Pyszny sernik z twarogu z wiaderka z brzoskwiniami i galaretką
Pyszny
sernik, na który to przepis znalazłam na wiaderku z twarogu
sernikowego. Nigdy nie korzystałam z przepisów na opakowaniach i
zrobiłam to pierwszy raz. Oczywiście wprowadziłam swoje
modyfikacje. Zamiast margaryny użyłam masła. Dodałam o jedno jajo
więcej. A całość wzbogaciłam o brzoskwinie zanurzone w
przeźroczystej galaretce.
Palce
lizać!
Składniki
- 1 kg twarogu Sernikowego z wiaderka
- 10 jaj od kur z wolnego wybiegu
- 150 g masła
- półtorej szklanki cukru
- 3 łyżki mąki pszennej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 cukier wanilinowy
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- kilka dojrzałych brzoskwiń
- 2 galaretki przeźroczyste
- okrągłe biszkopty
Oddziel
białka od żółtek. Masło rozpuść i wystudź. Żółtka z
cukrami utrzyj na puch, następnie dodaj ciągle miksując twaróg i
wymieszaj aż wszystko się połączy. Do masy serowej powoli dodawać
rozpuszczone masło. Białka ubić na sztywno dodać je do masy
serowej. Delikatnie miksując dodać mąki:pszenną i ziemniaczaną,
na koniec proszek do pieczenia.
Rozgrzać
piekarnik do 170 stopni. Dno okrągłej tortownicy pokryć podwójną
warstwą papieru do pieczenia. Brzegi posmarować masłem, posypać
mąką, nadmiar wytrzepać.Wyłożyć biszkopty na dnie. Na biszkopty
wyłożyć masę serową. Wyrównać. Sernik wlożyć do piekarnika i
piec godzinę.
Może
pęknąć, może nieznacznie opaść. Zdarza się.
Zostaw
sernik w piekarniku, niech nieco przestygnie, następnie wyjmij i
niech zupełnie się wychłodzi. Rozpuść dwie galaretki
przeźroczyste. Wystudź .
Kilka
brzoskwiń obierz i pokrój na kawałki. Wsyp na wierzch sernika.
Jeśli lekko opadł, to nawet lepiej- dodasz więcej brzoskwiń.
Zalej owoce tężejącą galaretką. Mój sernik nieco pękł tworząc
malowniczą bruzdę w kształcie litery "S". W szczeliny
powkładałam kawałki brzoskwiń. Całość zalałam tężejącą
galaretką. Włożyłam do lodówki. Pomyślałam: mam wypiek
na minimum 3 dni.
Nic
bardziej mylnego. Wytrzymał jeden dzień i ranek drugiego.
Niespodziewani goście wyczuli moment. Sernik rozszedł się migiem.
Był pyszny. Polecam!
Komentarze
Prześlij komentarz
Pytaj o wszystko, komentuj , podziel się swoją radą . Cieszę się, że ze mną jesteś, rozgość się na dłużej!