Sernik z brzoskwiniami
Przepis
na sernik z brzoskwiniami, który wyjdzie każdemu. Sernik wygląda
na zbity ale gwarantuję, że jest puszysty i „nie zatyka”.
Robiłam go wczoraj wieczorem, kiedy „mnie nosiło” i nie
wiedziałam „co mam zrobić z rękami”. I został rozkrojony na
„śniadanie”.
Składniki
na ciasto:
- 100 g margaryny
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 150 g mąki
- 4 łyżki cukru
- 1 jajo
Masa
serowa-
- 1 kg mielonego sera białego- zmielić 3 razy nie korzystać z sera z wiaderka
- 600 ml mleka
- 3 budynie śmietankowe
- pół szklanki cukru pudru + dodatkowo 4 łyżki cukru do budyniu
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 4 jajka
- cukier waniliowy
- brzoskwinie z puszki odsączone z zalewy
Najpierw
gotujemy 400 ml mleka z cukrem a w 200 ml rozpuszczamy dwa budynie.
Gdy mleko z cukrem zagotuje się, energicznie mieszając wlewamy
zimne mleko z proszkiem budyniowym.Mieszamy aby nie powstały grudki,
ja to robię zawsze za pomocą miksera. Mieszać dosłownie kilka
sekund. Włożyć do zimnej wody i schłodzić do temperatury
pokojowej. Aby nie powstał kożuch można przykryć budyń folią
spożywczą.
Zmielić
trzykrotnie twaróg, włożyć do miski, dodać schłodzony budyń,
cukier puder oraz cukier waniliowy. Ponadto 1 budyń z torebki, łyzkę
mąki ziemniaczanej oraz jaja. I utrzec masę do momentu, aż będzie
gładka i puszysta. Ma być jednolita i lśniąca.Dodać pokrojone w kawałeczki brzoskwinie.
Następnie
margarynę, cukier, mąkę z proszkiem do pieczenia siekamy a potem
ugniatamy na kruszonkę , dodajemy jajo i szybko zagniatamy ciasto.
Ja mam troszke ułatwioną sytuacje bo wkaldam składniki do robota i
w kilka sekund mam kulę ciasta.
Dno
tortownicy o średnicy 26 cm wysmarować masłem i wyłożyć
ciastem. Zrobic dziurki widelcem. I wlać masę serowa na ciasto.
I
tu jak wolicie ,pieczecie tak jak jest, a następnie tylko cukier puder
lub polewa na wierzchu.
Ja ubiłam pianę z białek i cukru ,
delikatnie połozyłam na wierzch i posypałam startym na tarce
zamrożonym ciastem, które sobie oderwałam od tego na spód. To już
zależy od was.
Tortownicę
wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Następnie szybko
zmniejszyć temperaturę do 150 stopni i piec na środkowej półce
piekarnika przez około półtorej godziny. Powolutku. Nie wiem jakie
macie piekarniki. Po godzinie już radzę do sernika zaglądać. Po
upieczeniu wystudzić i wstawić serniczek do lodówki.Nazajutrz już
gotowy do krojenia!
Smacznego !
Uwielbiam serniczek więc się częstuje :-)
OdpowiedzUsuńProszę bardzo,podaję espresso !
Usuńale puszysty wyszedł Ci ten serniczek :) chętnie poczęstuję sie kawałkiem :)
OdpowiedzUsuńsernik zawsze , a Twój wygląda mega apetycznie :)
OdpowiedzUsuń