Chleb żytni na zakwasie

 Chleb żytni na zakwasie.

Podstawowy chleb na zakwasie.


Chleb żytni na zakwasie
Chleb żytni na zakwasie


Chleby na zakwasie pojawiły się w moim domu wcale nie tak dawno. Nie wierzyłam w siebie po prostu. Pomijam, że poprzez liczne i długie wyjazdy uśmiercałam notorycznie moje zakwasy, ale od czego się ma Przyjaciółkę? Wysyłała mi kurierem nowy zakwas i to niejeden raz. Dzięki temu mogę kontynuować swoją przygodę z chlebem. Przepis na ten chleb oczywiście jest z bloga Kulinarnej Maniusi bo co jak co, to ona robi chleby pyszne i genialne! Dacie wiarę, że wysyła mi chleb kurierem?


Chleb żytni na zakwasie
Chleb żytni na zakwasie


Chleb żytni na zakwasie
Chleb żytni na zakwasie


Ale przejdźmy do chleba na zakwasie. Potrzebuje on miłości i cierpliwości. To na pewno, no i dobrego zakwasu. Potrzebuje sobie również wyrastać w świętym spokoju i uwaga, chleb nie lubi przeciągów. 


Składniki na zaczyn :

- 4 łyżki zakwasu
- 200 g mąki żytniej typ 720
- 200 ml ciepłej wody

Składniki na ciasto:

- 400 g mąki żytniej typ 720

- 140 g mąki żytniej pełnoziarnistej

- 450 ml ciepłej wody

- 1,5 łyżeczki soli

- 30 g słonecznika + garść do posypania chleba

- 40 g siemienia lnianego


Chleb żytni na zakwasie
Chleb żytni na zakwasie


Chleb żytni na zakwasie
Chleb żytni na zakwasie


Jak zrobić chleb na zakwasie?

Do miski włóż zakwas, ciepłą wodę i mąkę. Mieszaj, aż ciasto będzie bez grudek. Przykryj ściereczką i zostaw na 14 godzin nawet, a najlepiej na noc. Na drugi dzień dodaj wszystkie składniki z listy składników na ciasto. Wyrób ciasto np. za pomocą robota z hakiem. Przykryj ściereczką i zostaw do wyrośnięcia około 4-6 godzin. Keksówkę o długości 30 cm np. wysmaruj olejem i wyłóż do niej ciasto, wyrównaj, posyp ziarnami. Zmocz dłoń i wyrównaj chleb, przykryj ściereczką. Zostaw do wyrośnięcia, około 2 godzin. Nagrzej piekarnik do 200 stopni, piecz chleb godzinę i max.20 minut. Upieczony wyciągnij z formy na kratkę. Chyba nie muszę dodawać, że z masłem najlepszy ?


Chleb żytni na zakwasie
Chleb żytni na zakwasie


Chleb żytni na zakwasie
Chleb żytni na zakwasie


Komentarze

  1. Zakwas to żywy organizm, który wymaga dobrych emocji. Własny chleb to najlepsza rzecz na świecie.

    OdpowiedzUsuń
  2. Kasiu ja dalej w siebie nie wierze i ile razy bym nie robiła zakwasu zawsze mi nie wyjdzie 🙈 nie wiem co złe robie bo zakwas nie wychodzi i już. Oczywiście podejmę się wyzwania i zrobię ponownie...może tym razem się uda, a od Ciebie przejdzie taka dobra aura i mi wyjdzie :) Korzystam z Twoich przepisów a o cieście jogurtowym nie wspomne bo powiesz że tylko to jemy :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Kasiu, toteż właśnie wszystko się rozbija o zakwas. Kiedy mi się udało cierpliwością i samozaparciem, a potem doglądałam jak roślinkę i wypiekałam chlebki. Tak się zaśliniłam na widok Twojego chleba, że chyba spróbuje jeszcze raz, zimą jakoś łatwiej, bo więcej się w domu przebywa. cudowny, aż czuć chrupiąca skórkę:) a taka przyjaciółka to skarb.

    OdpowiedzUsuń
  4. Kasiu, Ty naprawdę potrafisz umilić mi wieczór. Takie cuda opisujesz, bo świeży chlebuś na zakwasie to prawdziwe cudo. Przydałby mi się taki zakwas, żeby tylko jeszcze człowiek mieszkał gdzieś bliżej.

    OdpowiedzUsuń
  5. Wspaniały ten chleb Kasiu! Pachnie aż tutaj, a ta chrupiąca skórka to arcydzieło 🙂 Muszę przyznać, że dawno nie robiłam chleba, muszę wrócić do tej tradycji. Chętnie skorzystam z Twojego przepisu 🙂

    OdpowiedzUsuń
  6. Nie ma to jak w domu upieczony chleb :) szukałam właśnie dobrego przepisu na chleb na zakwasie i do tego żytniego i juz znalazłam :) dziękuję, chętnie skorzystam :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Dobry chleb to podstawa domowej o pysznej kuchni. A na zakwasie to już wyższa sztuka.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Pytaj o wszystko, komentuj , podziel się swoją radą . Cieszę się, że ze mną jesteś, rozgość się na dłużej!

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

Di me:

Benvenuto nel mio Piccolo Regno! Non sei venuto qui per caso, vedrai! Mi chiamo Kasia e sarò felice di mostrarti la mia cucina, direi che anche le due cucine: polacca e italiana. Ti farò toccare, annusare, assaggiare, pesare e mescolare con me. Ti porterò in due mondi semplici: la cucina italiana - che ho avuto la fortuna di assaggiare per oltre sedici anni, e ti mostrerò quanto quest'avventura possa essere amorevole, semplice, gustosa, non complicata, ma anche imprevedibile e piena di sapori! Passeremo anche alla cucina polacca, dove le prelibatezze sono equilibrate, pensate e ripensate, tradizionali con un pizzico del mio punto di vista, idee e sperimentazioni con il gusto. Ci sposteremo da una cucina all'altra. Quindi indossiamo i grembiuli, cuciniamo qualcosa insieme. Chiedi di tutto, commenta, condividi i tuoi consigli. Sono contenta che tu sia con me, accomodati e buon appetito!