Drożdżówki z Konfiturą Babuni Orginalną STOVIT


Wiosenne drożdżóweczki w sam raz na śniadanie do kawy z

 mlekiem lub herbatki z miodkiem... !


         Skladniki :

·320g mąki
·21g drożdży
125 ml mleka
·35g cukru
·25g masła
·1 jajko
·szczypta soli

        Nadzienie :


1 słoiczek konfitury Babuni STOVIT orginalna


Do posmarowania drożdżówek :
1 żółtko
4 łyżki mleka

Przygotować zaczyn z drożdży : pokruszyć drożdże, dodać łyżkę cukru i zalać ciepłym ( nie gorącym mlekiem) . Dodać 4 łyżki mąki. Wymieszać, rozgnieść grudki i odstawić do wyrośnięcia.
Do dużej miski wsypać mąke.
Rozpuścić masło i przestudzić.
Wlać wyrośnięty zaczyn do miski z maką, nastepnie dodać reszte składników : jajko, cukier, masło i szczyptę soli. Wyrobić ciasto i to sie udaje tylko rękoma, przynajmniej mi , ciasto jest mięciutkie i nie powinno sie kleić do rąk.
Odstawić miskę z ciastem do wyrosnięcia, najlepiej przykrytą ściereczką.


Konfiture STOVIT otworzyć i uważać by ...jej nie zjeść... gdyż jest bardzo smaczna... i jedyna, która się nadaje do tego typu drożdżówek jak dla mnie!
Ciasto rozwałkować na prostokąt ( na ile sie da) i powycinać prostokaty o wielkosci 10x17cm.
Posmarować konfiturą prostokąty i zawijać w chusteczke, w rogalika, w naleśnika...kształt... to tylko kwestia fantazji... Posklejać dobrze boki i końcówki. Nałożyć konfiturę gdzie chcemy- to zależy od ksztaltu drożdżówek :-)
Nagrzać piekarnik do 170°C.
Położyć drożdżówki na blasze włożonej papierem do pieczenia.
Rozmącić żółtko i zmieszać  je z mlekiem. Posmarować drożdżóweczki za pomocą pędzelka.
Włożyć do piekarnika i piec przez 20 minut.

Smacznego!




Komentarze

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

Di me:

Benvenuto nel mio Piccolo Regno! Non sei venuto qui per caso, vedrai! Mi chiamo Kasia e sarò felice di mostrarti la mia cucina, direi che anche le due cucine: polacca e italiana. Ti farò toccare, annusare, assaggiare, pesare e mescolare con me. Ti porterò in due mondi semplici: la cucina italiana - che ho avuto la fortuna di assaggiare per oltre sedici anni, e ti mostrerò quanto quest'avventura possa essere amorevole, semplice, gustosa, non complicata, ma anche imprevedibile e piena di sapori! Passeremo anche alla cucina polacca, dove le prelibatezze sono equilibrate, pensate e ripensate, tradizionali con un pizzico del mio punto di vista, idee e sperimentazioni con il gusto. Ci sposteremo da una cucina all'altra. Quindi indossiamo i grembiuli, cuciniamo qualcosa insieme. Chiedi di tutto, commenta, condividi i tuoi consigli. Sono contenta che tu sia con me, accomodati e buon appetito!