piątek, 19 września 2014

Rosół z kaczki


Dostałam kawałek kaczki. Już sama nie wiedziałam co mam z nią zrobić- miałam tysiąc pomysłów i musiałabym mieć...całe stado , żeby je ogarnąć. Stanęło na klasyce- rosołek.

Składniki rosołku są oczywiście moje, ale dobrze wiemy wszyscy, że każdy ma swój smaczek, prawda?

Składniki
-kaczucha lub kawałek kaczuchy- ta jeszcze niedawno biegala sobie po ogródku u pewnej pani na wsi
  • kuchmistrz Skworcu
  • pomidory suszone, z czarnuszką i czosnkiem niedzwiedzim Skworcu
  • marchewka
  • szczypior
  • pietruszka- korzeń


Kaczucha została poporcjowana, umyta, dołożyłam wszystkich jarzynek.



Doprawiłam przyprawami i wlałam filtrowanej wody.
Całość przykryłam szczelnie pokrywką i położyłam na najmniejszy palnik.Gotowalam prawie pół dnia. Zebrałam łyżką tłuszcz- podobno niesamowite placuszki wychodzą, można na nim smażyć , dusić i dodawać do kapusty z grzybami.
Moja kaczucha nie była za bardzo jednak tłusta.


Rosół z kaczuszki podałam z makaronem krajanka.
Smak jest niezapomniany. Taki rosołek to samo zdrowie. Dodaje energii, przywołuje wspomnienia z dzieciństwa a już na pewno..rozgrzewa.
Smacznego!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuję za każdy komentarz, każdą radę, sugestię... Zostaw po sobie ślad, będzie mi bardzo miło !