Piernik herbaciany z rumem
Kto
lubi szybkie i łatwe ciasta to gwarantuję, że przepis jest właśnie
dla niego! Dodatkowo jeśli użyjecie własnego powidła lub
marmolady, ciasto będzie jeszcze pyszniejsze!
Do
dzieła!
Składniki
- 4 jaja od kur z wolnego wybiegu
- 1 szklanka mocnej herbaty Melisa/Lemon Teekanne
- 1 szklanka prawdziwego miodu, obojętnie jaki, byle nie sztuczny
- 3/4 szklanki cukru trzcinowego
- 1 szklanka oleju
- 2 łyżeczki sody
- kieliszek rumu
- przyprawa do piernika ok. 3 szklanki mąki
- 150 g czekolady deserowej do rozpuszczenia i polania ciasta
- słoiczek własnego powidła lub dżemu
Najpierw zaparzamy herbatę. Użyłam 4 torebek. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia.
Ucieramy żółtka z cukrem na puszysta masę i dodajemy powoli płynny miód (jeśli nie jest płynny rozpuszczamy go i wystudzony wlewamy do masy). Ucieramy i ciągle mieszając dodajemy olej, mąkę, sodę oraz przyprawę do piernika. Wlewamy herbatę i ucieramy na jednolita masę.
Następnie
ubijamy pianę z białek i już szpatułką, dodajemy do ciasta.
Mieszamy delikatnie.Dodajemy rum.
Wlewamy
do średnich keksówek lub jednej dłuższej. Pieczemy ok. 45 minut
w 180 stopniach.
Po
wystudzeniu, kroimy piernik na trzy części, przełożyć dżemem ,polać czekoladą ...i
...podawać oczywiście z herbatką Teekanne
Komentarze
Prześlij komentarz
Pytaj o wszystko, komentuj , podziel się swoją radą . Cieszę się, że ze mną jesteś, rozgość się na dłużej!