Piegusek.
Piegusek.
Ciasto z białek.
Piegusek. |
Oto przed Wami przepis na ciasto z białek. Na pewno zdarza się, że zostają nam białka z różnych wypieków i to jest ten moment, aby je wykorzystać. Smaczne ciasto do kawy o pięknej nazwie piegusek zachwyci każdego łasucha. Nie jest za słodkie i jest wspomnieniem dzieciństwa, niejednego z nas.
Piegusek. |
Składniki:
- 1 filiżanka białek ( mniej więcej 8-9 sztuk )
- niewiele ponad pół szklanki drobnego cukru
- 1 filiżanka mąki pszennej
- 1 filiżanka sypkiego maku
- 120 g masła
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
Piegusek. |
Jak zrobić pieguska?
Najpierw rozpuść masło i odłóż na bok. Nagrzej piekarnik do 180 stopni. Białka ubij na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli, stopniowo dosypując cukier łyżka o łyżce. Do ubitych białek delikatnie dodawaj sypki mak, a następnie dodawaj stopniowo mąkę przesiewając ją bezpośrednio do misy miksera, teraz dodaj proszek, miksuj tylko do połączenia się składników. Na koniec zmniejsz obroty miksera i wlej cienką stróżką rozpuszczone masło. Keksówkę posmaruj masłem i wyłóż papierem do pieczenia. Nie ma znaczenia rozmiar keksówki, gdyż ciasto będzie po prostu wyższe lub niższe. Wyrównaj powierzchnię pieguska.
Wstaw do piekarnika i piecz pieguska około 40 min. lub do suchego patyczka.
Piegusek jest idealny również na śniadanie zamiast chleba i nudnej wędliny, posmarowany odrobiną czekolady czy dżemu zachwyci niejednego łasucha.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz
Pytaj o wszystko, komentuj , podziel się swoją radą . Cieszę się, że ze mną jesteś, rozgość się na dłużej!