Śledzie z cebulą czerwoną i koperkiem

 Śledzie z cebulą czerwoną i koperkiem.

Najlepsze śledzie na Święta.



śledź po kaszubsku, śledźna święta, wigilijny śledź, prosty przepis na śledzia,matjasy w zalewie, wigilijne potrawy,wigilia,Boże Narodzenie,z kuchni do kuchni,top blog kulinarny,

Te śledzie to jedna z głównych przekąsek na świątecznym stole i nie tylko, ponieważ możesz je podawać na każdą wyjątkową okazję. 


Jak zrobić najlepsze śledzie na imprezę lub na Święta?

Te pyszne śledzie z cebulką można zrobić kilka dni wcześniej i przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku, bez obaw ,że się popsuje. Jest niezmiernie łatwy do wykonania , a czas, który mu poświęcimy , odwzajemni smakiem i niezwykłą elegancją. Śledź z cebulą czerwoną i koperkiem jest pyszny. Główne składniki to dobrej jakości śledź i czerwona cebula, koperek .

 

śledź po kaszubsku, śledźna święta, wigilijny śledź, prosty przepis na śledzia,matjasy w zalewie, wigilijne potrawy,wigilia,Boże Narodzenie,z kuchni do kuchni,top blog kulinarny,

śledź po kaszubsku, śledźna święta, wigilijny śledź, prosty przepis na śledzia,matjasy w zalewie, wigilijne potrawy,wigilia,Boże Narodzenie,z kuchni do kuchni,top blog kulinarny,

Składniki na dużą porcję:

- 800 g filetów śledziowych tzw. matjasów

- łyżka cukru

- 6 czerwonych cebul

- 2 łyżki oleju roślinnego

-2 łyżki octu balsamicznego

- łyżeczka pieprzu

- pęczek koperku

Dodatkowo olej by uzupełnić w pojemniku gdy skończymy układać je warstwowo.

Przygotuj matjasy. Przełóż do miski mocz w mleku około 2 godziny. Odlej mleko i wysusz śledzie papierowym ręcznikiem, następnie pokrój w paski 2-3 centymetrowe.

Rozgrzej patelnię i wrzuć pokrojoną w piórka cebulę. Cebuli nie można podsmażyć na złoto, ma się zeszklić, zmięknąć. Trochę to potrwa , ale ten krok jest bardzo ważny. Dodaj cukier, pieprz i ocet balsamiczny. Wymieszaj, duś na małym ogniu. Wyłącz.

 

Przygotuj słoik lub najlepiej płaskie naczynie z przykrywką i układaj na przemian warstwę cebuli i śledzi z koperkiem, cebuli i śledzi z koperkiem , aż wszystko się skończy. Lub jak wolisz włóż wszystko do jednej miski, wymieszaj delikatnie z siekanym drobno koperkiem i włóż do słoika.

Przykryj i przechowuj w lodowce nawet 10 dni. Najlepiej smakują przegryzione po 2 dniach.



śledź po kaszubsku, śledźna święta, wigilijny śledź, prosty przepis na śledzia,matjasy w zalewie, wigilijne potrawy,wigilia,Boże Narodzenie,z kuchni do kuchni,top blog kulinarny,

śledź po kaszubsku, śledźna święta, wigilijny śledź, prosty przepis na śledzia,matjasy w zalewie, wigilijne potrawy,wigilia,Boże Narodzenie,z kuchni do kuchni,top blog kulinarny,


Komentarze

  1. Ciekawy przepis, jak dorwe śledzie zrobię nawet jutro żeby spróbować :) Kasiu uwielbiam Twoje przepisy :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo smakowita wersja śledzi. Czerwona cebula mnie nie zaskoczyła. Dodatek koperku wydaje się tu najważniejszy. Pyszna przystawka na każdą okazję.

    OdpowiedzUsuń
  3. W ostatnim czasie pojawiło się tyle wspaniałych przepisów na śledzie, a ja jakoś nie potrafię się do nich przekonać :-( Za to zapiszę sobie Twoją propozycję Kasiu I może zrobię niespodziankę mojemu mężowi :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Znam ten przepis w wersji bez koperku i tak bardzo lubię tą sledziową sałatkę ,że robię w ciągu roku. Wiadomo na Święta jakoś apetyt na śledzie się wyostrza. Co jednak na to poradzę ,że moglab jeść ten zestaw na okrągło 🤪

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Pytaj o wszystko, komentuj , podziel się swoją radą . Cieszę się, że ze mną jesteś, rozgość się na dłużej!

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Di me:

Benvenuto nel mio Piccolo Regno! Non sei venuto qui per caso, vedrai! Mi chiamo Kasia e sarò felice di mostrarti la mia cucina, direi che anche le due cucine: polacca e italiana. Ti farò toccare, annusare, assaggiare, pesare e mescolare con me. Ti porterò in due mondi semplici: la cucina italiana - che ho avuto la fortuna di assaggiare per oltre sedici anni, e ti mostrerò quanto quest'avventura possa essere amorevole, semplice, gustosa, non complicata, ma anche imprevedibile e piena di sapori! Passeremo anche alla cucina polacca, dove le prelibatezze sono equilibrate, pensate e ripensate, tradizionali con un pizzico del mio punto di vista, idee e sperimentazioni con il gusto. Ci sposteremo da una cucina all'altra. Quindi indossiamo i grembiuli, cuciniamo qualcosa insieme. Chiedi di tutto, commenta, condividi i tuoi consigli. Sono contenta che tu sia con me, accomodati e buon appetito!