piątek, 23 maja 2014

Bałabuchy kochają...olej rzepakowy!



Ot..i mnie wzięło. Na kuchnie regionalną.
Na kuchnie regionalną Podkarpacia. Bardzo spodobała mi się nazwa BAŁABUCHY.
I tą dziś bardzo łatwą przekąskę postanowiłam odkurzyć i chciałabym aby wróciła do łask.


Składniki:

-około 15 dużych ziemniaków,
-mąka- ile wejdzie...musicie sami do tego dojść.Nie ma miary w przypadku mąki gdyż rodzaje ziemniaków są różne...
-jajko,
-olej rzepakowy 5 łyżek
-sól
-ser żółty do posypania



To składniki na tradycyjne BAŁABUCHY, ale ja oczywiście musiałam sobie lekko zmodyfikować przepis, nie bez przyczyny. Dodałam do całości naprawdę sporą ilość siekanej rzeżuchy ogrodowej, nieco innej od tej, która rośnie na parapecie u niejednego z nas. Dlaczego rzeżuchy dodałam? 







W połączeniu z olejem rzepakowym to bomba energetyczna! Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega – 3 i dlatego polecany jest osobom chorym na serce, nadciśnienie tętnicze, osobom po zawałach serca, dbającym o sylwetkę i zdrowie.Szczególnie dla osób dbających o serduszka. To skarbnica witamin! Zasila organizm, buduje jego odporność. Warto jeść ją przez cały rok – zwłaszcza gdy mieszkasz daleko od morza. Zawarty w niej cenny i łatwo wchłaniany jod łagodzi dolegliwości reumatyczne i jest przydatny w profilaktyce chorób tarczycy. Z kolei siarka nasyca krew, a ta pobudza cebulki włosowe i skórę do odnowy.... Tak więc jeśli zauważyłeś człowieku u siebie wiosenne wyczerpanie, trądzik, wypadające włosy, łamliwe paznokcie, wolna przemiana materii, wysoki poziom cukru we krwi, problemy z trzustką, anemią, dolegliwości tarczycy, reumatyzm, osteoporozę,choroby serca, choroby układu krążenia ...to olej rzepakowy i bałabuchy są właśnie dla Ciebie !


Wykonanie jest banalnie proste, a produkt końcowy , tak go nazwę, można jeść na wiele sposobów. Ogranicza nas jedynie brak fantazji. 


Ciasto ziemniaczane przygotowujemy z ugotowanych 12-15 dużych ziemniaków, tłuczemy i studzimy. Następnie dodajemy mąkę, olej rzepakowy, sól, jajko i wyrabiamy na jednolite ciasto. 



Na koniec dodajemy masę siekanej rzeżuchy ogrodowej, wyrabiamy na kulę. Formujemy wałeczek o średnicy 5 cm i dzielimy go na równe porcje.
Smarujemy olejem rzepakowym po wierzchu i sypeimy serem żółtym.




Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do około 180 stopni. Bałabuchy gotowe są kiedy osiągną złocisty kolor.




 Danie najlepiej smakuje w towarzystwie czerwonego barszczu. Ale ja podalam je zupełnie inaczej, gdyż dzisiaj na barszcz czerwony jest stanowczo za gorąco. U mnie są bałabuchy z kapustą po prostu. I nowalijkami. Im więcej ich macie tym...więcej ich jedzcie.


Genialny smak mają bałabuchy przekrojone na pół z serem , szynką, ogórkiem itd. w środku jako malutka kanapeczka, przekąseczka. Moje córeczki zanim dostały swoją porcję na talerze, zdążyły łapsnąć po dwa i uciec pod stół...
Bałabuchy to alternatywa dla..chleba na przykład, zamiast tradycyjnej kulki ziemniaków do mięsa, jako przekąska do plecaka... czy przegryzajka dla dzieci na dworze ! Można je jeść na różne sposoby.
Smacznego !




2 komentarze:

  1. Wyglądają apetycznie :)Nigdy takich nie jadłam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Trzeba spróbować... Prawdziwe zaskoczenie ...i ciekawy smak... Prosty , który pasuje do pikantnych dodatków. Samodzielne chrupanko..lub wykwintny dodatek ...

      Usuń

Bardzo dziękuję za każdy komentarz, każdą radę, sugestię... Zostaw po sobie ślad, będzie mi bardzo miło !