Najlepsza sałatka na grilla.

Najlepsza sałatka na grilla.


Młode ziemniaczki w mundurkach ze szparagami, rzodkiewką, koreczkami ogórkowymi i pesto koperkowym.


Najlepsza sałatka na grilla
Najlepsza sałatka na grilla 


Najlepsza sałatka na grilla to koniecznie połączenie świeżości, chrupkości i intensywnych smaków, które doskonale komponują się z potrawami grillowanymi. Najlepsza sałatka na grilla nie tylko urozmaica smak potraw grillowanych, ale także dodaje im  świeżości i lekkości. A smak? Smak ma być niezapomniany.

I taką właśnie sałatkę proponuję Wam dzisiaj z Vortumnus


Najlepsza sałatka na grilla
Najlepsza sałatka na grilla 


Składniki:

- 400 g ziemniaczków młodych
- 1 pęczek zielonych szparagów

- kilka rzodkiewek

- sól i pierz

- oliwa z oliwek evo

- koreczki ogórkowe u mnie Vortumnus


Składniki na pesto koperkowe:

- 2 duże pęczki koperku

- 500 g sera pecorino, tartego

- łyżeczka soku z cytryny

- 50 g migdałów

- 1 ząbek czosnku

- oliwa z oliwek evo

- sól i pieprz do smaku


Najlepsza sałatka na grilla
Najlepsza sałatka na grilla 

Najlepsza sałatka na grilla
Najlepsza sałatka na grilla 


Jak zrobić najlepszą sałatkę na grilla?

Młode ziemniaczki dokładnie wyszoruj, nie obieraj. Przełóż do naczynia żaroodpornego, polej oliwą z oliwek, dopraw solą i pieprzem, wymieszaj. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni Celsjusza i piecz przez około jedną godzinę.

W międzyczasie szparagom odetnij zdrewniałe końce. W dużym garnku zagotuj wodę, posól ją i wsyp jedną łyżkę cukru. Włóż szparagi i gotuj około trzech minut. Od razu przełóż je do miski z lodowatą wodą i lodem. Dzięki temu zabiegowi zachowają swoją chrupkość i piękny zielony kolor. okrój na mniejsze kawałki. Rzodkiewki posiekaj na plasterki.

Jak zrobić pesto koperkowe?

Wszystkie składniki zmiksuj w blenderze. Dopraw pieprzem i ewentualnie dodatkową szczyptą soli morskiej. 


Upieczone ziemniaczki, szparagi, rzodkiewki oraz koreczki ogórkowe umieść w dużej misce. Dodaj sporą ilość wcześniej przygotowanego pesto koperkowego i dokładnie wymieszaj, a naczynie włóż do lodówki, aby całość się przegryzła i schłodziła.

I najlepsza sałątka na grilla gotowa!

Smacznego!

 Możesz ją zajadać samodzielnie lub podać jako dodatek do grillowanych mięs.

Najlepsza sałatka na grilla
Najlepsza sałatka na grilla 

Najlepsza sałatka na grilla
Najlepsza sałatka na grilla 


---------------------------------------------------------

Wpis powstał we współpracy z Vortumnus. 

Nazwa wywodzi się od mitologicznego boga Vertumnus, Vortumnus - opiekuna płodów rolnych, pól i handlu. Historia firmy rozpoczęła się w latach 70-tych. Małżeństwo Marii i Stanisława Wójcik postanowiło spełnić swoje marzenia. Wtedy powstała pierwsza szklarni, w której uprawiane były pomidory i gerbera. Od 17 czerwca 1977 r. zaczęło działać przetwórstwo owoców i warzyw najwyższej polskiej jakości.







                                      

Komentarze

  1. Fajna sałatka i niekoniecznie musi być do jedzenia z grilla. Chętnie bym ją widziała na tarasowym party - kiedy tylko będzie ciepło... Albo jako solo, na lunch.

    OdpowiedzUsuń
  2. Powiem tak.. Ta sałatka na grilla brzmi nie tylko pysznie, ale i wyjątkowo świeżo i zdrowo! To połączenie musi smakować wybornie. Pyszota :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda obłędnie! Uwielbiam połączenie szparagów z rzodkiewką. Już wiem, co przygotuję w weekend majowy. Dzięki, Kochana za inspirację! Po prostu MAMA

    OdpowiedzUsuń
  4. Nie musisz mnie długo namawiać. W sumie w ogóle nie musisz 😎 biorę w ciemno takie sałatki, więc możesz już załatwiać kuriera 🥰

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Pytaj o wszystko, komentuj , podziel się swoją radą . Cieszę się, że ze mną jesteś, rozgość się na dłużej!

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Di me:

Benvenuto nel mio Piccolo Regno! Non sei venuto qui per caso, vedrai! Mi chiamo Kasia e sarò felice di mostrarti la mia cucina, direi che anche le due cucine: polacca e italiana. Ti farò toccare, annusare, assaggiare, pesare e mescolare con me. Ti porterò in due mondi semplici: la cucina italiana - che ho avuto la fortuna di assaggiare per oltre sedici anni, e ti mostrerò quanto quest'avventura possa essere amorevole, semplice, gustosa, non complicata, ma anche imprevedibile e piena di sapori! Passeremo anche alla cucina polacca, dove le prelibatezze sono equilibrate, pensate e ripensate, tradizionali con un pizzico del mio punto di vista, idee e sperimentazioni con il gusto. Ci sposteremo da una cucina all'altra. Quindi indossiamo i grembiuli, cuciniamo qualcosa insieme. Chiedi di tutto, commenta, condividi i tuoi consigli. Sono contenta che tu sia con me, accomodati e buon appetito!