wtorek, 10 czerwca 2014

Ciasto tak szybkie, że hej !


Niespodziewani goście, a tu nie mam nic słodkiego do kawy. Oto ucieraniec , który każdemu wyjdzie. Składniki każdy w domu ma.


-1 szklanka cukru
  • półtorej szklanki maki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki cukru wanilinowego
  • pół kostki masła
  • -4 jaja
  • truskawki


Rozpuść masło, utrzyj jaja z cukrem na puszysta masę, dodaj do masy mąkę , cukier waniliowy i proszek do pieczenia i dalej miksuj. Następnie wlej wystudzone masło i wymieszaj delikatnie mikserem tylko do połączenia składników.





Wyłóż tortownicę lub formę do tarty, papierem do pieczenia. Wylej masę i poukładaj truskawki, lub inne owoce. Piecz w tep. 195- 200 stopni około pół godziny. Wystygnięty posyp cukrem pudrem, smacznego !







26 komentarzy:

  1. Cudowne ciasto, zawsze wychodzi :) Polecam!

    OdpowiedzUsuń
  2. nigdy ciasto mi nie wyszło:) chciałabym spróbować z tego przepisu, tylko mam pytanie czy trzeba zostawić w pikarniku po upieczeniu do wystygnięcia, czy wyciągamy po pół godzinnym pieczeniu ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. to ciasto wyjdzie każdemu, można zostawić, można wyjąć. Ja wyciągam zawsze i odkładam na chwilkę, a potem przekładam od razu na duży talerz do pizzy np. z truskawkami, brzoskwinią ,owocami leśnymi, jabłkiem..Jeśli chodzi o półgodzinne pieczenie to uwaga, pół godziny w elektrycznym się upieklo w środku lata, w zimie potrzebowało 40 minut...np. trzeba po pół godzinie patrzeć...ja dotykam palcem z wierzchu i jakoś wiem...ze mogę wyjąć...

      Usuń
    2. Ja zalecam zamienić margarynę na masło. Wiele ciast mi nie wychodziło gdy w składzie miało margarynę A gdy zrobiłam że z masła były cudne. Margaryna ma wiele dodatków które nie są potrzebne do wypieku ciast.

      Usuń
  3. Można robić ze wszystkimi owocami. Przepis łatwy w wykonaniu.
    Pozdrawiam i będę tutaj częściej zaglądać.

    OdpowiedzUsuń
  4. Dzisiaj zrobiłam i wyszło pyszne :) Polecam !

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. nie ma takiej opcji żeby nie wyszło!

      Usuń
    2. Czy to wyklucza także zakalec? ;) Bo z tym mam zawsze problem...

      Usuń
    3. Był okres , że robilam je we Wloszech co rano na sniadanie z różnym nadzieniem..nigdy nie wyszedl zakalec.

      Usuń
  5. A tu mamy niby to samo ale jakże inne...i też wyjdzie... http://zkuchnidokuchni.blogspot.com/2015/07/proste-i-dietetyczne-ciasto-ucierane.html

    OdpowiedzUsuń
  6. a ja podzieliłem na białka i żółtka, ubiłem piane ;P no i dałem cukier to samo zrobiłem z żółtkami, moje owoce to kilka truskawek, malin, czerwonych i czarnych porzeczek no i wiśnie, pycha wyszło i juz nie ma ;(

    OdpowiedzUsuń
  7. ja robilam dzisiaj i wyszlo pyszne

    OdpowiedzUsuń
  8. Właśnie się piecze z truskawkami i borówkami amerykańskimi :) już się nie mogę doczekać jak wystygnie :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Jaka średnica blachy? Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Srednica na dole 25 cm a na górze 29 cm :-)Pozdrawiam!

      Usuń
  10. A jak z mrożonymi owocami?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam- truskawki, borówki,maliny,mogą być, nawet rabarbar....

      Usuń
  11. Piec w termoobiegu w 195*C-200*C czy normalnie? I ile mniej więcej tych truskawek dać?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witaj, nie mam termoobiegu, lepiej normalnie ;-) bo nie ręczę :-P Ile truskawek? Na oko, najlepiej całe , ile się zmieści. Nie żartuję.Pozdrawiam!

      Usuń
    2. Dzięki :) Jutro wypróbuję :)

      Usuń
  12. A ja pieklam pol godsiny, wyjelam a z jednej strony jest plynneb:( nigdy nir mialam takiej sytuacji:( wsadzilam go jeszce do piekarnika i dalam tylko na spod, zeby sie dopiekl zobaczymy czy go odratuje.

    OdpowiedzUsuń
  13. Czy owoce mogą być mróżne?

    OdpowiedzUsuń
  14. Ciasto super. Polecam przepis.

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuję za każdy komentarz, każdą radę, sugestię... Zostaw po sobie ślad, będzie mi bardzo miło !