czwartek, 22 stycznia 2015

Sernik z brzoskwiniami



Przepis na sernik z brzoskwiniami, który wyjdzie każdemu. Sernik wygląda na zbity ale gwarantuję, że jest puszysty i „nie zatyka”. Robiłam go wczoraj wieczorem, kiedy „mnie nosiło” i nie wiedziałam „co mam zrobić z rękami”. I został rozkrojony na „śniadanie”.


Składniki na ciasto:
  • 100 g margaryny
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 150 g mąki
  • 4 łyżki cukru
  • 1 jajo
 Masa serowa-
  • 1 kg mielonego sera białego- zmielić 3 razy nie korzystać z sera z wiaderka
  • 600 ml mleka
  • 3 budynie śmietankowe
  • pół szklanki cukru pudru + dodatkowo 4 łyżki cukru do budyniu
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 4 jajka
  • cukier waniliowy
  • brzoskwinie z puszki odsączone z zalewy

Najpierw gotujemy 400 ml mleka z cukrem a w 200 ml rozpuszczamy dwa budynie. Gdy mleko z cukrem zagotuje się, energicznie mieszając wlewamy zimne mleko z proszkiem budyniowym.Mieszamy aby nie powstały grudki, ja to robię zawsze za pomocą miksera. Mieszać dosłownie kilka sekund. Włożyć do zimnej wody i schłodzić do temperatury pokojowej. Aby nie powstał kożuch można przykryć budyń folią spożywczą.
Zmielić trzykrotnie twaróg, włożyć do miski, dodać schłodzony budyń, cukier puder oraz cukier waniliowy. Ponadto 1 budyń z torebki, łyzkę mąki ziemniaczanej oraz jaja. I utrzec masę do momentu, aż będzie gładka i puszysta. Ma być jednolita i lśniąca.Dodać pokrojone w kawałeczki brzoskwinie.
Następnie margarynę, cukier, mąkę z proszkiem do pieczenia siekamy a potem ugniatamy na kruszonkę , dodajemy jajo i szybko zagniatamy ciasto. Ja mam troszke ułatwioną sytuacje bo wkaldam składniki do robota i w kilka sekund mam kulę ciasta.
Dno tortownicy o średnicy 26 cm wysmarować masłem i wyłożyć ciastem. Zrobic dziurki widelcem. I wlać masę serowa na ciasto.
I tu jak wolicie ,pieczecie tak jak jest, a następnie tylko cukier puder lub polewa na wierzchu. 



Ja ubiłam pianę z białek i cukru , delikatnie połozyłam na wierzch i posypałam startym na tarce zamrożonym ciastem, które sobie oderwałam od tego na spód. To już zależy od was.
Tortownicę wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Następnie szybko zmniejszyć temperaturę do 150 stopni i piec na środkowej półce piekarnika przez około półtorej godziny. Powolutku. Nie wiem jakie macie piekarniki. Po godzinie już radzę do sernika zaglądać. Po upieczeniu wystudzić i wstawić serniczek do lodówki.Nazajutrz już gotowy do krojenia! 



Smacznego !


4 komentarze:

  1. Uwielbiam serniczek więc się częstuje :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. ale puszysty wyszedł Ci ten serniczek :) chętnie poczęstuję sie kawałkiem :)

    OdpowiedzUsuń
  3. sernik zawsze , a Twój wygląda mega apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuję za każdy komentarz, każdą radę, sugestię... Zostaw po sobie ślad, będzie mi bardzo miło !