Muffinki


ciastecznik,wydawnictwo laurum,muffinki,przepis na muffiny,z kuchni do kuchni,najlepszy blog kulinarny,katarzyna franiszyn-luciano,ciasto z truskawkami,


Nazw maja wiele, jednak zdecydowanie łączy je jedno:pyszne, puszyste ciasto z kremem w wielu odsłonach smakowych lub z dodatkiem przeróżnych sezonowych owoców.

Podczas przygotowania muffinek należy pamiętać o tych samych zasadach, co podczas przygotowywania biszkoptu. Składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Podczas dodawania składników o różnej temperaturze ciasto może się zważyć, a tym samym zrobi się zakalec. Starajcie się trzymać tej zasady podczas pieczenia niemal każdego ciasta. Mieszając składniki o różnych temperaturach, możemy doprowadzić do ich zepsucia się.

ciastecznik,wydawnictwo laurum,muffinki,przepis na muffiny,z kuchni do kuchni,najlepszy blog kulinarny,katarzyna franiszyn-luciano,ciasto z truskawkami,

ciastecznik,wydawnictwo laurum,muffinki,przepis na muffiny,z kuchni do kuchni,najlepszy blog kulinarny,katarzyna franiszyn-luciano,ciasto z truskawkami,



U mnie dziś muffinki bardzo proste w wykonaniu. Autorem przepisu jest
Daniel Coceancig , młody cukiernik z ogromna pasją, który napisał bardzo smakowitą, pełną prostych, przystępnych przepisów książkę ,pt.:"Ciastecznik".
Znajdziecie w niej wiele wspaniałych przepisów na słodkości, które zrobicie bez problemu w zaciszu własnej kuchni z produktów, które w zasadzie są wszędzie, w każdym sklepie za rogiem. Nie ma w tej książce skomplikowanych receptur, wszystko jest dokładnie opisane i wyjaśnione. Książka podzielona jest tematycznie na rozdziały:pory roku ,a w przepisach wykorzystywane są produkty sezonowe, przede wszystkim owoce.Jest także kilka cennych informacji jak przygotować kruche ciasto, biszkopt, muffinki, ciasto parzone i ciasto francuskie. Super pomysł bo takie przepisy i rady to podstawa a dodatki możemy dobierać i modyfikować według własnego uznania.
ciastecznik,wydawnictwo laurum,muffinki,przepis na muffiny,z kuchni do kuchni,najlepszy blog kulinarny,katarzyna franiszyn-luciano,ciasto z truskawkami,

ciastecznik,wydawnictwo laurum,muffinki,przepis na muffiny,z kuchni do kuchni,najlepszy blog kulinarny,katarzyna franiszyn-luciano,ciasto z truskawkami,

Ale przejdźmy do muffinów. Jak pisałam wcześniej ,przepis można modyfikować dodając różne owoce.

Składniki
  • 110 g masła
  • 110 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 30 ml mleka
  • 2 jaja
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 100 g cukru
ciastecznik,wydawnictwo laurum,muffinki,przepis na muffiny,z kuchni do kuchni,najlepszy blog kulinarny,katarzyna franiszyn-luciano,ciasto z truskawkami,


Masło utrzyj z cukrem na puch. W osobnym naczyniu roztrzep jajka i dodaj je cienkim strumieniem do masła, ciągle miksując.
Do jajek dodaj mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, całość dokładnie wymieszaj, ale delikatnie.
Wlej mleko oraz ekstrakt i ponownie zamieszaj całość. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstego budyniu i swobodnie opadać z łyżki.
Przełóż ciasto do rękawa cukierniczego. Formę do wypieku muffinek wyłóż papilotkami i szprycą napełnij je do wysokości 2/3 papilotki.
Do moich muffinów dałam po truskawce i kawałki banana.
Piecz przez 20 minut 175 stopni z termoobiegiem.
Po upieczeniu odstaw do wystygnięcia.

Muffiny są mięciutkie i pyszne. Znikły w jedną chwilkę.
Książka warta polecenia!

ciastecznik,wydawnictwo laurum,muffinki,przepis na muffiny,z kuchni do kuchni,najlepszy blog kulinarny,katarzyna franiszyn-luciano,ciasto z truskawkami,

ciastecznik,wydawnictwo laurum,muffinki,przepis na muffiny,z kuchni do kuchni,najlepszy blog kulinarny,katarzyna franiszyn-luciano,ciasto z truskawkami,

ciastecznik,wydawnictwo laurum,muffinki,przepis na muffiny,z kuchni do kuchni,najlepszy blog kulinarny,katarzyna franiszyn-luciano,ciasto z truskawkami,

ciastecznik,wydawnictwo laurum,muffinki,przepis na muffiny,z kuchni do kuchni,najlepszy blog kulinarny,katarzyna franiszyn-luciano,ciasto z truskawkami,

ciastecznik,wydawnictwo laurum,muffinki,przepis na muffiny,z kuchni do kuchni,najlepszy blog kulinarny,katarzyna franiszyn-luciano,ciasto z truskawkami,

ciastecznik,wydawnictwo laurum,muffinki,przepis na muffiny,z kuchni do kuchni,najlepszy blog kulinarny,katarzyna franiszyn-luciano,ciasto z truskawkami,



Tytuł - "Ciastecznik"
Autor - Daniel Coceancig
Wydawnictwo Laurum
Twarda oprawa, stron 196
Cena 44,90 zł (obecnie w promocji za ok.niewiele ponad 38 zł)

ciastecznik,wydawnictwo laurum,muffinki,przepis na muffiny,z kuchni do kuchni,najlepszy blog kulinarny,katarzyna franiszyn-luciano,ciasto z truskawkami,




Komentarze

  1. Kasiu u Ciebie zawsze bardzo smacznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pysznie u jak zwykle ciekawe zdjęcia :) Pozdrawiam i dzięki za inspiracje muffinkową :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Książka wygląda na ciekawą :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Cudowne babeczki Kasiu!
    Ale to absolutnie Twoja zasługa.

    OdpowiedzUsuń
  5. Wyglądają przepysznie! Muszę spróbować połączenia truskawek i bananów w wypiekach! :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Pięknie wyglądają! :-) chętnie wypróbuję przepis :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Uwielbiam muffiny, ze wszystkim :) u Ciebie wygladaja na bardzo smaczne ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. Banan i truskawki, połączenie idealne. Prezentują się wyśmienicie :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Uwielbiam muffinki na słodko :D Książkę Daniela kojarzę - jest super :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Czuje się zachęcona. Dzięki.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Pytaj o wszystko, komentuj , podziel się swoją radą . Cieszę się, że ze mną jesteś, rozgość się na dłużej!

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

Di me:

Benvenuto nel mio Piccolo Regno! Non sei venuto qui per caso, vedrai! Mi chiamo Kasia e sarò felice di mostrarti la mia cucina, direi che anche le due cucine: polacca e italiana. Ti farò toccare, annusare, assaggiare, pesare e mescolare con me. Ti porterò in due mondi semplici: la cucina italiana - che ho avuto la fortuna di assaggiare per oltre sedici anni, e ti mostrerò quanto quest'avventura possa essere amorevole, semplice, gustosa, non complicata, ma anche imprevedibile e piena di sapori! Passeremo anche alla cucina polacca, dove le prelibatezze sono equilibrate, pensate e ripensate, tradizionali con un pizzico del mio punto di vista, idee e sperimentazioni con il gusto. Ci sposteremo da una cucina all'altra. Quindi indossiamo i grembiuli, cuciniamo qualcosa insieme. Chiedi di tutto, commenta, condividi i tuoi consigli. Sono contenta che tu sia con me, accomodati e buon appetito!