środa, 3 grudnia 2014

Chleb orkiszowy z ziarnami



Kolejny chleb. Pyszny i zdrowy. Genialnie prosty i dla osób, które muszą mieć dietę bogatoresztkową i , które cierpią na zaparcia. Idealny chleb, syty i chrupiący.

Składniki
-500 g mąki orkiszowej typ 650 MŁYN KOPYTOWA

-250 g mąki pszennej graham typ 1850 MŁYN KOPYTOWA
  • 250 g ziaren prażonych od  ZIARENKOWO – Słoneczne Pola, Piekło Niebo, Euforia.
-300 ml ciepłej wody
-25 g świeżych drożdży rozpuszczonych w pół szklanki ciepłego mleka z łyżeczką cukru
-sól
-3 łyżki oliwy z oliwek

Przygotować drożdże, odważyć mąki i wymieszać je razem.



Odważyc mieszankę ziaren tak by było ok.250 g.
wymieszać z mąką.


Dodać sól, oliwę z oliwek, drożdże, wodę.
I wymieszać za pomocą robota lub drewnianą łyżką. Ciasto jest luzne.
Przygotować keksówki.
Wyłożyć papierem.
Nałożyć do keksówek masy chlebowej, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około 2 godziny.



 Posmarować lekko chleb oliwą z oliwek i włożyć do piekarnika na około 200 st. Piec mniej więcej godzinkę zaglądając od czasu do czasu, jeśli zachodzi taka potrzeba to wyłączyc górną grzałkę.


Po upieczeniu wyjąć na poskładaną kilkakrotnie ściereczkę kuchenną lub specjalny stojak. Ostukać. Jeśli chleb wyda głuchy dzwięk- jest upieczony na cacy.




Smacznego !




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuję za każdy komentarz, każdą radę, sugestię... Zostaw po sobie ślad, będzie mi bardzo miło !