środa, 3 grudnia 2014

Kurczę pieczone z warzywami




Moi Drodzy, dziś kolejne wspomnienie teściowej. Jak widzę drób , to widzę teściową. Na Sycylii drób wolno biegający to prawdziwy rarytas. Leniwe wszystkoskubiące kurki, to prawdziwa rzadkość. Ale jak się ma szczęście i dostęp do takiej prawdziwej kury..to robi się ją z prawdziwym namaszczeniem. Ogólnie na Sycylii kurczaka się jada raz na tydzień, nadzianego gałązkami rozmarynu i z rożna. Jeśli jednak ma się takiego kurczaka orginalnego , to się go robi w domu, z piekarnika w towarzystwie- albo mieszanki warzyw albo samych ziemniaków. My sobie dziś zrobimy ćwiartki kurczaka z warzywami Iglotex
W piekarniku tradycyjnie, aby nic nam z tego dobra nie uciekło. Dlatego po raz kolejny, do mojego dania użyję brytfanny Toscana Toscana od Florina

Ćwiartki kurczaka zakupione były w sklepie,ale mimo iż pani zapewniała, iż są świeże, poszłam za radą sycylijskiej teściowej i włożyłam je na noc do zamrażarki. Na drugi dzien wyciągnęłam i gdy się rozmroziły , ściągnęłam z nich „wierzchnią skórę”. Teściowa mówiła zawsze, że jak się nie wie skąd pochodzi kura, to trzeba ją przemrozić i ściągnąć tę skórę z wierzchu , bo to sam tłuszcz .

Składniki na nasze typowo niedzielne sycylijskie danie to
  • ćwiartki z kurczaka porządnie przemrożone
  • warzywa na patelnie po włosku Iglotex
  • oliwa z oliwek Olitalia
  • vinaigrette Monini Arancia e Lime
  • papryka płatki zielone tutaj Skworcu
  • przyprawa do Fajity tutaj Skworcu
  • liście kolendry tutaj Skworcu
  • 2 ząbki czosnku
  • świeży tymianek
  • Oliwki zielone Serpis Serpis
  • parmezan

Wykonanie jest proste, a efekt pyszny!


Pozbaw ćwiartek z kurczaka skóry i przygotuj marynatę.
Do miseczki wsyp po łyżeczce przypraw Skworcu, dodaj sól oraz vinaigrette Monini.


Dolej oliwy z oliwek.



Wymieszaj bardzo dobrze, odstaw na 5 minut.
Wysmaruj kurczaka marynatą, odstaw na godzinkę.


Dodaj ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę.


Tak przygotowanego i przegryzionego kurczaka przełóż do brytfanny i posyp tymiankiem.



Do miski ,w której się marynował kurczak, jako , że zostalo trochę marynaty, wsyp warzywa na patelnie po włosku Iglotex i wymieszaj dokładnie. 


Dołóż do kurczka i delikatnie wymieszaj wszystko i poukładaj jak należy.


Jeśli chcesz dolej około pół szklanki wody.
Zamknij pokrywę- lepiej dusić pod przykryciem.
Włóż do nagrzanego na 200 stopni piekarnika na około godzinkę, można więcej. To zależy od brytfanny i piekarnika.
Wyłóż na talerze, posyp tymiankiem. 


Zetrzyj sporo parmezanu po wierzchu. Dodaj oliwki Serpis.


I sycylijskie danie mojej teściowej gotowe. 



Im dłużej kurczak się marynuje tym lepiej smakuje. Jest kruchy i nie jest suchy. 


Dodatek warzyw z patelni po włosku Iglotex, dodatkowo przywołał wspomnienia pochodzące z kraju, gdzie natura ma pierwszeństwo i nadał całości śródziemnomorskiego charakteru.



Smacznego !


4 komentarze:

  1. Pieknie, zdrowo, kolorowo, aż chce się jeść!
    Pozdrawiam,
    https://cukierkowegotowanie.wordpress.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszny i kolorowy ten Twój kurczaczek. Wpraszam się na obiadek :-)

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuję za każdy komentarz, każdą radę, sugestię... Zostaw po sobie ślad, będzie mi bardzo miło !