Babka Wielkanocna cytrynowa
Babka Wielkanocna cytrynowa.
Prosta babka cytrynowa.
Babka Wielkanocna cytrynowa |
Święta Wielkanocne kojarzą się wszystkim z pięknymi wypiekami, babami drożdżowymi i piaskowymi.
Babka Wielkanocna cytrynowa zachwyci Was prostotą wykonania oraz tym, jaka jest pyszna! Niewielka ilość składników i nieskomplikowane wykonanie zachęca. Ozdóbcie babę jak chcecie. U mnie biała czekolada a na niej jajeczka czekoladowe, posypka, płatki migdałowe. Mówię Wam jakie to jest dobre!
Babka Wielkanocna cytrynowa |
Składniki :
- 200 g mąki pszennej tortowej
- 150 g cukru
- 200 g masła
- 4 średnie wiejskie jaja
- 1 cytryna sparzona
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Babka Wielkanocna cytrynowa |
Jak zrobić babkę wielkanocną cytrynową?
Najpierw przygotuj formę do pieczenia babki, natłuść ją masłem i obsyp mąką, aby uniknąć przywierania ciasta. Nagrzej piekarnik do 180 stopni.
Masło musi być wyjęte wcześniej z lodówki, aby zmiękło. Jajka powinny mieć temperaturę pokojową.
Najpierw oddziel białka od żółtek. Białka odłóż na bok. W misce, w której będziesz miksować umieść razem : miękkie masło, żółtka, cukier. Zmiksuj do chwili kiedy masa będzie puszysta a cukier się rozpuści.
Międzyczasie otrzyj skórkę z jednej cytryny i wyciśnij sok. Sok połącz ze skórką, wymieszaj. Do masy kremowej przygotowanej wcześniej dodaj sok ze skórką, mąkę z proszkiem do pieczenia i całość zmiksuj dokładnie. Do czterech białek dodaj szczyptę soli i ubij je na pianę w osobnym naczyniu. Nie przekraczaj czasu ubijania białek, czyli trzech minut. Ubitą pianę z białek dodawaj stopniowo do ciasta i mieszaj łyżką, już nie mikserem.
Ciasto przełóż do formy i wyrównaj. Umieść babkę w piekarniku nagrzanym do 170 stopni i piecz około 40 minut. Jeśli babka cytrynowa wielkanocna urośnie słabo, nie bój się tego, to ten typ babki, który nie rośnie za wysoko. Po wyłączeniu piekarnika uchyl drzwiczki i zostaw babkę cytrynową wielkanocną na 5 minut, po tym czasie wyciągnij z piekarnika i pozostaw w formie na 20 minut. Po tym czasie wyciągnij z formy babkę wielkanocną cytrynową do całkowitego przestudzenia.
Babkę cytrynową najlepiej pozostawić na kratce. Możesz ją posypać cukrem pudrem lub bogato ozdobić wedle uznania. U mnie ozdobą była rozpuszczona biała czekolada a na niej przyklejone jajeczka, posypka i migdały.
Wesołych Świąt!
Wielkanoc babą stoi. Najbardziej tradycyjne ciasto tych świąt. Cytrynowa jest pyszna i jej orzeźwiający smak pasuje do wiosennej aury.
OdpowiedzUsuńBabka Wielkanocna cytrynowa brzmi niezwykle apetycznie! Twoje opisy i zdjęcia sprawiają, że mam ochotę natychmiast wyruszyć do kuchni i spróbować swoich sił w pieczeniu tego pysznego wypieku. Dziękuję za przepis i inspirację! 🍋🍰
OdpowiedzUsuńMessage ChatGPT…