Drożdżówki z Konfiturą Babuni Orginalną STOVIT
Wiosenne
drożdżóweczki w sam raz na śniadanie do kawy z
mlekiem lub herbatki z
miodkiem... !
Skladniki
:
·320g
mąki
·21g
drożdży
125
ml mleka
·35g
cukru
·25g
masła
·1
jajko
·szczypta
soli
Nadzienie
:
1
słoiczek konfitury Babuni
STOVIT orginalna
Do
posmarowania drożdżówek :
1 żółtko
4 łyżki mleka
Przygotować zaczyn z drożdży : pokruszyć drożdże, dodać łyżkę cukru i zalać ciepłym ( nie gorącym mlekiem) . Dodać 4 łyżki mąki. Wymieszać,
rozgnieść grudki i odstawić do wyrośnięcia.
Do
dużej miski wsypać mąke.
Rozpuścić masło i przestudzić.
Wlać wyrośnięty zaczyn do miski z maką, nastepnie dodać reszte składników
: jajko, cukier, masło i szczyptę soli. Wyrobić ciasto i to sie udaje
tylko rękoma, przynajmniej mi , ciasto jest mięciutkie i nie powinno
sie kleić do rąk.
Odstawić miskę z ciastem do wyrosnięcia, najlepiej przykrytą ściereczką.
Konfiture STOVIT otworzyć i uważać by ...jej nie zjeść... gdyż jest
bardzo smaczna... i jedyna, która się nadaje do tego typu drożdżówek jak dla mnie!
Ciasto
rozwałkować na prostokąt ( na ile sie da) i powycinać prostokaty o
wielkosci 10x17cm.
Posmarować konfiturą prostokąty i zawijać w chusteczke, w
rogalika, w naleśnika...kształt... to tylko kwestia fantazji...
Posklejać dobrze boki i końcówki. Nałożyć konfiturę gdzie chcemy- to zależy od ksztaltu drożdżówek :-)
Nagrzać piekarnik do 170°C.
Położyć drożdżówki na blasze włożonej papierem do
pieczenia.
Rozmącić żółtko i zmieszać je z mlekiem. Posmarować drożdżóweczki
za pomocą pędzelka.
Włożyć do piekarnika i piec przez 20 minut.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz
Pytaj o wszystko, komentuj , podziel się swoją radą . Cieszę się, że ze mną jesteś, rozgość się na dłużej!