Babka Wielkanocna cytrynowa

Babka Wielkanocna cytrynowa.

Prosta babka cytrynowa.


Babka Wielkanocna cytrynowa
Babka Wielkanocna cytrynowa



Święta Wielkanocne kojarzą się wszystkim z pięknymi wypiekami, babami drożdżowymi i piaskowymi.

Babka Wielkanocna cytrynowa zachwyci Was prostotą wykonania oraz tym, jaka jest pyszna! Niewielka ilość składników i nieskomplikowane wykonanie zachęca. Ozdóbcie babę jak chcecie.  U mnie biała czekolada a na niej jajeczka czekoladowe, posypka, płatki migdałowe. Mówię Wam jakie to jest dobre!


Babka Wielkanocna cytrynowa
Babka Wielkanocna cytrynowa


Składniki :

- 200 g mąki pszennej tortowej

- 150 g cukru 

- 200 g masła

- 4 średnie wiejskie jaja

- 1 cytryna sparzona

- 1 łyżeczka proszku do pieczenia


Babka Wielkanocna cytrynowa
Babka Wielkanocna cytrynowa


Jak zrobić babkę wielkanocną cytrynową?

Najpierw przygotuj formę do pieczenia babki, natłuść ją masłem i obsyp mąką, aby uniknąć przywierania ciasta. Nagrzej piekarnik do 180 stopni.  

Masło musi być wyjęte wcześniej z lodówki, aby zmiękło. Jajka powinny mieć temperaturę pokojową. 

Najpierw oddziel białka od żółtek. Białka odłóż na bok. W misce, w której będziesz miksować umieść razem : miękkie masło, żółtka, cukier. Zmiksuj do chwili kiedy masa będzie puszysta a cukier się rozpuści.

Międzyczasie otrzyj skórkę z jednej cytryny i wyciśnij sok. Sok połącz ze skórką, wymieszaj. Do masy kremowej przygotowanej wcześniej dodaj sok ze skórką, mąkę z proszkiem do pieczenia i całość zmiksuj dokładnie. Do czterech białek dodaj szczyptę soli i ubij je na pianę w osobnym naczyniu. Nie przekraczaj czasu ubijania białek, czyli trzech minut. Ubitą pianę z białek dodawaj stopniowo do ciasta i mieszaj łyżką, już nie mikserem.

Ciasto przełóż do formy i wyrównaj. Umieść babkę w piekarniku nagrzanym do 170 stopni i piecz około 40 minut. Jeśli babka cytrynowa wielkanocna urośnie słabo, nie bój się tego, to ten typ babki, który nie rośnie za wysoko. Po wyłączeniu piekarnika uchyl drzwiczki i zostaw babkę cytrynową wielkanocną na 5 minut, po tym czasie wyciągnij z piekarnika i pozostaw w formie na 20 minut. Po tym czasie wyciągnij z formy babkę wielkanocną cytrynową do całkowitego przestudzenia.

Babkę cytrynową najlepiej pozostawić na kratce. Możesz ją posypać cukrem pudrem lub bogato ozdobić wedle uznania. U mnie ozdobą była rozpuszczona biała czekolada a na niej przyklejone jajeczka, posypka i migdały.

Wesołych Świąt!











Komentarze

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Di me:

Benvenuto nel mio Piccolo Regno! Non sei venuto qui per caso, vedrai! Mi chiamo Kasia e sarò felice di mostrarti la mia cucina, direi che anche le due cucine: polacca e italiana. Ti farò toccare, annusare, assaggiare, pesare e mescolare con me. Ti porterò in due mondi semplici: la cucina italiana - che ho avuto la fortuna di assaggiare per oltre sedici anni, e ti mostrerò quanto quest'avventura possa essere amorevole, semplice, gustosa, non complicata, ma anche imprevedibile e piena di sapori! Passeremo anche alla cucina polacca, dove le prelibatezze sono equilibrate, pensate e ripensate, tradizionali con un pizzico del mio punto di vista, idee e sperimentazioni con il gusto. Ci sposteremo da una cucina all'altra. Quindi indossiamo i grembiuli, cuciniamo qualcosa insieme. Chiedi di tutto, commenta, condividi i tuoi consigli. Sono contenta che tu sia con me, accomodati e buon appetito!