środa, 29 października 2014

Przepis na idealne pierogi.....




...u mnie z mięsem i kaszą gryczaną.

Idealne pierogi , to idelane ciasto.
Ciasto, które się rozpływa w ustach.


A ciasto takie zarabiane jest wrzątkiem! Dokładnie. Sama w to nie wierzyłam, dopóki nie spróbowałam! I robię tak za każdym razem. Ciasto się nie klei do stolnicy, jest cieplutkie, fajnie się układa w dłoniach, jest takie maślane , genialnie i szybko się wałkuje.
Ja użyłam robota , który mi zarobil ciasto, ale zanim robot się pojawił, robiłam to ..ręcznie. A w zasadzie nie rękami ale łyżkami, aby uniknąć poparzenia.

Farsz, jaki chcecie, u mnie kasza gryczana i mięso
Składniki
-kasza gryczana w woreczkach
-mięso – szynka
  • płuca i serce
  • cebula
  • pieprz ziołowy Skworcu
  • sól
  • bulionetka

Składniki na ciasto
-mąka pszenna
-wrzatek
-olej
-sol

Najpierw przygotujemy farsz. Usmaż cebulę na złoty kolor. Ugotuj kaszę. Następnie ugotuj osobno szynkę i osobno płuca z sercem. Zmiel mięso w maszynce do mięsa. Chłodne wymieszaj z kaszą gryczaną. Jeśli chcesz dodaj ziemniaków ugotowanych, farsz nie będzie taki sypki. Dodaj cebuli. I pieprzu ziołowego od Skworcu.

 Wymieszaj. Rozpuść bulionetkę lub kostke rosolową , dodaj do całości.

Wymieszaj, skontroluj i ustaw swój smak.


Odstaw farsz. Ja użyłam brytfanny Toscana.



Teraz robimy idelane ciasto!
Mąkę oraz olej mieszamy drewnianymi łyżkami w dużej misie. 
Dolewamy wrzątek i robimy "ciepłą kluchę " Mąka ma być jakby sparzona.
Następnie dosypujemy mąki "na oko" i ciagle mieszamy łyżką, bądz obydwoma łyżkami. Kiedy ciasto bedzie juz scalone i da się je dotykać rękami, wykałdamy na stolnice i wyrabiamy rekoma gladka i lśniącą kulę.
Dzielimy ciasto na porcje , odkrawamy tyle ile nam jest potrzebne ,a reszte ciasta przykrywamy sciereczka aby nie wyschło . Wykrawamy kółka (podsypujemy stolnicę maką, by nam sie kółka nie przykleiły ) ...nakladamy farsz i lepimy pierogi...




Gotujemy w osolonej wodzie z odrobiną oleju, by pierogi nie przylepiały się do siebie.




Moje pierożki podałam z sosem pomidorowym z bakłażanem i parmezanem. Tak po włosku. Smakuja wybornie.





Smacznego !



2 komentarze:

  1. Z mięsem i kaszą? Nie znałam takiego farszu, jestem zaciekawiona, koniecznie zrobię :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ...to farsz z czasów mojej mamy, idealny również do..krokietów,pozdrawiam !

      Usuń

Bardzo dziękuję za każdy komentarz, każdą radę, sugestię... Zostaw po sobie ślad, będzie mi bardzo miło !