czwartek, 16 października 2014

Fasolka mung i włoska mieszanka legumi



Włoska mieszanka legumi + orzo, to wspaniała kompozycja różnego rodzaju drobnych grochów i groszków , w Polsce noszących nazwę BOBOWATE.To liczna rodzina samych rarytasów potrzebnych do prawidłowego rozwoju każdego z nas.


We Włoszech, szczególnie na Sycylii takie legumi jada się do 2 razy w tygodniu, a w okresach pory deszczowej- u nas zima- nawet do 4 razy w tygodniu.
Ja do mojej gotowej już mieszanki, którą przywiozłam z Włoch- dołożyłam szklankę fasolki Mung, którą dostałam od Skworcu TUTAJ FASOLA MUNG


MUNG jest jedną z najbardziej wartościowych gatunków fasoli!
 Jest doskonałym źródłem białka roślinnego. Stosuje się ją w leczeniu nadciśnienia, wrzodów żołądka i jelit, przy problemach z układem moczowym.
Stosowana jest również w leczeniu zatruć pokarmowych, zatruć ołowiem i pestycydami, czyraków i udarów słonecznych, zapalenia spojówek i obrzęków – szczególnie kończyn dolnych.
Fasolka mung doskonale oczyszcza wątrobę i usuwa wszelkie toksyny z organizmu, dlatego często jest wykorzystywana we wszelkiego rodzaju dietach oczyszczających organizm.
Ze względu na dużą zawartość białka jest doskonałym produktem dla wegetarian czy wegan.

Zastosowałam kilka przypraw Skworcu..i wyszła mi rzecz genialna!

Pyszna fasolowa , gęsta zupa, ze wspaniałych i naturalnych składników.
Ale po kolei...

Składniki
  • mix groszków i grochów inaczej LEGUMI
  • fasola Mung Skworcu ok.szklanki
  • liście kolendry Skworcu 2 łyżeczki
  • przyprawa do fasolki Skworcu 4 łyżeczki
  • papryka płatki zielone Skworcu 2 kopiaste łyżki
  • pieprz ziołowy Skworcu 2 łyżeczki
  • seler naciowy
  • marchewka
  • czosnek
  • cebula
  • 3 duże pomidory bez skórki
  • sól
  • oliwa z oliwek
  • liście bazylii

Przechodzimy do wykonania.
Najpierw płuczemy legumi kilka razy . Dodajemy fasolę mung.




Następnie dolałam wody, wsypałam kolejno – kolendrę i przyprawę do fasolki.


Dodałam marchewkę, selera naciowego i czosnek pokrojone w kawałeczki.


I nastawilam.Użyłam do gotowania CC Major Kenwood i gotowałam około 2 godziny w około 100 stopniach. Gotowałam- hmm...właściwie samo się gotowało.
Następnie....

Międzyczasie rozgrzałam oliwę z oliwek w rondlu i wrzuciałm poszatkowaną cebulę.
Dołożyłam pomidory obrane ze skórki, uprzednio sparzone.
Rozgniotłam..ubijakiem do ziemniaków, wymieszałam i przykryłam. Do uduszenia.

Po chwili dodałam papryka płatki zielone Skworcu i pieprz ziołowy Skworcu- musicie próbować. Każdy ma swój indywidualny smak.





Przykryłam i dusiłam.


Po chwili ugotowane legumi wlałam do moich pomidorów.



Wymieszałam i...przykryłam by gotować jeszcze około pół godzinki na bardzo malutkim ogniu.
Dodałam listki bazylii.


Wyłączyłam gaz i zostawiłam na pół godziny aby wszystkie składniki się przegryzły.
Fasolkowa oczyszczająca- gotowa!



Pyszna, pożywna i co najważniejsze- mega zdrowa!
Smacznego !

Zaglądnijcie na FB SKWORCU
i do sklepu, bo warto. Sami zobaczycie ,że warto !





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuję za każdy komentarz, każdą radę, sugestię... Zostaw po sobie ślad, będzie mi bardzo miło !