wtorek, 15 kwietnia 2014

BISZKOPT Z GALARETKĄ I PIANKĄ


Składniki
4 jajka
  • pół szklanki cukru
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • pół szklanki mąki pszennej
  • pół szklanki mąki ziemniaczanej
  • poncz/ kawa Jacobs 2 lyżki rozpuścić w 3 szklankach gorącej wody

Galaretka
.galaretka czerwona
.drobno pokrojone jabłuszka


Masa piankowa:
  •  4 białka
  • pół szklanki cukru
  • do posypania czekolada w wiórkach
Wykonanie:
  1.  Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Dalej ubijając, dodać stopniowo cukier. Dalej miksując, dodać po jednym żółtku.
  2. Obie mąki przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia.Dodawać porcjami do masy jajecznej, delikatnie mieszając łyżką drewnianą
  3. Formę wysmarować masłem lub margaryną i posypać bułką tartą lub mąką.
  4. Gotowe ciasto przełożyć do formy i piec w nagrzanym piekarnikuok. 30 min. w temperaturze 180°C. (Biszkopt należy piec od razu po przygotowaniu i zawsze w nagrzanym piekarniku).
  1. Galaretkę rozpuścić w połowie wody i do ostudzonej dodać porojone bardzo drobno jabłka ,by powstała „galaretkowata masa jabłkowa” ostudzoną wyłożyć powoli na biszkopt lekko naponczowany kawą. Ja używam spryskiwacza. Masę wyłożyć na biszkopt.Wstawić do lodówki.
  2. Na twarda masę wyłożyć masę piankową i posypać wiórkami czekoladowymi. Ponownie wstawić do lodówki.
  3. Smacznego!





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuję za każdy komentarz, każdą radę, sugestię... Zostaw po sobie ślad, będzie mi bardzo miło !