wtorek, 10 czerwca 2014

Ciasto tak szybkie, że hej !


Niespodziewani goście, a tu nie mam nic słodkiego do kawy. Oto ucieraniec , który każdemu wyjdzie. Składniki każdy w domu ma.

-1 szklanka cukru
  • półtorej szklanki maki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • pół margaryny
  • -4 jaja
  • truskawki


Roztop margarynę, utrzyj jaja z cukrem na puszysta masę, dodaj do masy mąkę , cukier waniliowy i proszek do pieczenia i dalej miksuj. Następnie wlej margarynę i wymieszaj delikatnie mikserem do połaczenia składników.





Wyłóż tortownicę lub formę do tarty, papierem do pieczenia. Wylej masę i poukładaj truskawki, lub inne owoce. Piecz w tep. 195- 200 stopni około pół godziny. Wystygnięty posyp cukrem pudrem, smacznego !







22 komentarze:

  1. Cudowne ciasto, zawsze wychodzi :) Polecam!

    OdpowiedzUsuń
  2. nigdy ciasto mi nie wyszło:) chciałabym spróbować z tego przepisu, tylko mam pytanie czy trzeba zostawić w pikarniku po upieczeniu do wystygnięcia, czy wyciągamy po pół godzinnym pieczeniu ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. to ciasto wyjdzie każdemu, można zostawić, można wyjąć. Ja wyciągam zawsze i odkładam na chwilkę, a potem przekładam od razu na duży talerz do pizzy np. z truskawkami, brzoskwinią ,owocami leśnymi, jabłkiem..Jeśli chodzi o półgodzinne pieczenie to uwaga, pół godziny w elektrycznym się upieklo w środku lata, w zimie potrzebowało 40 minut...np. trzeba po pół godzinie patrzeć...ja dotykam palcem z wierzchu i jakoś wiem...ze mogę wyjąć...

      Usuń
  3. Można robić ze wszystkimi owocami. Przepis łatwy w wykonaniu.
    Pozdrawiam i będę tutaj częściej zaglądać.

    OdpowiedzUsuń
  4. Dzisiaj zrobiłam i wyszło pyszne :) Polecam !

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. nie ma takiej opcji żeby nie wyszło!

      Usuń
    2. Czy to wyklucza także zakalec? ;) Bo z tym mam zawsze problem...

      Usuń
    3. Był okres , że robilam je we Wloszech co rano na sniadanie z różnym nadzieniem..nigdy nie wyszedl zakalec.

      Usuń
  5. A tu mamy niby to samo ale jakże inne...i też wyjdzie... http://zkuchnidokuchni.blogspot.com/2015/07/proste-i-dietetyczne-ciasto-ucierane.html

    OdpowiedzUsuń
  6. a ja podzieliłem na białka i żółtka, ubiłem piane ;P no i dałem cukier to samo zrobiłem z żółtkami, moje owoce to kilka truskawek, malin, czerwonych i czarnych porzeczek no i wiśnie, pycha wyszło i juz nie ma ;(

    OdpowiedzUsuń
  7. ja robilam dzisiaj i wyszlo pyszne

    OdpowiedzUsuń
  8. Właśnie się piecze z truskawkami i borówkami amerykańskimi :) już się nie mogę doczekać jak wystygnie :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Jaka średnica blachy? Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Srednica na dole 25 cm a na górze 29 cm :-)Pozdrawiam!

      Usuń
  10. A jak z mrożonymi owocami?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam- truskawki, borówki,maliny,mogą być, nawet rabarbar....

      Usuń
  11. Piec w termoobiegu w 195*C-200*C czy normalnie? I ile mniej więcej tych truskawek dać?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witaj, nie mam termoobiegu, lepiej normalnie ;-) bo nie ręczę :-P Ile truskawek? Na oko, najlepiej całe , ile się zmieści. Nie żartuję.Pozdrawiam!

      Usuń
    2. Dzięki :) Jutro wypróbuję :)

      Usuń
  12. A ja pieklam pol godsiny, wyjelam a z jednej strony jest plynneb:( nigdy nir mialam takiej sytuacji:( wsadzilam go jeszce do piekarnika i dalam tylko na spod, zeby sie dopiekl zobaczymy czy go odratuje.

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuję za każdy komentarz, każdą radę, sugestię... Zostaw po sobie ślad, będzie mi bardzo miło !