Śledzie po kaszubsku
Śledzie po kaszubsku.
Jak zrobić najlepsze śledzie .
Śledzie po kaszubsku to jedna z głównych przekąsek na wigilijnym stole. Ten typ śledzi można zrobić kilka dni wcześniej i przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku, bez obaw ,że się popsuje.
Śledź po kaszubsku jest
niezmiernie łatwy do wykonania , a czas, który mu poświęcimy , odwzajemni
smakiem i niezwykłą elegancją. Śledź po kaszubsku jest pyszny. Główne składniki
to dobrej jakości śledź i czerwona cebula.
Jak zrobić śledzie po kaszubsku?
Składniki na dużą porcję:
- 10 filetów śledziowych tzw. matjasów
- 6 czerwonych cebul
- 100 g suszonych śliwek
- 8 łyżek koncentratu pomidorowego dobrej
jakości
- 10 łyżek oleju roślinnego
-2 łyżki octu jabłkowego
- mieszanka przypraw i ziół : 2 łyżeczki
cukru, 4 liście laurowe, łyżeczka gorczycy mielonej, 8 ziaren ziela
angielskiego, po dwie szczyty majeranku i pierzu ( szczypta to tyle, ile możesz
wziąć w dwa palce).
Przygotuj matjasy. Przełóż do miski mocz w
mleku około 2 godziny. Odlej mleko i wysusz śledzie papierowym ręcznikiem,
następnie pokrój w paski 2-3 centymetrowe.
Rozgrzej patelnię i wrzuć pokrojoną w piórka
cebulę. Cebuli nie można podsmażyć na złoto, ma się zeszklić, zmięknąć. Trochę
to potrwa , ale ten krok jest bardzo ważny. Do cebuli dodaj śliwki pokrojone w
kawałki oraz wszystkie przyprawy i zioła. Wymieszaj, duś na małym ogniu. Na
koniec dodaj ocet i liść laurowy oraz dodaj pieprz i majeranek.
Smaż jeszcze kilka minut ciągle mieszając.
Przygotuj słoik lub najlepiej płaskie
naczynie z przykrywką i układaj na przemian warstwę cebuli i śledzi, cebuli i
śledzi, aż wszystko się skończy.
Przykryj i przechowuj w lodowce nawet 10 dni.
uwielbiam takie śledzie
OdpowiedzUsuńJa też Iza,i to bardzo!
UsuńUwielbiam te śledzie , często je robię. Twoje wyglądają przepysznie.
OdpowiedzUsuńWyglądają tak pysznie, że aż żałuję, że nie lubię śledzi. Podrzucę jednak przepis mężowi, bo on akurat jest wielkim smakoszem :-)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię tę klasykę. Nawet wczoraj myślałam o śledziach po kaszubsku...Z pewnością je zrobię.
OdpowiedzUsuńTo jedne z moich ulubionych. Często robię je na wigilie. najlepsze jadłam dawno temu na Helu i odtąd próbuje odtworzyć tamten smak.
OdpowiedzUsuńMam na nie ogromna ochotę, obecnie jestem na diecie keto i będę musiała zrezygnować ze śliwek :( ale i tak mi sie podoba, świetny przepis :) kocham śledzie, zrobię na pewno :)
OdpowiedzUsuń