Bardzo szybki makaron z pomidorami i oliwkami
Szybki
i pyszny obiad, a do tego prosty? Da się? Da.
Moje
córki to makaroniary. Szczególnie jedna z nich. Makaron i mięso. Typowa
Sycylijka. Musi być jedno, albo drugie.
I
musi być prosto, ważne ,aby nie pominąć sporej dawki parmezanu, co akurat jest
jej bardzo potrzebne. Dzieci w fazie wzrostu potrzebują wapnia , a parmezan ma
go sporo!
Składniki
-
makaron, u mnie penne
-
3- 4 świeże duże pomidory np. malinowe
-
kilka pikantnych oliwek
-
świeża bazylia
-
2 ząbki czosnku
-
oliwa z oliwek
-
tarty parmezan
Ugotuj
makaron al dente. Międzyczasie na patelni rozgrzej oliwę i wrzuć posiekany
drobno czosnek. Wrzuć posiekane oliwki, podsmaż. Następnie pozbawione skórki
pomidory pokrój w kawałki i wrzuć dodając sporo bazylii jeśli lubisz. Dosmacz
solą, pieprzem. Przykryj, duś powoli aż pomidory zupełnie się rozpadną.
Zblenduj sos na gładko.
Wymieszaj
z makaronem, podawaj z parmezanem.
To
wszystko! I jest pysznie!
Bardzo lubię taki makaron. Prosty i pyszny.
OdpowiedzUsuńA parmezanu musi być duuużo. Mniam!