BISZKOPT Z GALARETKĄ I PIANKĄ
Składniki
4
jajka
- pół szklanki cukru
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- pół szklanki mąki pszennej
- pół szklanki mąki ziemniaczanej
- poncz/ kawa Jacobs 2 lyżki rozpuścić w 3 szklankach gorącej wody
Galaretka
.galaretka
czerwona
.drobno
pokrojone jabłuszka
Masa
piankowa:
- 4 białka
- pół szklanki cukru
- do posypania czekolada w wiórkach
Wykonanie:
- Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Dalej ubijając, dodać stopniowo cukier. Dalej miksując, dodać po jednym żółtku.
- Obie mąki przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia.Dodawać porcjami do masy jajecznej, delikatnie mieszając łyżką drewnianą
- Formę wysmarować masłem lub margaryną i posypać bułką tartą lub mąką.
- Gotowe ciasto przełożyć do formy i piec w nagrzanym piekarnikuok. 30 min. w temperaturze 180°C. (Biszkopt należy piec od razu po przygotowaniu i zawsze w nagrzanym piekarniku).
- Galaretkę rozpuścić w połowie wody i do ostudzonej dodać porojone bardzo drobno jabłka ,by powstała „galaretkowata masa jabłkowa” ostudzoną wyłożyć powoli na biszkopt lekko naponczowany kawą. Ja używam spryskiwacza. Masę wyłożyć na biszkopt.Wstawić do lodówki.
- Na twarda masę wyłożyć masę piankową i posypać wiórkami czekoladowymi. Ponownie wstawić do lodówki.
- Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz
Pytaj o wszystko, komentuj , podziel się swoją radą . Cieszę się, że ze mną jesteś, rozgość się na dłużej!