Mus jabłkowy
Zawzięłam
się i poczyniłam mus jabłkowy, ale taki bardziej dopracowany. Tak
jak to się robi powidła śliwkowe. Taki mus, to...mus w każdym
domu, w którym się robi szarlotki, placki z jablkami, czy choćby
naleśniki! 3 dni go robiłam, a on tracił tracił na objętości,
ale w tej chwili jest taki gęsty , że łycha w nim stoi!
Składniki
-jabłka
- przyprawa 5 smaków od Skworcu
Jabłka
umyłam , pokroiłam w ćwiartki, usunęłam niazda nasienne.
Zostawiłam skórkę.
Wsadzilam
do największych garnków z grubym dnem i zakręciłam pokrywkę, nie
dolewałam wody, nie dosypywałam cukru, gdyż jakbłko im dłużej
smażone tym słodsze się robi.
Doprowadziłam
jabłka do tzw.”paciary”.
Wyłączyłam
i pozostawiłam do lekkiego przestygnięcia. Przetarłam przez
przecierak do pomidorów.
Włożyłam
do największego garnka z grubym dnem i tak odkryte zostawiłam.
Na
drugi dzień włożyłam do mojego robota Kenwood i smażyłam około
4 godzin każdą porcję.
Włożyłam
wszystkie wysmażone porcje do brytfanna Toscana od Florina,
przykryłam ją i zostawiłam na noc.
Na
drugi dzień zaczęłam ostatni proces smażenia. Jabłek wyraznie
ubyło, wyparowal z nich sok, ale zrobiły się gęste i słodsze.
Smażyłam
3 godziny , pod przykryciem, bez mieszania- i tak im nic nie będzie
w końcu to brytfanna Toscana.
Do
gorących dodałam przyprawy Skworcu 5 smaków i smażyłam jeszcze
godzinkę.
Oczywiście pragnę dodać , że lyżka-łopatka stoi w taki gęstym musie jabłkowym a sam mus nie spływa z lyżeczki, jest gęsty i zwarty !
Gorące
nakładałam do słoików łyżką, bo gęste i szybko zakręcałam.
Odwróciłam do góry dnem i zostwiłam na całą noc.
Dodam jeszcze, że nic a nic się nie przypaliło !
Taki
mus , jak wspomniałam jest idelany do wypieków, ma lekki posmak
powideł, jest nieastąpiony do naleśników lub wyjadania prosto ze
słoiczka łyżeczką i w razie choroby na eliminację zalegającego
kataru- to sekret węgierskiej pani pediatry, którą moje dzieciaki
miały we Włoszech.
Smacznego!
Rewelacyjny, tak masz rację taki mus to mus w każdej kuchni, sama mam kilka słoiczków w piwnicy do szarlotki :-)
OdpowiedzUsuńSzarlotka z takim musem wydaje się być bardzo interesującym pomysłem :)
OdpowiedzUsuńrobiłam w tym roku,zjadlam już parę słóiczków,lubię z twarożkiem wiejskim
OdpowiedzUsuńmus jabłkowy jest idealny do wszelkiego rodzaju deserów- uwielbiam :)
OdpowiedzUsuń