Szuba

 Szuba.

Śledź pod pierzynką.


Szuba.
Szuba.


Śledzie pod pierzynką to jeden z najbardziej znanych przepisów na śledzie. Zawsze się uda, fajnie wygląda i wszystkim smakoszom śledzia przypadnie do gustu. Sałatka jest warstwowa i niezwykle smaczna. Można ją przygotować w pucharkach, szklankach lub tak jak ja- w salaterce z pionowymi bokami.


Szuba.
Szuba.


Składniki na warstwową sałatkę ze śledzia:

- filety śledziowe około 300 g

- ziemniaki średniej wielkości około 3- 4 sztuk

- średnia cebula

- kilka konserwowych ogórków

- lekki majonez

- świeżo mielony pieprz, sól

- buraki upieczone kilka sztuk, obrane, zimne

- ser żółty tarty

- natka pietruszki i szczypior do dekoracji


Szuba.
Szuba.



Jak zrobić śledzia pod pierzynką:

Ugotuj ziemniaki w łupinkach, następnie wystudź je i pokrój w kosteczkę. Odłóż na bok. Jaja ugotuj na twardo, a filety pokrój w paseczki lub kostkę. Ogórki i cebulę pokrój w kosteczkę.  Jaja i ser zetrzyj na tarce o grubych oczkach. To samo dotyczy gotowanego buraka.  W szklanej salaterce ułóż kolejno warstwy: śledzie, cebulkę, trochę majonezu, ogórki, ziemniaki, znów majonez, buraczki, majonez, jaja, majonez i tarty ser na koniec. Każdą warstwę majonezu posyp świeżo mielonych pieprzem. Przed podaniem udekoruj jajami na twardo, posiekanym szczypiorkiem i natką pietruszki. Włóż do lodówki, do schłodzenia.


Szuba.
Szuba.

Szuba.
Szuba.


Sałatka warstwowa jest nie tylko piękna ale i smaczna. U mnie występuje głównie na Wielkanoc. Jeśli zostanie Ci składników, nie martw się, dodaj kukurydzę, groszek i właściwie co chcesz, wymieszaj z majonezem i ...masz drugą sałatkę . Smacznego. 


Szuba.
Szuba.

Szuba.
Szuba.



Komentarze

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Di me:

Benvenuto nel mio Piccolo Regno! Non sei venuto qui per caso, vedrai! Mi chiamo Kasia e sarò felice di mostrarti la mia cucina, direi che anche le due cucine: polacca e italiana. Ti farò toccare, annusare, assaggiare, pesare e mescolare con me. Ti porterò in due mondi semplici: la cucina italiana - che ho avuto la fortuna di assaggiare per oltre sedici anni, e ti mostrerò quanto quest'avventura possa essere amorevole, semplice, gustosa, non complicata, ma anche imprevedibile e piena di sapori! Passeremo anche alla cucina polacca, dove le prelibatezze sono equilibrate, pensate e ripensate, tradizionali con un pizzico del mio punto di vista, idee e sperimentazioni con il gusto. Ci sposteremo da una cucina all'altra. Quindi indossiamo i grembiuli, cuciniamo qualcosa insieme. Chiedi di tutto, commenta, condividi i tuoi consigli. Sono contenta che tu sia con me, accomodati e buon appetito!