piątek, 3 października 2014

Królewiec- smaczny przekładaniec





To ciasto jest fantastyczne, ja zrobiłam królewca po raz pierwszy ,ale „achy i ochy” dla siebie zebrał wyśmienite. Ciasto się rozpływa w ustach, smakuje najlepiej na drugi, trzeci dzień ..ale nie od razu z lodówki, trzeba mu dać jakieś 10 minutek poza lodówka, a dopiero potem zjeść!
Jest to ciasto bardzo podzielne i można je ze soba nawet zabrać. Jest zwarte a całośc obłędnie smakuje. Nie ma opcji, aby nie wyszło !
Idealne na ciasto imieninowe i ciasto świąteczne.

Wykonanie i składniki
Ciasto miodowe:
300 g mąki
1 żółtko
150 g margaryny
1 łyżeczka sody
50 g cukru
2 łyżki miodu
1 łyżka wody


Biszkopt:
4 jajka
1 szklanka mąki pszennej
3/4 szklanki cukru
2 łyżki wody

Masa:
100 g cukru
1/2 l mleka
1 kopiasta łyżka mąki pszennej
1 kopiasta łyżka mąki ziemniaczanej
2 cukry waniliowe (lub jeden duży)
250 g masła


Dodatkowo:
Powidła śliwkowe Stovit- u mnie


Polewa:
1/3 kostki margaryny
1 łyżka wody
1 kopiasta łyżka kakao
4 łyżki cukru


Dodatkowo
-wiórka kokosowe od Skworcu do posypania całości

Najpierw zajmujemy się miodowymi blatami .
Uruchomiłam Majora i wsypałam do niego mąkę , sodę, dodałam margarynę , następnie dodałam pozostałe składniki i mieszadłem K połączyłam wszystko, do uzyskania kuli ciasta, które rozwałkowałam , włożyłam do blaszki i upiekłam w temp. 200°C przez ok. 7 - 10 minut. Blat wyjęłam i zostawiłam do schłodzenia.
Wyjęłam i odlozyłam na ściereczce na bok, gdyż potrzebna mi była blacha na...biszkopt.
Bo teraz pieczemy pieczemy biszkopt. Jajka ubić z cukrem i wodą na puszystą masę . Mąki przesiać i dodawać stopniowo do masy delikatnie mieszając łyżką. Piekłam w tej samej blaszce co placki (wyłożonej pergaminem) w temp. 180°C przez ok. 30 minut. 
Teraz zajmiemy się masą.
W połowie szklanki mleka rozmieszać obydwie mąki. Resztę mleka zagotować z cukrem , masłem i cukrem waniliowym. Wlać mieszaninę mączną i gotować do zgęstnienia. Wystudzić od czasu do czasu mieszając (masa ma być na tyle gęsta , żeby nie spływała z placka). Lekko schłodzić, od czasu do czasu mieszając mikserem.
Na końcu przygotować polewę. Wszystkie składniki rozpuścić w garnuszku na małym ogniu. Gdy tylko masa zacznie się gotować , zestawić z palnika i ostudzić od czasu do czasu mieszając. 
Placek miodowy przekroić wzdłuż tak, aby powstały dwa cienkie blaty. Do tego użyć najlepiej noża długiego, piłki do chleba. Idelanie się sprawdza!
Na jeden placek miodowy wyłożyć połowę przestudzonej (ale ciągle ciepłej) masy budyniowej. Biszkopt posmarować od spodu powidłem śliwkowym i położyć (stroną posmarowaną do dołu) na masie.
Następnie wierzch naszego biszkopta posmarować ponownie powidłem śliwkowym i na to wyłożyć delikatnie i rozsmarować resztę masy i przykryć drugim plackiem. Wierzch oblać polewą.Posypać wiórkami kokosowymi od Skworcu. Włożyc do lodówki, najlepiej na noc.


Smacznego !







6 komentarzy:

  1. Ten przekładaniec kojarzy mi się ze świętami. Bardzo go lubię! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. zrobiłam, pycha...! Juz dwa razy zrobiłam !

    OdpowiedzUsuń
  3. Moja ciocia taki piecze - uwielbiam to ciasto :)

    OdpowiedzUsuń
  4. upiekłam dzisiaj to ciasto ,jutro bedzie jedzone

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuję za każdy komentarz, każdą radę, sugestię... Zostaw po sobie ślad, będzie mi bardzo miło !