środa, 3 września 2014

Kruchy placek ze śliwkami i budyniową pianką





Jest to placek ,który robiłam w ten sposób ,po raz pierwszy i musicie mi wierzyć, nie po raz ostatni. Kruche ciasto rozpływa się w ustach a zatopione śliwki w aromatycznej piance...no cóż palce lizać!

1 kostka margaryny PALMA (250 g)
  • 2 i 1/2 szklanki mąki (430 g)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 i 1/2 szklanki cukru pudru
  • 2/5 szklanki oleju (100 ml)
  • 5 jajek
  • 2 budynie śmietankowe
  • 400 g malin lub śliwek- może być więcej, ja dałam śliwki-placek ze śliwkami jest genialny !
  • szczypta soli


Żółtka oddziel od białek. Do miski wsyp mąkę, proszek do pieczenia, 1/2 szklanki cukru pudru, żółtka i szczyptę soli. Dodaj margarynę PALMA pokrojoną w kawałeczki i wymieszaj lekko mikserem. Ja użyłam CCMajor Kenwood i mieszadła K. Zrobienie kruchego ciasta to zaledwie kilka sekund.

Masę przełóż na podsypany mąką stół i zagnieć gładkie ciasto. Podziel na dwie części w proporcji 2:3. Zawiń w folię i odłuż do zamrażarki na co najmniej 30 minut.

Masę przełóż na podsypany mąką stół i zagnieć gładkie ciasto. Podziel na dwie części w proporcji 2:3. Zawiń w folię i odłuż do zamrażarki na co najmniej 30 minut.

Masę przełóż na podsypany mąką stół i zagnieć gładkie ciasto. Podziel na dwie części w proporcji 2:3. Zawiń w folię i odłuż do zamrażarki na co najmniej 30 minut.
    3Po tym czasie większą część ciasta rozwałkuj i wylep nim, wyłożoną papierem do pieczenia, blaszkę . Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz ok. 15 minut w 180 st.C. Odstaw do wystygnięcia.

    Białka ubij na sztywną pianę razem z cukrem pudrem. Ciągle miksując wsyp najpierw budynie, a następnie wlej cienką stróżką olej.
    Powstałą piankę wyłóż na podpieczonym spodzie, wyrównaj. Na piance ułóż owoce.


    Na wierzch zetrzyj, na tarce o dużych oczkach, pozostałe ciasto. 


     Placek włóż do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 st. C i piecz około 30 minut.















4 komentarze:

  1. PYSZNE JEST TAKIE CIASTO ;ROBIŁAM PODOBNE Z JAGODAMI I KOKOSOWĄ KRUSZONKĄ ORAZ CIASTO KRUCHE CYTRYNOWE:ZAPRASZAM:POZDRAWIAM
    http://gotujenacodzien.blogspot.com/2014/07/kruche-cytrynowe-ciasto-z-pianka-i.html

    OdpowiedzUsuń
  2. Mmm, wygląda znakomicie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mam pytanie! Czy budynie są z cukrem czy bez? Krysta

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuję za każdy komentarz, każdą radę, sugestię... Zostaw po sobie ślad, będzie mi bardzo miło !