Piegusek.

 Piegusek.

Ciasto z białek.


Piegusek.
Piegusek.



Oto przed Wami przepis na ciasto z białek. Na pewno zdarza się, że zostają nam białka z różnych wypieków i to jest ten moment, aby je wykorzystać. Smaczne ciasto do kawy o pięknej nazwie piegusek zachwyci każdego łasucha. Nie jest za słodkie i jest wspomnieniem dzieciństwa, niejednego z nas. 


Piegusek.
Piegusek.


Składniki:

( filiżanka o pojemności 250 ml )

- 1 filiżanka białek ( mniej więcej 8-9 sztuk )

- niewiele ponad pół szklanki drobnego cukru

- 1 filiżanka mąki pszennej 

- 1 filiżanka sypkiego maku

- 120 g masła

- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

- szczypta soli


Piegusek.
Piegusek.


Jak zrobić pieguska?

Najpierw rozpuść masło i odłóż na bok. Nagrzej piekarnik do 180 stopni. Białka ubij na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli, stopniowo dosypując cukier łyżka o łyżce. Do ubitych białek delikatnie dodawaj sypki mak, a następnie dodawaj stopniowo mąkę przesiewając ją bezpośrednio do misy miksera, teraz dodaj proszek, miksuj tylko do połączenia się składników. Na koniec zmniejsz obroty miksera i wlej cienką stróżką rozpuszczone masło. Keksówkę posmaruj masłem i wyłóż papierem do pieczenia. Nie ma znaczenia rozmiar keksówki, gdyż ciasto będzie po prostu wyższe lub niższe. Wyrównaj powierzchnię pieguska. 

Wstaw do piekarnika i piecz pieguska około 40 min. lub do suchego patyczka.

Piegusek jest idealny również na śniadanie zamiast chleba i nudnej wędliny, posmarowany odrobiną czekolady czy dżemu zachwyci niejednego łasucha.

Smacznego!

Komentarze

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Di me:

Benvenuto nel mio Piccolo Regno! Non sei venuto qui per caso, vedrai! Mi chiamo Kasia e sarò felice di mostrarti la mia cucina, direi che anche le due cucine: polacca e italiana. Ti farò toccare, annusare, assaggiare, pesare e mescolare con me. Ti porterò in due mondi semplici: la cucina italiana - che ho avuto la fortuna di assaggiare per oltre sedici anni, e ti mostrerò quanto quest'avventura possa essere amorevole, semplice, gustosa, non complicata, ma anche imprevedibile e piena di sapori! Passeremo anche alla cucina polacca, dove le prelibatezze sono equilibrate, pensate e ripensate, tradizionali con un pizzico del mio punto di vista, idee e sperimentazioni con il gusto. Ci sposteremo da una cucina all'altra. Quindi indossiamo i grembiuli, cuciniamo qualcosa insieme. Chiedi di tutto, commenta, condividi i tuoi consigli. Sono contenta che tu sia con me, accomodati e buon appetito!