Śledzie z cebulą czerwoną i koperkiem
Śledzie z cebulą czerwoną i koperkiem.
Najlepsze śledzie na Święta.
Te śledzie to jedna z głównych przekąsek na świątecznym stole i nie tylko, ponieważ możesz je podawać na każdą wyjątkową okazję.
Jak zrobić najlepsze śledzie na imprezę lub na Święta?
Te pyszne śledzie z cebulką można zrobić kilka dni wcześniej i przechowywać
w szczelnie zamkniętym pojemniku, bez obaw ,że się popsuje. Jest niezmiernie
łatwy do wykonania , a czas, który mu poświęcimy , odwzajemni smakiem i niezwykłą
elegancją. Śledź z cebulą czerwoną i koperkiem jest pyszny. Główne składniki to
dobrej jakości śledź i czerwona cebula, koperek .
Składniki na dużą porcję:
- 800 g filetów śledziowych tzw. matjasów
- łyżka cukru
- 6 czerwonych cebul
- 2 łyżki oleju roślinnego
-2 łyżki octu balsamicznego
- łyżeczka pieprzu
- pęczek koperku
Dodatkowo olej by uzupełnić w pojemniku gdy
skończymy układać je warstwowo.
Przygotuj matjasy. Przełóż do miski mocz w
mleku około 2 godziny. Odlej mleko i wysusz śledzie papierowym ręcznikiem,
następnie pokrój w paski 2-3 centymetrowe.
Rozgrzej patelnię i wrzuć pokrojoną w piórka
cebulę. Cebuli nie można podsmażyć na złoto, ma się zeszklić, zmięknąć. Trochę
to potrwa , ale ten krok jest bardzo ważny. Dodaj cukier, pieprz i ocet
balsamiczny. Wymieszaj, duś na małym ogniu. Wyłącz.
Przygotuj słoik lub najlepiej płaskie
naczynie z przykrywką i układaj na przemian warstwę cebuli i śledzi z koperkiem,
cebuli i śledzi z koperkiem , aż wszystko się skończy. Lub jak wolisz włóż
wszystko do jednej miski, wymieszaj delikatnie z siekanym drobno koperkiem i
włóż do słoika.
Przykryj i przechowuj w lodowce nawet 10 dni.
Najlepiej smakują przegryzione po 2 dniach.
Ciekawy przepis, jak dorwe śledzie zrobię nawet jutro żeby spróbować :) Kasiu uwielbiam Twoje przepisy :)
OdpowiedzUsuńBardzo smakowita wersja śledzi. Czerwona cebula mnie nie zaskoczyła. Dodatek koperku wydaje się tu najważniejszy. Pyszna przystawka na każdą okazję.
OdpowiedzUsuńW ostatnim czasie pojawiło się tyle wspaniałych przepisów na śledzie, a ja jakoś nie potrafię się do nich przekonać :-( Za to zapiszę sobie Twoją propozycję Kasiu I może zrobię niespodziankę mojemu mężowi :-)
OdpowiedzUsuńZnam ten przepis w wersji bez koperku i tak bardzo lubię tą sledziową sałatkę ,że robię w ciągu roku. Wiadomo na Święta jakoś apetyt na śledzie się wyostrza. Co jednak na to poradzę ,że moglab jeść ten zestaw na okrągło 🤪
OdpowiedzUsuń