Rogaliki z kabanosami i papryką – przekąska karnawałowa
Karnawałowe
przekąski zazwyczaj robi się bardzo szybko z produktów, które
mamy akurat w lodówce. To nie czas na stanie w kuchni , tylko czas
na spotykanie się z rodziną i znajomymi.
Mój
pomysł na przekąskę karnawałową, jest nie tylko przepyszny, ale
dodatkowo pięknie się prezentuje na stole, jest chrupiący i dobry,
tak na ciepło ,jak i na zimno!
Zainspirował
mnie Sokołów oraz moje
"trzy grosze" , co dało efekt końcowy nad wyraz smaczny.
Nie
muszę dodawać ,że całość została "rozchrupana" z
prędkością światła. Zróbcie, a przekonacie się dlaczego !
Składniki
- 1 opakowanie kabanosów francuskich Sokołów
- 25 g masła
- 1 czerwona cebula
- pół czerwonej papryki
- kilka gałązek natki pietruszki
- łyżka pokrojonych w paski suszonych pomidorów w zalewie (odsącz zalewę)
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- 1 jajo
- ok. 50 g tartego żółtego sera
- sól i pieprz do smaku
Kabanosy,
cebulę i czerwoną paprykę pokroić w drobną kostkę i przesmażyć
na patelni z odrobiną masła przez kilka minut.
Na
koniec smażenia dodać posiekaną natkę pietruszki, suszone
pomidory, dokładnie wymieszać i ściągnąć z palnika.
Ciasto
francuskie rozłożyć ( opcjonalnie można je jeszcze delikatnie trochę
rozwałkować, by było jeszcze cieńsze) i pokroić w trójkąty.
Posmarować roztrzepanym jajem z odrobiną soli pieprzu. Na każdym
trójkącie wyłożyć starty żółty ser oraz farsz. Ciasto zwinąć
i uformować rogaliki.
Na
koniec posmarować roztrzepanym jajkiem i piec około 10-15 minut w
180 stopniach C.
Po
10 minutach warto stanąć koło piekarnika i zacząć pilnować
rogalików.
Udanej
zabawy!
Smacznego!
Pyszny pomysł kochana :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję Marzenka 🥰
UsuńPysznie to wymyśliłaś!
OdpowiedzUsuńNaprawdę rewelacyjny sposób na kabanosy inaczej. Zazwyczaj chrupię je na zimno, a tu taka pyszna przekąska :)
Zgadza się!
UsuńBardzo fajny przepis, kabanosy i ciasto francuskie każdy lubi :). Lubię szybkie dania.
OdpowiedzUsuńSzybko i Pyszka. Pozdrowionka!
UsuńFajnie wyglądają te rogaliki. Chętnie bym się poczęstowała. Z kabanosami nigdy nie robiłam.
OdpowiedzUsuńSzczerze powiedziawszy to też mój pierwszy raz😀
UsuńI kolejna super przekaska wskoczyła na moja liste :) właśnie zbieram przepisy bo w tym roku wylosowaliśmy picie szampana u nas :) ta przekąska to jak nic dla mojego męża, bo on jest fanem kabanosów :)
OdpowiedzUsuńBawcie się dobrze! Wszystkiego dobrego na nowy rok!
UsuńWyglądają bardzo smakowicie, chętnie bym się takimi poczęstowała
OdpowiedzUsuńNie krępuj się Ola! Wszystkiego dobrego na 2022!
UsuńPyszny pomysł na karnawałową przekąskę. Niestety w Galicji takich kabanosów nie znajdę, ale może pokombinuję z innymi składnikami :-)
OdpowiedzUsuńTo tylko pomysł. Reszta to nasza fantazja wszystkiego dobrego na 2022!
UsuńŚwietna przekąska, na Sylwestra jak znalazł ale i zwyczajne biesiadowanie w ogrodzie latem, czy inna okazja. Tym razem mam już co nieco przygotowane , ale zapamiętam następną okazję.
OdpowiedzUsuńPrzy okazji życzę samych smakowitości dla Was na Nowy Rok !!
Pozdrawiam cieplutko :)
Wszystkiego dobrego, zdrówka radości miłości najlepszych i najpiękniejszych podróży jednym słowem wszystkiego najlepszego na 2022!
UsuńCudowna propozycja nie tylko na Sylwestra,Ty zawsze wymyślisz coś smakowitego. Zdecydowanie zjadlab sobie je też siedząc w ogrodzie latem popijając dobre wino i czytając książkę. Wróć ,nadal mamy zimę i trzeba to przetrwać a przy Tobie jest łatwiej.
OdpowiedzUsuńDziękuję
UsuńPrzepyszny pomysł i do tego idealny nie tylko na Sylwestra ale sama z chęcią delektowała bym się nimi siedząc w ogrodzie i lekko sącząc winko. Cóż trzeba czekać do lata. Na Nowy Rok przesyłam uśmiechy i życzę kolejnych kulinarnych sukcesów ❤️💚❤️
OdpowiedzUsuńSamych serdeczności!
Usuń