Piernik herbaciany z rumem


herbata teekanne,piernik z herbatą,ciasto na herbacie, piernik herbaciany,ciasto świąteczne łatwe, dietetyczne ciasto,melisa,z kuchni do kuchni,kasia franiszyn luciano,


Kto lubi szybkie i łatwe ciasta to gwarantuję, że przepis jest właśnie dla niego! Dodatkowo jeśli użyjecie własnego powidła lub marmolady, ciasto będzie jeszcze pyszniejsze!
Do dzieła!



Składniki
  • 4 jaja od kur z wolnego wybiegu
  • 1 szklanka mocnej herbaty Melisa/Lemon Teekanne
  • 1 szklanka prawdziwego miodu, obojętnie jaki, byle nie sztuczny
  • 3/4 szklanki cukru trzcinowego
  • 1 szklanka oleju
  • 2 łyżeczki sody
  • kieliszek rumu
  • przyprawa do piernika ok. 3 szklanki mąki
  • 150 g czekolady deserowej do rozpuszczenia i polania ciasta
  • słoiczek własnego powidła lub dżemu
herbata teekanne,piernik z herbatą,ciasto na herbacie, piernik herbaciany,ciasto świąteczne łatwe, dietetyczne ciasto,melisa,z kuchni do kuchni,kasia franiszyn luciano,


Najpierw zaparzamy herbatę. Użyłam 4 torebek. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia.


herbata teekanne,piernik z herbatą,ciasto na herbacie, piernik herbaciany,ciasto świąteczne łatwe, dietetyczne ciasto,melisa,z kuchni do kuchni,kasia franiszyn luciano,

Ucieramy żółtka z cukrem na puszysta masę i dodajemy powoli płynny miód (jeśli nie jest płynny rozpuszczamy go i wystudzony wlewamy do masy). Ucieramy i ciągle mieszając dodajemy olej, mąkę, sodę oraz przyprawę do piernika. Wlewamy herbatę i ucieramy na jednolita masę.

Następnie ubijamy pianę z białek i już szpatułką, dodajemy do ciasta. Mieszamy delikatnie.Dodajemy rum.
Wlewamy do średnich keksówek lub jednej dłuższej. Pieczemy ok. 45 minut w 180 stopniach.


Po wystudzeniu, kroimy piernik na trzy części, przełożyć dżemem ,polać czekoladą ...i ...podawać oczywiście z herbatką Teekanne

herbata teekanne,piernik z herbatą,ciasto na herbacie, piernik herbaciany,ciasto świąteczne łatwe, dietetyczne ciasto,melisa,z kuchni do kuchni,kasia franiszyn luciano,

herbata teekanne,piernik z herbatą,ciasto na herbacie, piernik herbaciany,ciasto świąteczne łatwe, dietetyczne ciasto,melisa,z kuchni do kuchni,kasia franiszyn luciano,



Komentarze

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

Di me:

Benvenuto nel mio Piccolo Regno! Non sei venuto qui per caso, vedrai! Mi chiamo Kasia e sarò felice di mostrarti la mia cucina, direi che anche le due cucine: polacca e italiana. Ti farò toccare, annusare, assaggiare, pesare e mescolare con me. Ti porterò in due mondi semplici: la cucina italiana - che ho avuto la fortuna di assaggiare per oltre sedici anni, e ti mostrerò quanto quest'avventura possa essere amorevole, semplice, gustosa, non complicata, ma anche imprevedibile e piena di sapori! Passeremo anche alla cucina polacca, dove le prelibatezze sono equilibrate, pensate e ripensate, tradizionali con un pizzico del mio punto di vista, idee e sperimentazioni con il gusto. Ci sposteremo da una cucina all'altra. Quindi indossiamo i grembiuli, cuciniamo qualcosa insieme. Chiedi di tutto, commenta, condividi i tuoi consigli. Sono contenta che tu sia con me, accomodati e buon appetito!