Rogaliki z kabanosami i papryką – przekąska karnawałowa



karnawałowe przekąski, szybka przekąska karnawałowa,ciasto francuskie,sokołów,rogaliki z ciasta francuskiego,przekąska na imprezę, z kuchni do kuchni,szybkie rogaliki,

Karnawałowe przekąski zazwyczaj robi się bardzo szybko z produktów, które mamy akurat w lodówce. To nie czas na stanie w kuchni , tylko czas na spotykanie się z rodziną i znajomymi.


Mój pomysł na przekąskę karnawałową, jest nie tylko przepyszny, ale dodatkowo pięknie się prezentuje na stole, jest chrupiący i dobry, tak na ciepło ,jak i na zimno!
Zainspirował mnie Sokołów oraz moje "trzy grosze" , co dało efekt końcowy nad wyraz smaczny.

 karnawałowe przekąski, szybka przekąska karnawałowa,ciasto francuskie,sokołów,rogaliki z ciasta francuskiego,przekąska na imprezę, z kuchni do kuchni,szybkie rogaliki,

 karnawałowe przekąski, szybka przekąska karnawałowa,ciasto francuskie,sokołów,rogaliki z ciasta francuskiego,przekąska na imprezę, z kuchni do kuchni,szybkie rogaliki,

 karnawałowe przekąski, szybka przekąska karnawałowa,ciasto francuskie,sokołów,rogaliki z ciasta francuskiego,przekąska na imprezę, z kuchni do kuchni,szybkie rogaliki,

Nie muszę dodawać ,że całość została "rozchrupana" z prędkością światła. Zróbcie, a przekonacie się dlaczego !

Składniki
  • 1 opakowanie kabanosów francuskich Sokołów
  • 25 g masła
  • 1 czerwona cebula
  • pół czerwonej papryki
  • kilka gałązek natki pietruszki
  • łyżka pokrojonych w paski suszonych pomidorów w zalewie (odsącz zalewę)
  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 1 jajo
  • ok. 50 g tartego żółtego sera
  • sól i pieprz do smaku
 karnawałowe przekąski, szybka przekąska karnawałowa,ciasto francuskie,sokołów,rogaliki z ciasta francuskiego,przekąska na imprezę, z kuchni do kuchni,szybkie rogaliki,

 karnawałowe przekąski, szybka przekąska karnawałowa,ciasto francuskie,sokołów,rogaliki z ciasta francuskiego,przekąska na imprezę, z kuchni do kuchni,szybkie rogaliki,

Kabanosy, cebulę i czerwoną paprykę pokroić w drobną kostkę i przesmażyć na patelni z odrobiną masła przez kilka minut.

 karnawałowe przekąski, szybka przekąska karnawałowa,ciasto francuskie,sokołów,rogaliki z ciasta francuskiego,przekąska na imprezę, z kuchni do kuchni,szybkie rogaliki,


Na koniec smażenia dodać posiekaną natkę pietruszki, suszone pomidory, dokładnie wymieszać i ściągnąć z palnika.

 karnawałowe przekąski, szybka przekąska karnawałowa,ciasto francuskie,sokołów,rogaliki z ciasta francuskiego,przekąska na imprezę, z kuchni do kuchni,szybkie rogaliki,

Ciasto francuskie rozłożyć ( opcjonalnie można je jeszcze delikatnie trochę rozwałkować, by było jeszcze cieńsze) i pokroić w trójkąty. Posmarować roztrzepanym jajem z odrobiną soli pieprzu. Na każdym trójkącie wyłożyć starty żółty ser oraz farsz. Ciasto zwinąć i uformować rogaliki.

 karnawałowe przekąski, szybka przekąska karnawałowa,ciasto francuskie,sokołów,rogaliki z ciasta francuskiego,przekąska na imprezę, z kuchni do kuchni,szybkie rogaliki,

 karnawałowe przekąski, szybka przekąska karnawałowa,ciasto francuskie,sokołów,rogaliki z ciasta francuskiego,przekąska na imprezę, z kuchni do kuchni,szybkie rogaliki,

 karnawałowe przekąski, szybka przekąska karnawałowa,ciasto francuskie,sokołów,rogaliki z ciasta francuskiego,przekąska na imprezę, z kuchni do kuchni,szybkie rogaliki,

Na koniec posmarować roztrzepanym jajkiem i piec około 10-15 minut w 180 stopniach C.
Po 10 minutach warto stanąć koło piekarnika i zacząć pilnować rogalików.
Udanej zabawy!
Smacznego!


 karnawałowe przekąski, szybka przekąska karnawałowa,ciasto francuskie,sokołów,rogaliki z ciasta francuskiego,przekąska na imprezę, z kuchni do kuchni,szybkie rogaliki,

 karnawałowe przekąski, szybka przekąska karnawałowa,ciasto francuskie,sokołów,rogaliki z ciasta francuskiego,przekąska na imprezę, z kuchni do kuchni,szybkie rogaliki,

 karnawałowe przekąski, szybka przekąska karnawałowa,ciasto francuskie,sokołów,rogaliki z ciasta francuskiego,przekąska na imprezę, z kuchni do kuchni,szybkie rogaliki,

Komentarze

  1. Pysznie to wymyśliłaś!
    Naprawdę rewelacyjny sposób na kabanosy inaczej. Zazwyczaj chrupię je na zimno, a tu taka pyszna przekąska :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo fajny przepis, kabanosy i ciasto francuskie każdy lubi :). Lubię szybkie dania.

    OdpowiedzUsuń
  3. Fajnie wyglądają te rogaliki. Chętnie bym się poczęstowała. Z kabanosami nigdy nie robiłam.

    OdpowiedzUsuń
  4. I kolejna super przekaska wskoczyła na moja liste :) właśnie zbieram przepisy bo w tym roku wylosowaliśmy picie szampana u nas :) ta przekąska to jak nic dla mojego męża, bo on jest fanem kabanosów :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wyglądają bardzo smakowicie, chętnie bym się takimi poczęstowała

    OdpowiedzUsuń
  6. Pyszny pomysł na karnawałową przekąskę. Niestety w Galicji takich kabanosów nie znajdę, ale może pokombinuję z innymi składnikami :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To tylko pomysł. Reszta to nasza fantazja wszystkiego dobrego na 2022!

      Usuń
  7. Świetna przekąska, na Sylwestra jak znalazł ale i zwyczajne biesiadowanie w ogrodzie latem, czy inna okazja. Tym razem mam już co nieco przygotowane , ale zapamiętam następną okazję.
    Przy okazji życzę samych smakowitości dla Was na Nowy Rok !!
    Pozdrawiam cieplutko :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wszystkiego dobrego, zdrówka radości miłości najlepszych i najpiękniejszych podróży jednym słowem wszystkiego najlepszego na 2022!

      Usuń
  8. Cudowna propozycja nie tylko na Sylwestra,Ty zawsze wymyślisz coś smakowitego. Zdecydowanie zjadlab sobie je też siedząc w ogrodzie latem popijając dobre wino i czytając książkę. Wróć ,nadal mamy zimę i trzeba to przetrwać a przy Tobie jest łatwiej.

    OdpowiedzUsuń
  9. Przepyszny pomysł i do tego idealny nie tylko na Sylwestra ale sama z chęcią delektowała bym się nimi siedząc w ogrodzie i lekko sącząc winko. Cóż trzeba czekać do lata. Na Nowy Rok przesyłam uśmiechy i życzę kolejnych kulinarnych sukcesów ❤️💚❤️

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Pytaj o wszystko, komentuj , podziel się swoją radą . Cieszę się, że ze mną jesteś, rozgość się na dłużej!

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

Di me:

Benvenuto nel mio Piccolo Regno! Non sei venuto qui per caso, vedrai! Mi chiamo Kasia e sarò felice di mostrarti la mia cucina, direi che anche le due cucine: polacca e italiana. Ti farò toccare, annusare, assaggiare, pesare e mescolare con me. Ti porterò in due mondi semplici: la cucina italiana - che ho avuto la fortuna di assaggiare per oltre sedici anni, e ti mostrerò quanto quest'avventura possa essere amorevole, semplice, gustosa, non complicata, ma anche imprevedibile e piena di sapori! Passeremo anche alla cucina polacca, dove le prelibatezze sono equilibrate, pensate e ripensate, tradizionali con un pizzico del mio punto di vista, idee e sperimentazioni con il gusto. Ci sposteremo da una cucina all'altra. Quindi indossiamo i grembiuli, cuciniamo qualcosa insieme. Chiedi di tutto, commenta, condividi i tuoi consigli. Sono contenta che tu sia con me, accomodati e buon appetito!