Śledzie po kaszubsku

 Śledzie po kaszubsku.

Jak zrobić najlepsze śledzie .


śledź po kaszubsku, śledźna święta, wigilijny śledź, prosty przepis na śledzia,matjasy w zalewie, wigilijne potrawy,wigilia,Boże Narodzenie,z kuchni do kuchni,top blog kulinarny,

Śledzie po kaszubsku to jedna z głównych przekąsek na wigilijnym stole. Ten typ śledzi można zrobić kilka dni wcześniej i przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku, bez obaw ,że się popsuje. 


Śledź po kaszubsku jest niezmiernie łatwy do wykonania , a czas, który mu poświęcimy , odwzajemni smakiem i niezwykłą elegancją. Śledź po kaszubsku jest pyszny. Główne składniki to dobrej jakości śledź i czerwona cebula.

śledź po kaszubsku, śledźna święta, wigilijny śledź, prosty przepis na śledzia,matjasy w zalewie, wigilijne potrawy,wigilia,Boże Narodzenie,z kuchni do kuchni,top blog kulinarny,



śledź po kaszubsku, śledźna święta, wigilijny śledź, prosty przepis na śledzia,matjasy w zalewie, wigilijne potrawy,wigilia,Boże Narodzenie,z kuchni do kuchni,top blog kulinarny,

 Jak zrobić śledzie po kaszubsku?


Składniki na dużą porcję:

- 10 filetów śledziowych tzw. matjasów

- 6 czerwonych cebul

- 100 g suszonych śliwek

- 8 łyżek koncentratu pomidorowego dobrej jakości

- 10 łyżek oleju roślinnego

-2 łyżki octu jabłkowego

- mieszanka przypraw i ziół : 2 łyżeczki cukru, 4 liście laurowe, łyżeczka gorczycy mielonej, 8 ziaren ziela angielskiego, po dwie szczyty majeranku i pierzu ( szczypta to tyle, ile możesz wziąć w dwa palce).

Przygotuj matjasy. Przełóż do miski mocz w mleku około 2 godziny. Odlej mleko i wysusz śledzie papierowym ręcznikiem, następnie pokrój w paski 2-3 centymetrowe.

Rozgrzej patelnię i wrzuć pokrojoną w piórka cebulę. Cebuli nie można podsmażyć na złoto, ma się zeszklić, zmięknąć. Trochę to potrwa , ale ten krok jest bardzo ważny. Do cebuli dodaj śliwki pokrojone w kawałki oraz wszystkie przyprawy i zioła. Wymieszaj, duś na małym ogniu. Na koniec dodaj ocet i liść laurowy oraz dodaj pieprz i majeranek.

Smaż jeszcze kilka minut ciągle mieszając.

śledź po kaszubsku, śledźna święta, wigilijny śledź, prosty przepis na śledzia,matjasy w zalewie, wigilijne potrawy,wigilia,Boże Narodzenie,z kuchni do kuchni,top blog kulinarny,

śledź po kaszubsku, śledźna święta, wigilijny śledź, prosty przepis na śledzia,matjasy w zalewie, wigilijne potrawy,wigilia,Boże Narodzenie,z kuchni do kuchni,top blog kulinarny,

śledź po kaszubsku, śledźna święta, wigilijny śledź, prosty przepis na śledzia,matjasy w zalewie, wigilijne potrawy,wigilia,Boże Narodzenie,z kuchni do kuchni,top blog kulinarny,

śledź po kaszubsku, śledźna święta, wigilijny śledź, prosty przepis na śledzia,matjasy w zalewie, wigilijne potrawy,wigilia,Boże Narodzenie,z kuchni do kuchni,top blog kulinarny,

śledź po kaszubsku, śledźna święta, wigilijny śledź, prosty przepis na śledzia,matjasy w zalewie, wigilijne potrawy,wigilia,Boże Narodzenie,z kuchni do kuchni,top blog kulinarny,


Przygotuj słoik lub najlepiej płaskie naczynie z przykrywką i układaj na przemian warstwę cebuli i śledzi, cebuli i śledzi, aż wszystko się skończy.

Przykryj i przechowuj w lodowce nawet 10 dni.

śledź po kaszubsku, śledźna święta, wigilijny śledź, prosty przepis na śledzia,matjasy w zalewie, wigilijne potrawy,wigilia,Boże Narodzenie,z kuchni do kuchni,top blog kulinarny,


Komentarze

Prześlij komentarz

Pytaj o wszystko, komentuj , podziel się swoją radą . Cieszę się, że ze mną jesteś, rozgość się na dłużej!

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

Di me:

Benvenuto nel mio Piccolo Regno! Non sei venuto qui per caso, vedrai! Mi chiamo Kasia e sarò felice di mostrarti la mia cucina, direi che anche le due cucine: polacca e italiana. Ti farò toccare, annusare, assaggiare, pesare e mescolare con me. Ti porterò in due mondi semplici: la cucina italiana - che ho avuto la fortuna di assaggiare per oltre sedici anni, e ti mostrerò quanto quest'avventura possa essere amorevole, semplice, gustosa, non complicata, ma anche imprevedibile e piena di sapori! Passeremo anche alla cucina polacca, dove le prelibatezze sono equilibrate, pensate e ripensate, tradizionali con un pizzico del mio punto di vista, idee e sperimentazioni con il gusto. Ci sposteremo da una cucina all'altra. Quindi indossiamo i grembiuli, cuciniamo qualcosa insieme. Chiedi di tutto, commenta, condividi i tuoi consigli. Sono contenta che tu sia con me, accomodati e buon appetito!