Sernik piernikowy z wiśniami

 Sernik piernikowy z wiśniami.

Pyszny i prosty sernik.


Sernik piernikowy z wiśniami
Sernik piernikowy z wiśniami


Sernik piernikowy to niewątpliwie bardzo świąteczne ciasto. Niemniej jednak u nas powtarza się kilka razy w roku właśnie przez ten cały świąteczny aromat. Jest proste do zrobienia i niewątpliwie bardzo podzielne. Dodatkowo śmiało można sernik piernikowy przechowywać długo w lodówce lub brać na wynos.  Świetnie się kroi. Autorem sernika piernikowego jest Paweł Małecki a przepis pochodzi z książki "Cukiernia Lidla".


Sernik piernikowy z wiśniami
Sernik piernikowy z wiśniami



Sernik piernikowy z wiśniami
Sernik piernikowy z wiśniami


 Sernik piernikowy z wiśniami ma niepowtarzalny smak, zmodyfikowałam przepis na sernik piernikowy dodając do masy serowej wiśnie w alkoholu. Będziecie zachwyceni połączeniem smaków. Przepis na sernik piernikowy z wiśniami jest na blachę o wymiarach 24x34 cm. I jako, że blaszka której użyłam jest większa, podwoiłam składniki.

Sernik piernikowy z wiśniami
Sernik piernikowy z wiśniami


Sernik piernikowy z wiśniami
Sernik piernikowy z wiśniami


Składniki na sernik piernikowy.

 Kruche ciasto czekoladowe :

- 200 g mąki pszennej typ 650

-15 g kakao

- 5 g przyprawy do piernika 

- 75 g cukru 

- 1 opakowanie cukru wanilinowego

- 150 g masła

- 1 żółtko


Spód piernikowy:

- 180 g masła

- 140 g czekolady deserowej lub gorzkiej

- 100 g miodu

-15 g przyprawy do piernika

- 4 jaja

- 40 g cukru trzcinowego

- 2 opakowania cukru wanilinowego

- 125 g mąki pszennej tortowej

- 20 g mąki ziemniaczanej 

- 10 g proszku do pieczenia


Przepis na masę serową:

- 1 kg twarogu sernikowego

- 150 g cukru

- 50 g miękkiego masła

-2 opakowania cukru wanilinowego

40 g budyniu waniliowego w proszku

- 200 ml śmietanki UHT 30%

- 4 jaja

- cukier puder do dekoracji

- opcjonalnie wiśnie z nalewki wiśniowej


Sernik piernikowy z wiśniami
Sernik piernikowy z wiśniami


Wykonanie kruchego ciasta czekoladowego:

Mąkę i kakao przesiewamy do naczynia miksera, dodajemy przyprawę do piernika, cukier i cukier waniliowy oraz masło. Wszystkie składniki wyrabiamy za pomocą miksera. W trakcie wyrabiania dodajemy żółtko. Kiedy składniki się połączą, z ciasta formujemy wałek, który owijamy folią spożywczą i wstawiamy do zamrażalnika na jakieś 50 minut.


Wykonanie spodu piernikowego:

W garnku, na małym ogniu rozpuszczamy masło, czekoladę, miód, cały czas mieszając. Następnie dodajemy przyprawę do piernika, mieszamy. Całość mocno podgrzewamy do 70 stopni, ale nie doprowadzamy do zagotowania. Następnie zestawiamy z ognia i studzimy do temperatury około 30 stopni C.

Ubijamy jaja z cukrem trzcinowym i cukrem wanilinowym na puszystą masę. Mąkę tortową, ziemniaczaną i proszek do pieczenia przesiewamy przez sitko, a następnie łączymy z ubitymi jajami i przestudzoną masą czekoladową. Całość wlewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 160 stopni (termoobieg) lub 170 C ( bez termoobiegu) przez 20 minut, nie więcej. Upieczony spód studzimy, odklejamy od papieru, skrawamy górną warstwę która posłuży nam jako posypka, ale nie jest to konieczne.


Wykonanie masy serowej:

Do naczynia miksera wkładamy twaróg sernikowy, dodajemy cukier, masło i cukier wanilinowy oraz budyń w proszku. Wszystkie składniki miksujemy , a podczas miksowania stopniowo dodajemy śmietankę. Kiedy składniki się połączą , dodajemy stopniowo o jednym jajku , mieszamy do uzyskania gładkiej i kremowej konsystencji.  Dodajemy wiśnie. Gotową masę wylewamy i wyrównujemy na spodzie piernikowym. Możemy zetrzeć na tarce wierzch, który odkroiliśmy wcześniej i wymieszać go ze startym na dużych oczkach ciastem czekoladowym. Posypujemy wierzch sernika i tak przygotowane ciasto wkładamy do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika. Pieczemy około 50 minut. Sernik studzimy przy uchylonych drzwiczkach piekarnika około 25 minut. Możemy posypać cukrem pudrem.

Smacznego!


Sernik piernikowy z wiśniami
Sernik piernikowy z wiśniami


Sernik piernikowy z wiśniami
Sernik piernikowy z wiśniami

Sernik piernikowy z wiśniami
Sernik piernikowy z wiśniami

Będziecie zaskoczeni smakiem sernika piernikowego, na zdjęciach macie dwie wersje: z wiśnią i bez wiśni. Obie przepyszne!



Komentarze

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Di me:

Benvenuto nel mio Piccolo Regno! Non sei venuto qui per caso, vedrai! Mi chiamo Kasia e sarò felice di mostrarti la mia cucina, direi che anche le due cucine: polacca e italiana. Ti farò toccare, annusare, assaggiare, pesare e mescolare con me. Ti porterò in due mondi semplici: la cucina italiana - che ho avuto la fortuna di assaggiare per oltre sedici anni, e ti mostrerò quanto quest'avventura possa essere amorevole, semplice, gustosa, non complicata, ma anche imprevedibile e piena di sapori! Passeremo anche alla cucina polacca, dove le prelibatezze sono equilibrate, pensate e ripensate, tradizionali con un pizzico del mio punto di vista, idee e sperimentazioni con il gusto. Ci sposteremo da una cucina all'altra. Quindi indossiamo i grembiuli, cuciniamo qualcosa insieme. Chiedi di tutto, commenta, condividi i tuoi consigli. Sono contenta che tu sia con me, accomodati e buon appetito!