Sernik piernikowy z wiśniami
Sernik piernikowy z wiśniami.
Pyszny i prosty sernik.
Sernik piernikowy z wiśniami |
Sernik piernikowy to niewątpliwie bardzo świąteczne ciasto. Niemniej jednak u nas powtarza się kilka razy w roku właśnie przez ten cały świąteczny aromat. Jest proste do zrobienia i niewątpliwie bardzo podzielne. Dodatkowo śmiało można sernik piernikowy przechowywać długo w lodówce lub brać na wynos. Świetnie się kroi. Autorem sernika piernikowego jest Paweł Małecki a przepis pochodzi z książki "Cukiernia Lidla".
Sernik piernikowy z wiśniami |
Sernik piernikowy z wiśniami |
Sernik piernikowy z wiśniami ma niepowtarzalny smak, zmodyfikowałam przepis na sernik piernikowy dodając do masy serowej wiśnie w alkoholu. Będziecie zachwyceni połączeniem smaków. Przepis na sernik piernikowy z wiśniami jest na blachę o wymiarach 24x34 cm. I jako, że blaszka której użyłam jest większa, podwoiłam składniki.
Sernik piernikowy z wiśniami |
Sernik piernikowy z wiśniami |
Składniki na sernik piernikowy.
Kruche ciasto czekoladowe :
- 200 g mąki pszennej typ 650
-15 g kakao
- 5 g przyprawy do piernika
- 75 g cukru
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
- 150 g masła
- 1 żółtko
Spód piernikowy:
- 180 g masła
- 140 g czekolady deserowej lub gorzkiej
- 100 g miodu
-15 g przyprawy do piernika
- 4 jaja
- 40 g cukru trzcinowego
- 2 opakowania cukru wanilinowego
- 125 g mąki pszennej tortowej
- 20 g mąki ziemniaczanej
- 10 g proszku do pieczenia
Przepis na masę serową:
- 1 kg twarogu sernikowego
- 150 g cukru
- 50 g miękkiego masła
-2 opakowania cukru wanilinowego
40 g budyniu waniliowego w proszku
- 200 ml śmietanki UHT 30%
- 4 jaja
- cukier puder do dekoracji
- opcjonalnie wiśnie z nalewki wiśniowej
Sernik piernikowy z wiśniami |
Wykonanie kruchego ciasta czekoladowego:
Mąkę i kakao przesiewamy do naczynia miksera, dodajemy przyprawę do piernika, cukier i cukier waniliowy oraz masło. Wszystkie składniki wyrabiamy za pomocą miksera. W trakcie wyrabiania dodajemy żółtko. Kiedy składniki się połączą, z ciasta formujemy wałek, który owijamy folią spożywczą i wstawiamy do zamrażalnika na jakieś 50 minut.
Wykonanie spodu piernikowego:
W garnku, na małym ogniu rozpuszczamy masło, czekoladę, miód, cały czas mieszając. Następnie dodajemy przyprawę do piernika, mieszamy. Całość mocno podgrzewamy do 70 stopni, ale nie doprowadzamy do zagotowania. Następnie zestawiamy z ognia i studzimy do temperatury około 30 stopni C.
Ubijamy jaja z cukrem trzcinowym i cukrem wanilinowym na puszystą masę. Mąkę tortową, ziemniaczaną i proszek do pieczenia przesiewamy przez sitko, a następnie łączymy z ubitymi jajami i przestudzoną masą czekoladową. Całość wlewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 160 stopni (termoobieg) lub 170 C ( bez termoobiegu) przez 20 minut, nie więcej. Upieczony spód studzimy, odklejamy od papieru, skrawamy górną warstwę która posłuży nam jako posypka, ale nie jest to konieczne.
Wykonanie masy serowej:
Do naczynia miksera wkładamy twaróg sernikowy, dodajemy cukier, masło i cukier wanilinowy oraz budyń w proszku. Wszystkie składniki miksujemy , a podczas miksowania stopniowo dodajemy śmietankę. Kiedy składniki się połączą , dodajemy stopniowo o jednym jajku , mieszamy do uzyskania gładkiej i kremowej konsystencji. Dodajemy wiśnie. Gotową masę wylewamy i wyrównujemy na spodzie piernikowym. Możemy zetrzeć na tarce wierzch, który odkroiliśmy wcześniej i wymieszać go ze startym na dużych oczkach ciastem czekoladowym. Posypujemy wierzch sernika i tak przygotowane ciasto wkładamy do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika. Pieczemy około 50 minut. Sernik studzimy przy uchylonych drzwiczkach piekarnika około 25 minut. Możemy posypać cukrem pudrem.
Smacznego!
Sernik piernikowy z wiśniami |
Sernik piernikowy z wiśniami |
Sernik piernikowy z wiśniami |
Będziecie zaskoczeni smakiem sernika piernikowego, na zdjęciach macie dwie wersje: z wiśnią i bez wiśni. Obie przepyszne!
Komentarze
Prześlij komentarz
Pytaj o wszystko, komentuj , podziel się swoją radą . Cieszę się, że ze mną jesteś, rozgość się na dłużej!