Krem marchewkowo-selerowy
Jako,
że marchewka działa wspaniale na skórę, oczy i przyspiesza
opaleniznę postanowiłam zrobić coś szybko i zdrowo przede
wszystkim. Krem. Zupa. Marchewka kojarzy się z bardzo słodkim
smakiem , seler, koperek i czosnek należą do tych bardziej
wytrawnych. Po połączeniu ich smaki się delikatnie łamią..a
efekt końcowy zadowoli nie tylko dziecko ale i smakosza.
Zmodyfikowałam przepis z książki kucharskiej. Nie dodałam
wytrawnego wina . Tylko tyle.
Składniki
na krem
-marchewka
dowolna ilość
-seler
– selera ma być mniej niż marchewki. Zaznaczam, że chodzi o
korzeń, bulwę a nie selera naciowego.
Na
6 dużych marchewek, pół selera wystarczy
-sól,pieprz,oliwa
z oliwek
-koperek
-
4 ząbki czosnku , bez obaw nie będzie nic czuć ale efekt końcowy
będzie.
-woda
Do
garnka wkładamy marchewkę i selera pokrojone niedbale w kostkę,
czosnek. Dodajemy wody ale tylko tyle ,by zaledwie pokryła nasze
jarzyny, ..w razie czego można dolać. Następnie sól,pieprz i
koperek.Przykrywamy , gotujemy do miękkości.
W
Cooking Chef sprawa jest o wiele szybsza i prostsza, bo wkładamy do
misy wszystko naraz, zakładamy mieszadło uniwersalne, ,nastawiamy
temp.na 140 stopni i pozycje mieszania na 1. Tyle. W jakieś pół
godziny, niecałe składniki fantastycznie się ugotują.
Ugotowane
jarzyny przelewamy do blendera i miksujemy na najwyższych obrotach,
dodajemy pod koniec oliwy z oliwek. Nalewamy do miseczek, posypujemy
koperkiem.
Smacznego.
Krem
podajemy z grzankami lub pikantnymi paluszkami włoskimi. Ja podalam
z zapiekanką coś w rodzaju placka ziemniaczanego z pikantnym
salami.
Komentarze
Prześlij komentarz
Pytaj o wszystko, komentuj , podziel się swoją radą . Cieszę się, że ze mną jesteś, rozgość się na dłużej!