sobota, 7 lutego 2015

Kartacze Iglotex



Nigdy nie jadłam kartaczy, nie mówiąc już o tym , że ich nigdy nie robiłam! To tradycyjne danie podlaskiej kuchni.
Postanowiłam zatem „poczuć” je jako produkt gotowy, zrobiony przez kogoś. Bo jest taka zasada, że inni zawsze robią ciut lepiej.


W zapoznaniu się z kartaczami pomogła mi  rzecz jasna firma Iglotex



Zanim jednak wrzucilam mrożone kartacze Iglotex na wrzątek, musiałam zrobić dla nich typowo swojskie towarzystwo.
Kapustę kwaszoną z grzybami i ze śliwkami.

Składniki na danie
-kartacze Iglotex
-kapusta kwaszona z grzybami
  • rodzynkiSkworcu
  • suszona włoszczyzna
  • liść laurowy
  • pieprz zielony
  • czosnek
  • oliwa z oliwek


Uduś kapustę z podanymi składnikami, aż nabiora aromatu i przejdą sobą wzajemnie.
Do zagęszczenia kapusty użyłam...mielonego siemienia lnianego !
Gdy kapusta już będzie gotowa, to zabieramy się za kartacze.
Ugotuj wodę i wrzuć kartacze na wrzątek.
Gotuj około 8 minut od wypłynięcia. Są pyszne, nadziane mięskiem i pachnące.


Wyciągaj bezpośrednio na talerze , dodaj kapustę.
Posyp koperkiem.
Smacznego podlaskiego dania

życzę!



1 komentarz:

  1. kIEDYS RAZ KUPIŁAM KARTACZE GOTOWE, nie z Iglotexu co prawda, ale wogle mi nie smakowały, bardziej podchodxziły smakiem pod pyzy :(

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuję za każdy komentarz, każdą radę, sugestię... Zostaw po sobie ślad, będzie mi bardzo miło !