Chlebek bananowy.
Chlebek bananowy.
Najlepszy chlebek bananowy.
Chlebek bananowy. |
Jedzenie chlebków bananowych ma wiele zalet. Są one bogate w potas, błonnik i witaminy, co może pomóc w regulacji ciśnienia krwi, trawieniu i ogólnemu zdrowiu jelit. Chlebek bananowy jest dodatkowo bardzo smaczny i może być świetną alternatywą dla tradycyjnych chlebów.
Podaję przepis na chlebek bananowy, który zrobiłąm na Święta, ale nie zdążyłam opublikować. Lubię do niego wracać, bo jest zdrowo nadziany orzechami.
Składniki :
- 4 jaja od szczęśliwych kur
- 1 szklanka cukru ( u mnie szklanka ma pojemność 250 ml )
- 200 g masła
- 4 bardzo dojrzałe banany
- niecałe 3 szklanki mąki pszennej tortowej
- 2 kopiaste łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- szczypta soli
- 1 szklanka posiekanych orzechów- dowolne : włoskie, brazylijskie, nerkowca itd
- 1 szklanka wiórków kokosowych opcjonalnie
Jak zrobić chlebek bananowy :
Najpierw rozgrzej piekarnik do 180 stopni, grzanie góra i dół. Jaja zmiksuj z cukrem i rozpuszczonym wcześniej masłem . Na końcu dodaj zgniecione na papkę lub zmiksowane banany. W drugiej misce zmieszaj mąkę, proszek do pieczenia, sodę i sól. Dodaj masę bananową i zmiksuj do połączenia składników. Następnie wmieszaj orzechy i wiórki kokosowe.
Przygotuj keksówkę i wyłóż ją papierem do pieczenia. Wylej ciasto, wyrównaj. Piecz chlebek bananowy przez około 1 godzinę. Możemy polać chlebek bananowy polewą i przyozdobić wedle uznania.
Chlebek bananowy. |
Smacznego !
Komentarze
Prześlij komentarz
Pytaj o wszystko, komentuj , podziel się swoją radą . Cieszę się, że ze mną jesteś, rozgość się na dłużej!