Najprostsza szarlotka.

 Najprostsza szarlotka.

Przepis na ciasto z jabłkami smaczne i proste.


Najprostsza szarlotka.
Najprostsza szarlotka.



Prosty przepis na szarlotkę jest na wagę złota, szczególnie wtedy, kiedy dysponujemy niewielką ilością czasu. Szarlotka to tak jakby nasze listopadowe ciasto. Każdemu smakuje i ma takie jakieś nostalgiczne właściwości, kiedy to wszyscy wracamy do "do tych pól malowanych, do tych łąk zielonych...". Przepisów na szarlotki jest cała masa. Każda gospodyni ma jakiś swój sekret. Ja oczywiście jestem bloger mocno niepokorny, który nie umie trzymać się kurczowo przepisów, no chyba, że trzeba faktycznie coś zmierzyć i zważyć. Szarlotka jest pyszna, ale uwaga, lepiej, aby nas ręce nie swędziały i abyśmy za szybko nie zaczęli jej kroić. Ten typ szarlotki najlepiej zrobić dzień, wieczór wcześniej, wychłodzić i włożyć do lodówki. Na drugi dzień szarlotka odwdzięczy się sprężystością i smakiem. Będzie mięciutka w środku i chrupiąca na zewnątrz. 

Moja szarlotka nie doczekała profesjonalnej sesji zdjęciowej na wypasionym talerzyku, bo została opucowana do cna i okrucha. Była pyszna, no cóż nie chwaląc się, zrobiłam ją w porywie konieczności, ale od serca...i tak dzielę się z Wami przepisem na, w moim mniemaniu szarlotkę idealną, z musem jabłkowo-pomarańczowym. Przepadniecie!

Forma prostokątna: 21 x 27 lub kwadratowa 24 x 24 lub tortownica o średnicy 26 cm.

Najprostsza szarlotka.
Najprostsza szarlotka.


Najprostsza szarlotka.
Najprostsza szarlotka.


Składniki na mus jabłkowy: ( jeśli masz w słoikach to super, jeśli nie, to zacznij od zrobienia musu):

- do 2 kg jabłek, np. szara reneta
-5 łyżek cukru
- łyżeczka cynamonu

Składniki na ciasto:

- 300 g mąki

- 200 g zimnego masła

- 50 g smalcu

- półtorej łyżeczki proszku do pieczenia

- 5 łyżek drobnego cukru

- 1 jajko

- cukier puder do posypania wierzchu


Jak zrobić szarlotkę?

Najpierw przygotuj mus jabłkowy. Jabłka umyj i obierz, pokrój na mniejsze kawałki usuwając wcześniej gniazda nasienne. Włóż je do garnka i dodaj cukier oraz cynamon. Smaż do rozpadu jabłek i zredukowania soku. Odstaw do wychłodzenia. Taki mus warto przygotować dzień wcześniej.

Jak przygotować ciasto kruche na szarlotkę?

Do mąki wrzuć zimne masło pokrojone w kostkę. Najlepiej używać robota z mieszadłem "K". Do mąki i masła dodaj proszek do pieczenia, cukier i cukier wanilinowy oraz smalec. Połącz szybko składniki, pod koniec dodaj jajo. Ciasto będzie dość miękkie, ale jednolite i da się pokroić na dwie równe części. Dwie części ciasta włóż do zamrażarki na jakieś 15- 20 minut.

Nagrzej piekarnik do 180 stopni. Wyjmij połowę ciasta i wylep formę prostokątną uprzednio wyłożoną papierem do pieczenia. Równie dobrze możesz pokroić ciasto w plastry i wylepić spód. Teraz posyp delikatnie ciasto kaszą manną, to taki sekret, który nie pozwoli namoczyć się zbytnio naszemu ciastu. Jeśli jabłka są za rzadkie dodaj 2- 3 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej. Dodaj również dżem pomarańczowy z kawałkami owoców jeśli lubisz.  Wyłóż szybko jabłka na wierzch i delikatnie posyp jabłka kaszą manną, dosłownie cieniutką warstewkę oraz bardzo szybko zetrzyj na tarce o dużych oczkach drugą część schłodzonego ciasta. Tak przygotowaną szarlotkę włóż do piekarnika i piecz około 50 minut. Upieczoną wyjmij, wystudź w brytfannie i włóż do lodówki np. na noc, przed podaniem posyp cukrem pudrem. 

Najprostsza szarlotka.
Najprostsza szarlotka.

























Komentarze

  1. Najprostsza a zarazem najpyszniejsza szarlotka. Zawsze się sprawdza. :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Pytaj o wszystko, komentuj , podziel się swoją radą . Cieszę się, że ze mną jesteś, rozgość się na dłużej!

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Di me:

Benvenuto nel mio Piccolo Regno! Non sei venuto qui per caso, vedrai! Mi chiamo Kasia e sarò felice di mostrarti la mia cucina, direi che anche le due cucine: polacca e italiana. Ti farò toccare, annusare, assaggiare, pesare e mescolare con me. Ti porterò in due mondi semplici: la cucina italiana - che ho avuto la fortuna di assaggiare per oltre sedici anni, e ti mostrerò quanto quest'avventura possa essere amorevole, semplice, gustosa, non complicata, ma anche imprevedibile e piena di sapori! Passeremo anche alla cucina polacca, dove le prelibatezze sono equilibrate, pensate e ripensate, tradizionali con un pizzico del mio punto di vista, idee e sperimentazioni con il gusto. Ci sposteremo da una cucina all'altra. Quindi indossiamo i grembiuli, cuciniamo qualcosa insieme. Chiedi di tutto, commenta, condividi i tuoi consigli. Sono contenta che tu sia con me, accomodati e buon appetito!