piątek, 18 lipca 2014

Miodowo-ziarenkowy deser



Od zawsze wiadomo jak ważną rolę dla człowieka odgrywają ziarna. Różnorodne mieszanki ziaren przenoszą nas w podróż do miejsc odległych, do upraw bio, do natury. 



Wzbogacają naszą dietę o cenne witaminy i minerały, podnoszą i ubogacają posiłki, przekąski , stanowia prawdziwą skarbinicę zdrowia, urody oraz dobrego humoru. Ziarna bogate są w kwasy Omega-3 i Omega-6,witaminy A,D,E,C i K. Dbaja o układ krwionośny,wspomagają pracę mózgu...

Ziarna kojarzą nam się z chlebem, prawidłowo...ale...mogą być również bardzo zdrowym deserem, przepyszną przekąską, ekskluzywnym poczęstunkiem pełnym zdrowia! Deserem, którego nigdy nie kosztowaliście, a który przenosi każdego w głąb siebie, po to tylko, by odszukać przykurzone gdzieś na dnie każdego z nas, pokłady energii, by je obudzić i zaprosić do życia...Ziarno,miód,czekolada...rozmarzyć się wypada!



Dlatego dziś przygotuję deser z wykorzystaniem ziaren oraz Podkarpackiego Miodu Spadziowego ChNP. Nie mogłam się powstrzymać, mieszam w Rzeszowie, nie mogłam dokonać innego wyboru!

Wykorzystałam trzy rodzaje mieszanek prażonych ziaren , w składzie których były różne ziarenka. Na moją słodkość będziemy potrzebowali 2 szklanki takowej mieszanki w równych proporcjach lub wg.własnych preferencji
-słonecznik
-konopia
-pestki dyni
-siemie lniane
-sezam
-orzechy arachidowe
-cynamon
-kardamon
-gozdziki

Ponadto
-szklanka najzwyklejszego musli wymieszanego z otrębami pszennymi
-5 śliwek suszonych
-pół szklanki sułtańskich rodzynek
-1 duża dojrzała i soczysta brzoskwinia
-1 łyzka kakao
-filiżanka Podkarpackiego Miodu Spadziowego ChNP

Na polewę wystarczy mleczna czekolada z całymi orzechami laskowymi rozpuszczona na parze.

Wykonanie
Wszystkie ziarna, wsyp do misy



dołóż rodzynki sułtańskie, musli z otrębami, oraz pokrojone w paski suszone śliwki. 





Obierz brzoskwinię, pokrój niedbale. Dolej podkarapckiego miodu spadziowego.






Brzoskwinia w połączeniu z miodem scali wspaniale ziarenka i puści sok ,co spowoduje ,że całośc nabierze delikatności i wykwintności. Dosyp kakao. Wymieszaj wszystko bardzo dokładnie.



Keksówkę wyłóż papierem do pieczenia i poukładaj w niej masę, mocno dociskając i wyrównując powierzchnię. Piecz w rozgrzanym piekarniku około 20 minut, następnie wyciągnij keksówkę, odwróć do góry dnem i piecz jeszcze na papierze około no pół godziny.




 Wyjmij i wystudz całkowicie, gdyż ciepła nie będzie chciała się kroić i może się rozsypać.
Pokrój na kawałeczki, udekoruj gorącą czekoladą i.. rozkoszuj się porządną dawką energii i zdrowia!






2 komentarze:

Bardzo dziękuję za każdy komentarz, każdą radę, sugestię... Zostaw po sobie ślad, będzie mi bardzo miło !