Chleb orkiszowy z ziarnami



Kolejny chleb. Pyszny i zdrowy. Genialnie prosty i dla osób, które muszą mieć dietę bogatoresztkową i , które cierpią na zaparcia. Idealny chleb, syty i chrupiący.

Składniki
-500 g mąki orkiszowej typ 650 MŁYN KOPYTOWA

-250 g mąki pszennej graham typ 1850 MŁYN KOPYTOWA
  • 250 g ziaren prażonych od  ZIARENKOWO – Słoneczne Pola, Piekło Niebo, Euforia.
-300 ml ciepłej wody
-25 g świeżych drożdży rozpuszczonych w pół szklanki ciepłego mleka z łyżeczką cukru
-sól
-3 łyżki oliwy z oliwek

Przygotować drożdże, odważyć mąki i wymieszać je razem.



Odważyc mieszankę ziaren tak by było ok.250 g.
wymieszać z mąką.


Dodać sól, oliwę z oliwek, drożdże, wodę.
I wymieszać za pomocą robota lub drewnianą łyżką. Ciasto jest luzne.
Przygotować keksówki.
Wyłożyć papierem.
Nałożyć do keksówek masy chlebowej, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około 2 godziny.



 Posmarować lekko chleb oliwą z oliwek i włożyć do piekarnika na około 200 st. Piec mniej więcej godzinkę zaglądając od czasu do czasu, jeśli zachodzi taka potrzeba to wyłączyc górną grzałkę.


Po upieczeniu wyjąć na poskładaną kilkakrotnie ściereczkę kuchenną lub specjalny stojak. Ostukać. Jeśli chleb wyda głuchy dzwięk- jest upieczony na cacy.




Smacznego !




Komentarze

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Di me:

Benvenuto nel mio Piccolo Regno! Non sei venuto qui per caso, vedrai! Mi chiamo Kasia e sarò felice di mostrarti la mia cucina, direi che anche le due cucine: polacca e italiana. Ti farò toccare, annusare, assaggiare, pesare e mescolare con me. Ti porterò in due mondi semplici: la cucina italiana - che ho avuto la fortuna di assaggiare per oltre sedici anni, e ti mostrerò quanto quest'avventura possa essere amorevole, semplice, gustosa, non complicata, ma anche imprevedibile e piena di sapori! Passeremo anche alla cucina polacca, dove le prelibatezze sono equilibrate, pensate e ripensate, tradizionali con un pizzico del mio punto di vista, idee e sperimentazioni con il gusto. Ci sposteremo da una cucina all'altra. Quindi indossiamo i grembiuli, cuciniamo qualcosa insieme. Chiedi di tutto, commenta, condividi i tuoi consigli. Sono contenta che tu sia con me, accomodati e buon appetito!