Raffaello.

 Raffaello.


Ciasto na biszkopcie z białek.


Raffaello.
Raffaello.


Oto kolejny pomysł na ciasto, w którym wykorzystamy nadwyżkę białek. Raffaello jest delikatne i rozpływa się w ustach i przede wszystkim nie jest słodkie. 

Przygotuj na Raffaello:


Składniki:

- ok. 8-9 białek o temperaturze pokojowej ( to ważne )

- 130 g mąki pszennej luksusowej

- 2 łyżeczki soku z cytryny

- 230 g cukru drobnego

- szczypta soli


Składniki na krem:

- ok. 300 ml śmietanki 36% 

- 150 g białej czekolady

- 200 g mascarpone

- 50 g wiórków kokosowych


Ponadto:

- kilka łyżek wiórków kokosowych

- kilka pralinek Raffaello do ozdobienia ciasta


Raffaello.
Raffaello.

Raffaello.
Raffaello.


Jak zrobić Raffaello?

Najpierw przygotowujemy krem :

Śmietankę przelej do naczynia i zagotuj, nie gotuj- i odstaw na bok. Dodaj połamaną czekoladę i rozpuść całkowicie, przykryj folią i odłóż do lodówki na całą noc.

Na drugi dzień przełóż do misy miksera i ubij na sztywno. Dodawaj porcjami mascarpone i miksuj tylko do połączenia się składników. Pod koniec miksowania dodaj wiórki kokosowe. Zmiksuj.

Włóż do lodówki.


Jak zrobić ciasto?

Białka przełóż di miski i dodaj szczyptę soli i ubij je na sztywno. Następnie stopniowo łyżka po łyżce dodawaj cukier cały czas miksując. Do sztywnych białek dodaj sok z cytryny i zmiksuj. Teraz po trochu dodawaj mąkę bezpośrednio przesiewając ją do misy i wmieszaj delikatnie tylko do połączenia się składników.

Ciasto przelej do okrągłej tortownicy minimum 25 cm. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (góra i dół) i piecz około 45 minut do tzw. suchego patyczka. 

Jeśli ciasto urośnie, a potem opadnie, nie przejmujcie się, to normalne. Wyjmijcie je z blaszki do wystudzenia.

Ciasto kroimy na pół. Pierwszy krążek smarujemy połową masy i przykrywamy drugim krążkiem, który również smarujemy pozostałym kremem pamiętając o dokładnym pokryciu również boków. Posypujemy całość wiórkami i ozdabiamy pralinkami.

Koniecznie chłodzimy w lodówce!

Smacznego!


Raffaello.
Raffaello.


Ciasto idealnie sprawdzi się nie tylko na Świętach, ale również na Komunii.


Komentarze

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Di me:

Benvenuto nel mio Piccolo Regno! Non sei venuto qui per caso, vedrai! Mi chiamo Kasia e sarò felice di mostrarti la mia cucina, direi che anche le due cucine: polacca e italiana. Ti farò toccare, annusare, assaggiare, pesare e mescolare con me. Ti porterò in due mondi semplici: la cucina italiana - che ho avuto la fortuna di assaggiare per oltre sedici anni, e ti mostrerò quanto quest'avventura possa essere amorevole, semplice, gustosa, non complicata, ma anche imprevedibile e piena di sapori! Passeremo anche alla cucina polacca, dove le prelibatezze sono equilibrate, pensate e ripensate, tradizionali con un pizzico del mio punto di vista, idee e sperimentazioni con il gusto. Ci sposteremo da una cucina all'altra. Quindi indossiamo i grembiuli, cuciniamo qualcosa insieme. Chiedi di tutto, commenta, condividi i tuoi consigli. Sono contenta che tu sia con me, accomodati e buon appetito!