poniedziałek, 1 września 2014

Chleb z ziarnami - łatwy



Kolejny przepis na chleb z ziarnami
Prosty i nieskomplikowany.

Składniki
1kg maki- pół na pół żytnia z pszenną
4 łyżeczki cukru płaskie)
4 łyżeczki soli (płaskie)
2 szklanki mieszanki prażonych ziarenek- Słoneczne Pola i Euforia od Ziarenkowo
1 litr wody
pół szklanki oleju
7 dag świeżych drozdży

proporcje na 3 średnie keksówki



Suche składniki wsypać do miski i wymieszać .



 Z drożdży zrobić w kubeczku zaczyn z ciepłej wody szczypty soli i cukru oraz niedużej ilości mąki.
Pozostawić do wyrośniecia. Połączyć zaczyn z mąką, dodać wodę i wyrobić ciasto (będzie dośc wolne).


Wysmarować masłem foremki keksówki. Ciasto musi rosnąć 30-40 min w foremkach. Wyrośnięte wkładać do piekarnika i piec na złoty kolor. w 190 stopniach. Idelany chleb to taki, kiedy po obstukaniu go od dołu wydaje głuchy dzwięk.



Smacznego.


Jeśli potrzebujesz ziarenek prażonych, najwyższej jakości i w każdej ilości to zadzwoń pod nr.tel.
+48 733 926 555

lub napisz przez FB






1 komentarz:

Bardzo dziękuję za każdy komentarz, każdą radę, sugestię... Zostaw po sobie ślad, będzie mi bardzo miło !