wtorek, 3 czerwca 2014

Krem marchewkowo-selerowy



Jako, że marchewka działa wspaniale na skórę, oczy i przyspiesza opaleniznę postanowiłam zrobić coś szybko i zdrowo przede wszystkim. Krem. Zupa. Marchewka kojarzy się z bardzo słodkim smakiem , seler, koperek i czosnek należą do tych bardziej wytrawnych. Po połączeniu ich smaki się delikatnie łamią..a efekt końcowy zadowoli nie tylko dziecko ale i smakosza. Zmodyfikowałam przepis z książki kucharskiej. Nie dodałam wytrawnego wina . Tylko tyle.



Składniki na krem
-marchewka dowolna ilość
-seler – selera ma być mniej niż marchewki. Zaznaczam, że chodzi o korzeń, bulwę a nie selera naciowego.
Na 6 dużych marchewek, pół selera wystarczy
-sól,pieprz,oliwa z oliwek
-koperek
- 4 ząbki czosnku , bez obaw nie będzie nic czuć ale efekt końcowy będzie.
-woda

Do garnka wkładamy marchewkę i selera pokrojone niedbale w kostkę, czosnek. Dodajemy wody ale tylko tyle ,by zaledwie pokryła nasze jarzyny, ..w razie czego można dolać. Następnie sól,pieprz i koperek.Przykrywamy , gotujemy do miękkości.



W Cooking Chef sprawa jest o wiele szybsza i prostsza, bo wkładamy do misy wszystko naraz, zakładamy mieszadło uniwersalne, ,nastawiamy temp.na 140 stopni i pozycje mieszania na 1. Tyle. W jakieś pół godziny, niecałe składniki fantastycznie się ugotują.




Ugotowane jarzyny przelewamy do blendera i miksujemy na najwyższych obrotach, dodajemy pod koniec oliwy z oliwek. Nalewamy do miseczek, posypujemy koperkiem. 

Smacznego.


Krem podajemy z grzankami lub pikantnymi paluszkami włoskimi. Ja podalam z zapiekanką coś w rodzaju placka ziemniaczanego z pikantnym salami. 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuję za każdy komentarz, każdą radę, sugestię... Zostaw po sobie ślad, będzie mi bardzo miło !