Piernik czekoladowy
Piernik czekoladowy.
Pyszne ciasto czekoladowo-piernikowe.
Piernik czekoladowy |
Witam się z Wami pysznym i szybkim ciastem. U mnie gościło na Święta, ale zapewniam, że będzie się u Was pojawiać nie tylko od święta, ale również w chwilach, kiedy będziecie potrzebowali zjeść coś słodkiego, zabrać coś ze sobą w podróż, czy włożyć małe co nieco dzieciom do śniadaniówek.
Piernik czekoladowy |
Piernik czekoladowy |
Piernik czekoladowy |
Piernik czekoladowy |
Piernik czekoladowy to ciasto niezwykłe, mocno podzielne i pyszne. Dodam, że bardzo proste do wykonania. Zrobiłam je z filmu od Przepisy Joli i zdradzę, że można się nim zajadać bez końca, modyfikować składniki i formę do pieczenia.
Piernik czekoladowy |
Składniki na piernik czekoladowy:
- 4 łyżki majonezu
- 2 łyżki powideł śliwkowych
- 2 jaja
- 1 szklanka cukru, czyli 250 ml
- 2 kopiaste łyżki kakao
- 2 szklanki mąki
- 1 kopiasta łyżka przyprawy do piernika
- niecała szklanka mleka
- łyżeczka sody
Składniki na polewę czekoladową :
- 100 g czekolady gorzkiej
- 100 g czekolady mlecznej
- 2 łyżki masła
- 4 łyżki mleka lub śmietanki 30%
Dodatkowo:
- perełki do dekoracji
- posypka wedle uznania
- keksówka o wymiarach 30 x 20 cm
Piernik czekoladowy |
Piernik czekoladowy |
Piernik czekoladowy |
Piernik czekoladowy |
Jak zrobić piernik czekoladowy?
Wszystkie składniki na ciasto powinny mieć temperaturę pokojową. Do miski robota włożyłam kolejno majonez, powidła, jajka, cukier, kakao i przyprawę do piernika, wszystko zmiksowałam. Następnie dodałam przesianą mąkę i zmiksowałam. Do mleka wsypałam sodę i wymieszałam. Wlałam do pozostałych składników i ponownie wszystko zmiksowałam. Ciasto włożyłam do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni i piekłam przez około 50 minut. Gdy ciasto wystygło zrobiłam polewę . W kąpieli wodnej rozpuściłam wszystkie składniki cały czas mieszając. Chłodny piernik pokroiłam w plastry, a te jeszcze na pół i każdy polałam polewą i posypką. Dzięki temu uzyskałam monoporcje, w sam raz na raz. Piernik taki można również zabrać ze sobą na kiermasze i tego typu imprezy.
Piernik czekoladowy |
Piernik czekoladowy |
Torta di zenzero al cioccolato
Ecco a voi una torta delizosa da portare via ovunque ve ne andate. Ideale per ogni festivita, specialmente natalizia. Vostri bambini saranno felici, fatela!
Ingredienti er pan di zenzero al cioccolato:
- 4 cucchiai di maionese
- 2 cucchiai di marmellata di prugne
- 2 uova
- 1 bicchiere di 250 ml di zuccero fino
- 2 cucchiai colmi di cacao
- 2 bicchieri di farina
- 1 cucchiaio colmo di spezie per pan di zenzero
- circa un bicchiere di latte
- un cucchiaino di soda
Ingredienti per la glassa al cioccolato :
- 100 g di cioccolato fondente
- 100 g di cioccolato al latte
- 2 cucchiai di burro
- 4 cucchiai di latte o panna 30%
Inoltre:
- perle per la decorazione
- una tortiera di dimensione 30 x 20 cm
Come fare un pan di zenzero al cioccolato?
Tutti gli ingredienti per la torta devono essere a temperatura ambiente. Ho messo nella ciotola del robot maionese, marmellata di prugne, uova, zucchero, cacao e spezie per pan di zenzero, ho mescolato in tutto. Poi ho aggiunto la farina setacciata e ho sbattuto con robot. Ho aggiunto il bicarbonato di sodio al latte e l'ho mescolato, poi ho messo ancora altri ingredienti e ho frullato tutto. Ho messo impasto nella forma. La torta ho messo nel formo preriscaldato a 180 gradi e ho cotto per circa 50 minuti. Mentre la torta si raffreddava ho preparato la glassa. Ho sciolto tutti gli ingredienti a bagnomaria mescolando continuamente. Ho tagliato a fette il pan di zenzero freddo, poi li ho tagliati ancora a meta e ho versato la glassa e decorazione. Torta di zenzero e bella, ma anche buonissima!
Rozpustny piernik, pełen rozpieszczających składników i dodatków. Taki mega świąteczny. Oczy się cieszą, a kubki smakowe buzują na myśl o jego smaku.
OdpowiedzUsuń