środa, 15 października 2014

Jesienna chrupiąca tarta



Po ciepłym spacerze, postanowilam zrobić tartę jesienną. Pogoda na zbieranie lisci była sprzyjająca i złota. Ciepełko biło od wszystkiego. Niestety ,pod wieczór pociemniało i zerwała się burza...tym bardziej chciałam zatrzymać tę złotą jesień- suchą i słoneczną na nieco dłużej...i oddałam się słodkiej nostalgii.

Składniki na kruchy spód- czyli na miodowe ciasto- 
-180 g mąki
-30 g cukru
-1 łyżka miodu
-1 łyżka wody
-1 jajo
-80 g margaryny
-1 łyżeczka sody

Na wierzch tarty
-jabłka pokrojone w plastry
-Masło orzechowe czekoladowe Primavika – wybrałam ten produkt gdyż masło czekoladowe w odróżnieniu od innych tego typu kremów nie jest czekoladą, gdyż 62% jego składu stanowią orzechy ziemne. Smak masła jest wyjątkowy – mocno orzechowy i delikatnie czekoladowy. Zawiera też cynk, cenne kwasy tłuszczowe i lecytynę. Jest produktem bezglutenowym, przeznaczonym również dla dzieci, dla wegan i wegetarian 

-mieszanka ziaren prażonych Cynamonowy Raj od Ziarenkowo – orzechy arachidowe, sezam,słonecznik, cynamon, kardamon, gozdziki- idelane połączenie do tej właśnie tarty

-miód rozpuszczony w kąpieli wodnej
-mielony cynamon

Ze wszystkich podanych składników na kruchy spód , wyrób gładką kulę i wylep ciastem ,posmarowaną uprzednio masłem, formę do tarty.

Ponakłuwaj widelcem. Piecz w 180 stopniach około 7 minut. Sprawdzajcie , może być dłużej. Tarta będzie miała brązowy odcień, miód to sprawia.
Wyjmij z piekarnika i wystudz kompletnie .Nie wyjmuj z formy.

W kąpieli wodnej roztop masło orzechowe czekoladowe Primavika .
Wymieszaj z 1 kopiastą łyżką mieszanki ziaren od Ziarenkowo .


Posmaruj tartę z wierzchu póki masło jest jeszcze ciepłe.Jak zauważyliście, brakuje trójkącika- ktoś nie wytrzymał po prostu i sobie odkroił. 
Poukładaj jabłka na wierzchu.


Posyp je delikatnie cynamonem.
Następnie polej, roztopionym w kąpieli wodnej miodem.




Włóż do nagrzanego do 200 st.piekarnika, na górną „półkę” i włącz grilla. Lub tylko górną grzałkę. Spód nie musi się już piec-chodzi o to by jabłka zmiękły pod wpływem miodu, a skórka lekko pomarszczyła się.
Ja dałam na 5-7 minut.


Wyjmij. Pokrój jak pizzę póki gorąca, gdyż jak przestygnie mogłaby się łamać. Z formy w której się piekła, wyłóż na zimny , duży talerz,odstaw do ostygnięcia, nie przykrywaj, bo spód zmięknie.


Tarta jest rozgrzewająca, gdyż jeśli wolisz możez do czekolady dodać trochę whisky lub wódki. Ale jeśli mają ją jeść dzieci- nie polecam alkoholu. Znakomicie się bez tego obejdzie.
Smacznego jesiennego chrupania !







5 komentarzy:

  1. Taki szybkie i proste a jak wygląda! W smaku musi być rewelacyjne! Skuszę się za jakiś czas i też wypróbuję.
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. myślałam że się przypaliło ale to ciemne to masełko orzechowe prawda?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. tak tak to maselko...spod jest ciemniejszy rowniez bo miod to sprawia, to jest wlasciwie ciasto kruche spod Krolewca , tylko zmniejszylam proporcje ;-)

      Usuń
  3. Mmm, wygląda niezwykle kusząco :)

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuję za każdy komentarz, każdą radę, sugestię... Zostaw po sobie ślad, będzie mi bardzo miło !