Szuba
Szuba.
Śledź pod pierzynką.
Szuba. |
Śledzie pod pierzynką to jeden z najbardziej znanych przepisów na śledzie. Zawsze się uda, fajnie wygląda i wszystkim smakoszom śledzia przypadnie do gustu. Sałatka jest warstwowa i niezwykle smaczna. Można ją przygotować w pucharkach, szklankach lub tak jak ja- w salaterce z pionowymi bokami.
Szuba. |
Składniki na warstwową sałatkę ze śledzia:
- filety śledziowe około 300 g
- ziemniaki średniej wielkości około 3- 4 sztuk
- średnia cebula
- kilka konserwowych ogórków
- lekki majonez
- świeżo mielony pieprz, sól
- buraki upieczone kilka sztuk, obrane, zimne
- ser żółty tarty
- natka pietruszki i szczypior do dekoracji
Szuba. |
Jak zrobić śledzia pod pierzynką:
Ugotuj ziemniaki w łupinkach, następnie wystudź je i pokrój w kosteczkę. Odłóż na bok. Jaja ugotuj na twardo, a filety pokrój w paseczki lub kostkę. Ogórki i cebulę pokrój w kosteczkę. Jaja i ser zetrzyj na tarce o grubych oczkach. To samo dotyczy gotowanego buraka. W szklanej salaterce ułóż kolejno warstwy: śledzie, cebulkę, trochę majonezu, ogórki, ziemniaki, znów majonez, buraczki, majonez, jaja, majonez i tarty ser na koniec. Każdą warstwę majonezu posyp świeżo mielonych pieprzem. Przed podaniem udekoruj jajami na twardo, posiekanym szczypiorkiem i natką pietruszki. Włóż do lodówki, do schłodzenia.
Szuba. |
Szuba. |
Sałatka warstwowa jest nie tylko piękna ale i smaczna. U mnie występuje głównie na Wielkanoc. Jeśli zostanie Ci składników, nie martw się, dodaj kukurydzę, groszek i właściwie co chcesz, wymieszaj z majonezem i ...masz drugą sałatkę . Smacznego.
Szuba. |
Szuba. |
Komentarze
Prześlij komentarz
Pytaj o wszystko, komentuj , podziel się swoją radą . Cieszę się, że ze mną jesteś, rozgość się na dłużej!