Chlebek bananowy.

 Chlebek bananowy.

Najlepszy chlebek bananowy.


Chlebek bananowy.
Chlebek bananowy.


Jedzenie chlebków bananowych ma wiele zalet. Są one bogate w potas, błonnik i witaminy, co może pomóc w regulacji ciśnienia krwi, trawieniu i ogólnemu zdrowiu jelit. Chlebek bananowy jest dodatkowo bardzo smaczny i może być świetną alternatywą dla tradycyjnych chlebów. 

Podaję przepis na chlebek bananowy, który zrobiłąm na Święta, ale nie zdążyłam opublikować. Lubię do niego wracać, bo jest zdrowo nadziany orzechami.


Składniki :

- 4 jaja od szczęśliwych kur

- 1 szklanka cukru ( u mnie szklanka ma pojemność 250 ml )

- 200 g masła

- 4 bardzo dojrzałe banany

- niecałe 3 szklanki mąki pszennej tortowej

- 2 kopiaste łyżeczki proszku do pieczenia

- 1 łyżeczka sody oczyszczonej

- szczypta soli 

- 1 szklanka posiekanych orzechów- dowolne : włoskie, brazylijskie, nerkowca itd

- 1 szklanka wiórków kokosowych opcjonalnie


Jak zrobić chlebek bananowy :

Najpierw rozgrzej piekarnik do 180 stopni, grzanie góra i dół. Jaja zmiksuj z cukrem i rozpuszczonym wcześniej masłem . Na końcu dodaj zgniecione na papkę lub zmiksowane banany. W drugiej misce zmieszaj mąkę, proszek do pieczenia, sodę i sól. Dodaj masę bananową i zmiksuj do połączenia składników. Następnie wmieszaj orzechy i wiórki kokosowe.

Przygotuj keksówkę i wyłóż ją papierem do pieczenia. Wylej ciasto, wyrównaj. Piecz chlebek bananowy przez około 1 godzinę. Możemy polać chlebek bananowy polewą i przyozdobić wedle uznania.

Chlebek bananowy.
Chlebek bananowy.


Smacznego !









Komentarze

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Di me:

Benvenuto nel mio Piccolo Regno! Non sei venuto qui per caso, vedrai! Mi chiamo Kasia e sarò felice di mostrarti la mia cucina, direi che anche le due cucine: polacca e italiana. Ti farò toccare, annusare, assaggiare, pesare e mescolare con me. Ti porterò in due mondi semplici: la cucina italiana - che ho avuto la fortuna di assaggiare per oltre sedici anni, e ti mostrerò quanto quest'avventura possa essere amorevole, semplice, gustosa, non complicata, ma anche imprevedibile e piena di sapori! Passeremo anche alla cucina polacca, dove le prelibatezze sono equilibrate, pensate e ripensate, tradizionali con un pizzico del mio punto di vista, idee e sperimentazioni con il gusto. Ci sposteremo da una cucina all'altra. Quindi indossiamo i grembiuli, cuciniamo qualcosa insieme. Chiedi di tutto, commenta, condividi i tuoi consigli. Sono contenta che tu sia con me, accomodati e buon appetito!