Drożdżówki z twarogiem
To
mój ulubiony przepis na drożdżówki, robiłam je w nocy, ocaliłam dwa zdjęcia,
wybaczcie. Ale nie mogłam nie podzielić się przepisem, żebyście i Wy mogli je
zrobić. Są proste, absolutnie bezproblemowe , a co najważniejsze pyszne! Tak
pyszne, że trudno będzie się Wam im oprzeć!
Chrupiące
na zewnątrz, kryją w sobie mięciutki środek z serka o smaku waniliowym.
Składniki
na ciasto:
-
500 g mąki tortowej, pszennej
-
50 g świeżych drożdży. Jeśli nie masz to użyj suszonych w ilości 15 g
-
250 ml mleka
-
3 duże łyżki cukru
-
100 g masła
-
2 żółtka
-
szczypta
Składniki
na nadzienie:
-
450 g twarogu , może być 500 g, ale nie z wiaderka
-
2 żółtka
-
3 łyżki cukru waniliowego
U
mnie drożdżówki zostały posypane cukrem pudrem, jeśli jednak chcesz zrobić je z
lukrem będziesz potrzebować:
-
3 łyżki soku z cytryny i 10 łyżek cukru pudru. Z podanych składników zrób
lukier i pamiętaj, że zastyga wraz z upływem czasu.
Oddziel
żółtka od białek.
Mleko
lekko podgrzej, a masło rozpuść.
Do
miski wsyp mąkę, dodaj szczyptę soli i cukier. Kolejno dodawaj żółtka, rozpuszczone
zimne masło , drożdże ,a na koniec lekko ciepłe mleko. Całość idealnie
rozmiesza się łyżką drewnianą. Następnie przenieś do misy z hakiem do
wyrabiania ciasta i wyrabiaj w robocie nie dłużej niż 5 minut. Ciasto będzie
lepkie i luźne. Zostaw w misce przykrywając ściereczka na minimum jedną godzinę.
Urośnie ładnie.
Kiedy
ciasto będzie rosło to przygotuj sobie nadzienie na nasze drożdżówki. Zmiel w
maszynce do mięsa twaróg, przełóż do miski, dodaj żółtka, 3 łyżki cukru
waniliowego . Masę serową wymieszaj dokładnie na jednolitą konsystencję.
Ciasto
przenieś na czysty blat podsypany mąką i rozwałkuj na kształt wydłużonego sporo
jajka. Nie powinno być grubsze niż jeden centymetr. Delikatnie rozsmaruj po
wierzchu ser zostawiając około 1 cm przy brzegach.
Oba
dłuższe boki, lewy i prawy złóż na siebie jak np. krokiety . Teraz zlep ze sobą
ciasto dociskając, tak aby całe nadzienie ładnie się w cieście zamknęło. Wałek
ciasta ostrożnie odwróć na drugą stronę. Powstanie coś na kształt rolady
makowej. Ciasto podziel na równe kawałki powinno wyjść ich 12. Każdy kawałek
zakręć przez środek dwa razy i połóż na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem
do pieczenia w równych odstępach i pamiętaj, że drożdżówki jeszcze urosną.
Rozgrzej
piekarnik do 170 stopni .
Piecz
drożdżówki 25 minut, góra i dół, a po upieczeniu lekko uchyl drzwi piekarnika i
zostaw drożdżówki w piekarniku na około 10 minut. Po tym czasie otwórz
piekarnik i poczekaj ,aż wystygną w środku lub wyciągnij je na zewnątrz.
Gwarantuję , że pierwszą drożdżówkę zjesz ciepłą. Posyp cukrem pudrem lub
polukruj!
Smacznego!
Drożdżówka z serem jest moją ulubioną słodką przekąska. Teraz rzadko je kupuje bo wolę raz na jakiś czas zrobić swoje domowe. Chociaż do tej pory pamietam smak drożdżówek ze szkolnego sklepiku w latach 80-tych.
OdpowiedzUsuńWspaniałe. Pysznie mnie pobudzają. Zjadłabym teraz do kawy. Marzenie...
OdpowiedzUsuńTo moje nieosiągalne marzenie takie drożdżówki z ciastem i żeby się o nie zabijano, a nie nimi. Jakoś mi nie wychodzą, wyglądają pięknie, choć pomysł by zrobić je z lukrem jeszcze lepszy. Ciekawe, czy można by je upiec jako jedno ciasto do krojenia?
OdpowiedzUsuńMoje ulubione drożdżówki! Ale mi smaka narobiłaś :-) Kiedy tylko jestem w Polsce, biegnę po nie do piekarni. Chętnie zrobiłabym sama, ale niestety w Hiszpanii nie ma takiego twarogu. Przepis zapisuję, może kiedyś się przyda.
OdpowiedzUsuńKuszące te drożdżówki. Lubię drożdżowe ciasto.
OdpowiedzUsuńPysznie na zdjęciu.
Przepis sprzedam znajomej, bo ja nie piekę. Natomiast chętnie zjadam :-)
Irena - Hooltaye w podróży
U nas w domu drożdżówek zbytnio się nie jada, ale chyba zrobię wyjątek i będą pieczone w weekend. Mam twaróg, bo u nas ser biały jest zawsze i będzie idealna okazja na wspólną zabawę w kuchni z dzieciakami :D Dzięki za przepis i pomysł.
OdpowiedzUsuńWyglądają bardzo apetycznie. Już bym zajadała się nimi czytając książkę i popijając kawą. Lubię takie właśnie kompozycje samkowe, jakie tutaj zaprezentowałaś :)
OdpowiedzUsuńDrożdżówki z serem to dla mnie wspomnienie dzieciństwa. Uwielbiam. Na pewno skorzystam z przepisu. Wyglądają bardzo apetycznie.
OdpowiedzUsuńZawsze i wszędzie moge takie jeść! Akurat moi domownicy hurtem zjeżdżają się do domu, to zafunduję im takie śniadanko
OdpowiedzUsuń