czwartek, 3 kwietnia 2014

Drożdżówki z Konfiturą Babuni Orginalną STOVIT


Wiosenne drożdżóweczki w sam raz na śniadanie do kawy z

 mlekiem lub herbatki z miodkiem... !


         Skladniki :

·320g mąki
·21g drożdży
125 ml mleka
·35g cukru
·25g masła
·1 jajko
·szczypta soli

        Nadzienie :


1 słoiczek konfitury Babuni STOVIT orginalna


Do posmarowania drożdżówek :
1 żółtko
4 łyżki mleka

Przygotować zaczyn z drożdży : pokruszyć drożdże, dodać łyżkę cukru i zalać ciepłym ( nie gorącym mlekiem) . Dodać 4 łyżki mąki. Wymieszać, rozgnieść grudki i odstawić do wyrośnięcia.
Do dużej miski wsypać mąke.
Rozpuścić masło i przestudzić.
Wlać wyrośnięty zaczyn do miski z maką, nastepnie dodać reszte składników : jajko, cukier, masło i szczyptę soli. Wyrobić ciasto i to sie udaje tylko rękoma, przynajmniej mi , ciasto jest mięciutkie i nie powinno sie kleić do rąk.
Odstawić miskę z ciastem do wyrosnięcia, najlepiej przykrytą ściereczką.


Konfiture STOVIT otworzyć i uważać by ...jej nie zjeść... gdyż jest bardzo smaczna... i jedyna, która się nadaje do tego typu drożdżówek jak dla mnie!
Ciasto rozwałkować na prostokąt ( na ile sie da) i powycinać prostokaty o wielkosci 10x17cm.
Posmarować konfiturą prostokąty i zawijać w chusteczke, w rogalika, w naleśnika...kształt... to tylko kwestia fantazji... Posklejać dobrze boki i końcówki. Nałożyć konfiturę gdzie chcemy- to zależy od ksztaltu drożdżówek :-)
Nagrzać piekarnik do 170°C.
Położyć drożdżówki na blasze włożonej papierem do pieczenia.
Rozmącić żółtko i zmieszać  je z mlekiem. Posmarować drożdżóweczki za pomocą pędzelka.
Włożyć do piekarnika i piec przez 20 minut.

Smacznego!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuję za każdy komentarz, każdą radę, sugestię... Zostaw po sobie ślad, będzie mi bardzo miło !