niedziela, 18 stycznia 2015

Keks z olejem kokosowym




Nawet sobie nie wyobrażacie co ja przeżyłam przez ten konkretny keks. Naszło mnie na keks z maszyny do chleba. Przepis i składniki banalnie proste !
Do keksa wykorzystałam maszynę mojej bratowej oraz mieszankę keksową Skworcu



Oczywiście mąkę pszenną typ 500 Młyn Kopytowa


Trzymałam się idealnie miar i wag, włożyłam składniki do maszyny i niby za niecałe 2 godziny keks miał być gotowy.
Po godzinie nastąpiła przerwa w dostawie prądu. Maszyna to nie człowiek, zgłupiała totalnie . Gdy prąd przyszedł , wyskoczył jakiś paskudny error. Pod symbolem pisało, że maszyna musi odpocząć teraz godzinę zanim podejmie kolejna pracę. Masakra, pomyślałam, przecież ja mam tego jeszcze płynnego keksa w środku !
Zadecydowałam , że go wyciągnę ze środka i przełożę do keksówki i włożę do piekarnika. Może wyjdzie!
Wyszedł wyszedł , nie był puszysty i miękki ale taki bardziej zbity gdyż mieszanki keksowej było sporo.



 Ciasto maślane , pyszne, wyjątkowe ,posmarowałam olejem kokosowym. Wiem z czym się kojarzy słowo olej. Olej Kokosowy Zielony Nurt jest czysty, naturalny, otrzymywany z pierwszego tłoczenia, nierafinowany. Jest 100% olejem otrzymywanym z miąższu owoców palmy kokosowej. Sprowadzany jest bezpośrednio z zakątków dziewiczej Tajladnii.
Słowo olej kojarzy się z płynem, prawda?



Ze względu na cenne wartości, jakie posiada olej kokosowy warto na stałe wprowadzić go do naszej diety. Dzięki stałej konsystencji (przy przechowywaniu w temp. powyżej 25 stopni) nadaje się do smarowania pieczywa. Idealnie sprawdza się jako olej do smażenia, gdyż nie pali się, nie jełczeje, natomiast nadaje potrawom orientalny smak i aromat. 


Warto zastąpić nim tradycyjne oleje do smażenia, gdyż jest od nich dużo zdrowszy. Praktycznie nie zawiera utleniających się kwasów tłuszczowych, co sprawia, że jest bardzo stabilny podczas smażenia w wysokich temperaturach. Dodatkowym atutem jest jego całkowita nietoksyczność dla ludzi. Więcej o tym cudownym oleju przeczytacie tutaj -  ZIELONY NURT OLEJ KOKOSOWY


Kromeczki mojego keksa, posmarowane olejem kokosowym Zielony Nurt nabrały tropikalnego charakteru i smaku. Ten stały olej jest przepyszny. Ma cudowne właściwiości. Zarówno w kuchni jak i w kosmetyce, poprzez medycynę ,zastosowanie jest szerokie.
Moja mama rozcięła sobie paskudnie palec. Smarowała olejem kokososwym Zielony Nurt. Rana zagoiła się o wiele szybciej. Można nim smarować dłonie, można go jeść na chlebie, można smarować skórę głowy i włosy. Zabija i neutralizuje wirusy , które powoduja grypę, opryszczkę, odrę, wiruysowe zapalenie wątroby typu C, SARS, AIDS.
Jego zastosowanie jest tak szerokie ...że tylko go mieć i stosować na sobie!



Smacznego !




4 komentarze:

  1. Olej kokosowy używam niemal codziennie, ale z keksem nigdy go nie łączyłam :P A keks, mimo takich przygód wygląda bardzo smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wstyd się przyznać że ja go po raz pierwszy...a w tej kombinacji to dzielo sztuki ! keks wyszedł. Niski ale wyszedł...hahahahadziekuję

      Usuń
  2. Olej kokosowy jest w mojej kuchni od dawna i używam go do wielu potraw. A keksik ładnie wyszedł mimo wszystko :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To moje peiryła pycha bo ta mieszanka keksowa jest również dobra...cium!

      Usuń

Bardzo dziękuję za każdy komentarz, każdą radę, sugestię... Zostaw po sobie ślad, będzie mi bardzo miło !