Pyszny sernik z twarogu z wiaderka z brzoskwiniami i galaretką





sernik z wiaderka,ser z wiaderka,idealny sernik,sernik z brzoskwiniamy prosty, z kuchni do kuchni sernik,katarzyna franiszyn luciano,sernik,

Pyszny sernik, na który to przepis znalazłam na wiaderku z twarogu sernikowego. Nigdy nie korzystałam z przepisów na opakowaniach i zrobiłam to pierwszy raz. Oczywiście wprowadziłam swoje modyfikacje. Zamiast margaryny użyłam masła. Dodałam o jedno jajo więcej. A całość wzbogaciłam o brzoskwinie zanurzone w przeźroczystej galaretce.


Palce lizać!
sernik z wiaderka,ser z wiaderka,idealny sernik,sernik z brzoskwiniamy prosty, z kuchni do kuchni sernik,katarzyna franiszyn luciano,sernik,

sernik z wiaderka,ser z wiaderka,idealny sernik,sernik z brzoskwiniamy prosty, z kuchni do kuchni sernik,katarzyna franiszyn luciano,sernik,


Składniki
  • 1 kg twarogu Sernikowego z wiaderka
  • 10 jaj od kur z wolnego wybiegu
  • 150 g masła
  • półtorej szklanki cukru
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 cukier wanilinowy
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • kilka dojrzałych brzoskwiń
  • 2 galaretki przeźroczyste
  • okrągłe biszkopty
sernik z wiaderka,ser z wiaderka,idealny sernik,sernik z brzoskwiniamy prosty, z kuchni do kuchni sernik,katarzyna franiszyn luciano,sernik,


Oddziel białka od żółtek. Masło rozpuść i wystudź. Żółtka z cukrami utrzyj na puch, następnie dodaj ciągle miksując twaróg i wymieszaj aż wszystko się połączy. Do masy serowej powoli dodawać rozpuszczone masło. Białka ubić na sztywno dodać je do masy serowej. Delikatnie miksując dodać mąki:pszenną i ziemniaczaną, na koniec proszek do pieczenia.
Rozgrzać piekarnik do 170 stopni. Dno okrągłej tortownicy pokryć podwójną warstwą papieru do pieczenia. Brzegi posmarować masłem, posypać mąką, nadmiar wytrzepać.Wyłożyć biszkopty na dnie. Na biszkopty wyłożyć masę serową. Wyrównać. Sernik wlożyć do piekarnika i piec godzinę.
Może pęknąć, może nieznacznie opaść. Zdarza się.
sernik z wiaderka,ser z wiaderka,idealny sernik,sernik z brzoskwiniamy prosty, z kuchni do kuchni sernik,katarzyna franiszyn luciano,sernik,

Zostaw sernik w piekarniku, niech nieco przestygnie, następnie wyjmij i niech zupełnie się wychłodzi. Rozpuść dwie galaretki przeźroczyste. Wystudź .
Kilka brzoskwiń obierz i pokrój na kawałki. Wsyp na wierzch sernika. Jeśli lekko opadł, to nawet lepiej- dodasz więcej brzoskwiń. Zalej owoce tężejącą galaretką. Mój sernik nieco pękł tworząc malowniczą bruzdę w kształcie litery "S". W szczeliny powkładałam kawałki brzoskwiń. Całość zalałam tężejącą galaretką. Włożyłam do lodówki. Pomyślałam: mam wypiek na minimum 3 dni.
sernik z wiaderka,ser z wiaderka,idealny sernik,sernik z brzoskwiniamy prosty, z kuchni do kuchni sernik,katarzyna franiszyn luciano,sernik,

sernik z wiaderka,ser z wiaderka,idealny sernik,sernik z brzoskwiniamy prosty, z kuchni do kuchni sernik,katarzyna franiszyn luciano,sernik,


Nic bardziej mylnego. Wytrzymał jeden dzień i ranek drugiego. Niespodziewani goście wyczuli moment. Sernik rozszedł się migiem. Był pyszny. Polecam!

Komentarze

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

Di me:

Benvenuto nel mio Piccolo Regno! Non sei venuto qui per caso, vedrai! Mi chiamo Kasia e sarò felice di mostrarti la mia cucina, direi che anche le due cucine: polacca e italiana. Ti farò toccare, annusare, assaggiare, pesare e mescolare con me. Ti porterò in due mondi semplici: la cucina italiana - che ho avuto la fortuna di assaggiare per oltre sedici anni, e ti mostrerò quanto quest'avventura possa essere amorevole, semplice, gustosa, non complicata, ma anche imprevedibile e piena di sapori! Passeremo anche alla cucina polacca, dove le prelibatezze sono equilibrate, pensate e ripensate, tradizionali con un pizzico del mio punto di vista, idee e sperimentazioni con il gusto. Ci sposteremo da una cucina all'altra. Quindi indossiamo i grembiuli, cuciniamo qualcosa insieme. Chiedi di tutto, commenta, condividi i tuoi consigli. Sono contenta che tu sia con me, accomodati e buon appetito!