niedziela, 16 listopada 2014

Omlet z makaronu



Na pewno zdarzyło się Wam i to nie raz, że został makaron z obiadu. Można temu zaradzić i zrobic sobie coś pysznego.
Makaron w sumie jest już ugotowany , więc robota, to tylko dodatki.

Składniki
-makaron ugotowany, chłodny
-jaja zmiksowane
  • ser gouda Rycki
  • ulubione przyprawy
  • masełko
  • marchewka
  • sałata lodowa
  • szynka

Wymieszaj makaron z jajaem, posól, dodaj ulubione przyprawy .Roztop masło na patelni i wlej masę jajeczno-makaronową.


Zmniejsz ogień do minimum i smaż omlet. Od czasu do czasu potrząśnij patelnią. Najlepiej przykryj.



Gdy omlet będzie już ładnie upieczony pod spodem, przełóż delikatnie na duży talerz i odwracając do góry dnem , „wrzuć” ponownie na patelnię.



 Plastry Goudy lub kawałek Goudy Ryki , pokrój na kawałeczki i posyp serem omlet, przykryj , aż ser się rozpuści.




Na jeden plaster Goudy połóż sałatkę, szynkę, ja dałam jeszcze marynowanych grzybków. Zwiń w rulonik i zwiąż paseczkami marchewki.


Jak chcesz przygotuj na plasterku Goudy ładną dekorację, dodaj oliwek.



Pokrój omlet w kawałki.
Podawaj bez chleba. Jest już makaron.Wyśmienite! 


Pyszne!

Smacznego !

3 komentarze:

  1. Miałam iść już spać a nie buszować :-) i teraz aż dostałam ślinotoku :-) ech idę spać... :-) pyszności :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. mam makaron ale spagetii,czy się nada na omlet?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pewnie że sie nada, po ugotowaniu przełożyć na talerz głęboki, i odwróconą do góry dnem szklanką wciskać się wniego, szatkować. stary włoski sposób na spaghetti dla dzieci

      Usuń

Bardzo dziękuję za każdy komentarz, każdą radę, sugestię... Zostaw po sobie ślad, będzie mi bardzo miło !