bananów w wypiekach! :)
OdpowiedzUsuńPięknie wyglądają! :-) chętnie wypróbuję przepis :-)
OdpowiedzUsuńUwielbiam muffiny, ze wszystkim :) u Ciebie wygladaja na bardzo smaczne ;)
OdpowiedzUsuńBanan i truskawki, połączenie idealne. Prezentują się wyśmienicie :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam muffinki na słodko :D Książkę Daniela kojarzę - jest super :)
OdpowiedzUsuńCzuje się zachęcona. Dzięki.
OdpowiedzUsuń