Placek ze śliwkami kalifornijskimi





Jest to placek bardzo elegancki, placek, który możecie śmiało zrobić na Komunię czy wyjątkową okazję. Jest pełen smaków, aromatów, a jeśli kochacie słynne śliwki w czekoladzie, w metalowym pudełku...to ten placek jest dla Was! Górna warstwa właśnie jest do złudzenia podobna do tych śliwek.



Placek biszkoptowy ciemny

-80 g mąki pszennej 500 Młyn Kopytowa
-30 g mąki ziemniaczanej
-200 g cukru
-5 jajek
-1 łyżka KAROB FRESANO
Karob to doskonały substytut kakao i czekolady.
-1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia

+powidła śliwkowe

Białka ubić z cukrem, dodać żółtka. Obydwie mąki wymieszać z karob i proszkiem do pieczenia. Delikatnie wymieszać. Przelać na prostokatną blaszkę. Upiec kontrolując od czasu do czasu.

Placek orzechowy

  • 5 jaj
  • 150 g orzechów – pół na pół- siekane i mielone
  • 5 łyżek cukru
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki czubate bułki tartej lub pokruszonych herbatników szkolnych

Białka ubić z cukrem, dodać żółtka i pozostałe suche składniki wymieszane ze soba .
Upiec kontrolując piekarnik.

Krem

  • 1 szklanka cukru
  • 2 jaja
  • 1,5 kostki masła
  • 1,5 szklanki mleka + 2 łyżki mleka
  • 2 torebki budyniu śmietankowego bez cukru
  • kieliszek wódki

Jaja utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodać 2 proszki budyniowe i 2 łyżki zimnego mleka. Wymieszać.
Zagotować półtorej szklanki mleka. I dolać ją do masy, ciągle miksując. Zagotować jak budyń miksując.
Włożyć garnek do zimnej wody i schłodzić.
Zimny krem dodać stopniowo do utartej, półtorej kostki masla. Na samym końcu dodać kieliszek wódki- temp.pokojowa.

Polewa

-pół kostki masła
- 2 łyżki kakao bio  FRESANO
-1 mleczna czekolada
-1 gorzka czekolada
-1 łyżka wody
-1 łyżka cukru
-500 g śliwek kalifornijskich bez pestek BIO FRESANO


Śliwki kalifornijskie zalać wrzątkiem na 10 min. Odcedzić i obsuszyć na ścierce. Pokroić na mniejsze kawałki i wymieszać z kieliszkiem wódki. Odstawić.

Rozpuścić pół kostki masła i dodać kakao, cukier, wodę, następnie obydwie czekolady i w kąpieli wodnej, ciągle podgrzewając, rozpuścić i zrobić z tego polewę.

Zimny placek biszkoptowy ciemny przekrawamy w poprzek na pół, by powstały 2 identyczne blaty.
Jedną polowe wkąłdamy do blaszki, smarujemy powidłem śliwkowym.Na wierzch dajemy jedną trzecią kremu. Na wierzch kładziemy placek orzechowy i jedną trzecią kremu. Przykrywamy druga połówką biszkopta ciemnego. Na wierch smarujemy pozostałym kremem i gęsto układamy śliwki kalifornijskie FRESANO
Polewamy śliwki gorąca polewą. Powinna wyjść dość gruba warstwa.
Schładzamy i do lodówki.

Międzyczasie parzymy wspaniałą herbatkę BiFix
U mnie owoce leśne! 



Herbatka ta stanowi idealne połączenie smakowe: owoców aronii, czarnego bzu, jagody, jarzębiny i głogu. Wspaniały smak i aromat przypomną Ci chwile spędzone na łonie natury. Składniki zawarte w herbatce zawierają witaminy (głównie wit. C, A, E, B) i mikroelementy, które wspomagają naturalną odporność organizmu.
Owoce zawarte w herbatce:
  • korzystnie wpływają na pracę układu sercowo-naczyniowego,
  • oczyszczają organizm z toksyn,
  • pozytywnie wpływają na pracę przewodu pokarmowego.


Smacznego!


Komentarze

  1. fajne ciacho zapisuję sobie do zrobienia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję, jest bardzo eleganckie. Może dlugo leżeć, ale nie wiem ile bo znika....

      Usuń
  2. Zapachniało mi tym ciastem, daj kawałeczek ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ach zjadłabym :P

    OdpowiedzUsuń
  4. Wspaniałe ciasto :-) wygląda pysznie :-) wyślij mi kawałeczek :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Matko, ten by do Ciebie nie dotarlw całości, kurier pożarłby ahhaha, przywiozę !

      Usuń
  5. To wygląda obłędnie... z chęcią bym spałaszowała!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeden kawałeczek zapada w pamięć na długo... ten placek jest nadziany zdrowiem !

      Usuń
  6. Mniam. Poproszę o kawałeczek :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. śliwka nałęczowska, mam do niej slabośc, wyjadam z pudelka, lub obskubuje ten właśnie placek ! ahhaah

      Usuń

Prześlij komentarz

Pytaj o wszystko, komentuj , podziel się swoją radą . Cieszę się, że ze mną jesteś, rozgość się na dłużej!

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

Di me:

Benvenuto nel mio Piccolo Regno! Non sei venuto qui per caso, vedrai! Mi chiamo Kasia e sarò felice di mostrarti la mia cucina, direi che anche le due cucine: polacca e italiana. Ti farò toccare, annusare, assaggiare, pesare e mescolare con me. Ti porterò in due mondi semplici: la cucina italiana - che ho avuto la fortuna di assaggiare per oltre sedici anni, e ti mostrerò quanto quest'avventura possa essere amorevole, semplice, gustosa, non complicata, ma anche imprevedibile e piena di sapori! Passeremo anche alla cucina polacca, dove le prelibatezze sono equilibrate, pensate e ripensate, tradizionali con un pizzico del mio punto di vista, idee e sperimentazioni con il gusto. Ci sposteremo da una cucina all'altra. Quindi indossiamo i grembiuli, cuciniamo qualcosa insieme. Chiedi di tutto, commenta, condividi i tuoi consigli. Sono contenta che tu sia con me, accomodati e buon appetito!