Piernik czekoladowy

 Piernik czekoladowy.

Pyszne ciasto czekoladowo-piernikowe.


Piernik czekoladowy
Piernik czekoladowy



Witam się z Wami pysznym i szybkim ciastem. U mnie gościło na Święta, ale zapewniam, że będzie się u Was pojawiać nie tylko od święta, ale również w chwilach, kiedy będziecie potrzebowali zjeść coś słodkiego, zabrać coś ze sobą w podróż, czy włożyć małe co nieco dzieciom do śniadaniówek. 


Piernik czekoladowy
Piernik czekoladowy


Piernik czekoladowy
Piernik czekoladowy


Piernik czekoladowy
Piernik czekoladowy


Piernik czekoladowy
Piernik czekoladowy


Piernik czekoladowy to ciasto niezwykłe, mocno podzielne i pyszne. Dodam, że bardzo proste do wykonania. Zrobiłam je z filmu od Przepisy Joli i zdradzę, że można się nim zajadać bez końca, modyfikować składniki i formę do pieczenia. 


Piernik czekoladowy
Piernik czekoladowy


Składniki na piernik czekoladowy:

- 4 łyżki majonezu

- 2 łyżki powideł śliwkowych 

- 2 jaja

- 1 szklanka cukru, czyli 250 ml

- 2 kopiaste łyżki kakao

- 2 szklanki mąki

- 1 kopiasta łyżka przyprawy do piernika

- niecała szklanka mleka

- łyżeczka sody


Składniki na polewę czekoladową :

- 100 g czekolady gorzkiej

- 100 g czekolady mlecznej

- 2 łyżki masła

- 4 łyżki mleka lub śmietanki 30%


Dodatkowo:

- perełki do dekoracji

- posypka wedle uznania

- keksówka o wymiarach 30 x 20 cm 


Piernik czekoladowy
Piernik czekoladowy


Piernik czekoladowy
Piernik czekoladowy


Piernik czekoladowy
Piernik czekoladowy


Piernik czekoladowy
Piernik czekoladowy


Jak zrobić piernik czekoladowy?

Wszystkie składniki na ciasto powinny mieć temperaturę pokojową. Do miski robota włożyłam kolejno majonez, powidła, jajka, cukier, kakao i przyprawę do piernika, wszystko zmiksowałam. Następnie dodałam przesianą mąkę i zmiksowałam. Do mleka wsypałam sodę i wymieszałam. Wlałam do pozostałych składników i ponownie wszystko zmiksowałam. Ciasto włożyłam do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni i piekłam przez około 50 minut. Gdy ciasto wystygło zrobiłam polewę . W kąpieli wodnej rozpuściłam wszystkie składniki cały czas mieszając. Chłodny piernik pokroiłam w plastry, a te jeszcze na pół i każdy polałam polewą i posypką. Dzięki temu uzyskałam monoporcje, w sam raz na raz. Piernik taki można również zabrać ze sobą na kiermasze i tego typu imprezy. 


Piernik czekoladowy
Piernik czekoladowy


Piernik czekoladowy
Piernik czekoladowy

Torta di zenzero al cioccolato

Ecco a voi una torta delizosa da portare via ovunque ve ne andate. Ideale per ogni festivita, specialmente natalizia. Vostri bambini saranno felici, fatela!


Ingredienti er pan di zenzero al cioccolato:

- 4 cucchiai di maionese

- 2 cucchiai di marmellata di prugne

- 2 uova

- 1 bicchiere di 250 ml di zuccero fino

- 2 cucchiai colmi di cacao

- 2 bicchieri di farina

- 1 cucchiaio colmo di spezie per pan di zenzero

- circa un bicchiere di latte

- un cucchiaino di soda


Ingredienti per la glassa al cioccolato :

- 100 g di cioccolato fondente

- 100 g di cioccolato al latte

- 2 cucchiai di burro

- 4 cucchiai di latte o panna 30%


Inoltre:

- perle per la decorazione

- una tortiera di dimensione 30 x 20 cm


Come fare un pan di zenzero al cioccolato?

Tutti gli ingredienti per la torta devono essere a temperatura ambiente. Ho messo nella ciotola del robot maionese, marmellata di prugne, uova, zucchero, cacao e spezie per pan di zenzero, ho mescolato in tutto. Poi ho aggiunto la farina setacciata e ho sbattuto con robot. Ho aggiunto il bicarbonato di sodio al latte e l'ho mescolato, poi ho messo ancora altri ingredienti e ho frullato tutto. Ho messo impasto nella forma. La torta ho messo nel formo preriscaldato a 180 gradi e ho cotto per circa 50 minuti. Mentre la torta si raffreddava ho preparato la glassa. Ho sciolto tutti gli ingredienti a bagnomaria mescolando continuamente. Ho tagliato a fette il pan di zenzero freddo, poi li ho tagliati ancora a meta e ho versato la glassa e decorazione.  Torta di zenzero e bella, ma anche buonissima!

Komentarze

  1. Rozpustny piernik, pełen rozpieszczających składników i dodatków. Taki mega świąteczny. Oczy się cieszą, a kubki smakowe buzują na myśl o jego smaku.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Pytaj o wszystko, komentuj , podziel się swoją radą . Cieszę się, że ze mną jesteś, rozgość się na dłużej!

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Di me:

Benvenuto nel mio Piccolo Regno! Non sei venuto qui per caso, vedrai! Mi chiamo Kasia e sarò felice di mostrarti la mia cucina, direi che anche le due cucine: polacca e italiana. Ti farò toccare, annusare, assaggiare, pesare e mescolare con me. Ti porterò in due mondi semplici: la cucina italiana - che ho avuto la fortuna di assaggiare per oltre sedici anni, e ti mostrerò quanto quest'avventura possa essere amorevole, semplice, gustosa, non complicata, ma anche imprevedibile e piena di sapori! Passeremo anche alla cucina polacca, dove le prelibatezze sono equilibrate, pensate e ripensate, tradizionali con un pizzico del mio punto di vista, idee e sperimentazioni con il gusto. Ci sposteremo da una cucina all'altra. Quindi indossiamo i grembiuli, cuciniamo qualcosa insieme. Chiedi di tutto, commenta, condividi i tuoi consigli. Sono contenta che tu sia con me, accomodati e buon appetito!